#Human Rights
Target:
Ministerie van justitie
Region:
Netherlands
Website:
www.stichtingsecretgarden.nl

Discriminatie en onveiligheid binnen AZC'S

Amsterdam, 23 juni 2009

Persverklaring

Nog elke dag verlaten mensen met lesbische, homoseksuele, biseksuele of transgender gevoelens vaak noodgedwongen hun land vanwege hun seksuele geaardheid. Ze vertrekken naar een ander land in de hoop dat ze daar wel menswaardig kunnen leven. Ze vragen asiel aan in de verwachting dat hun leven eindelijk zal verbeteren. Helaas pakt het vaak anders voor hen uit. In Nederland belanden ze in één van de asielzoekerscentra (AZC) waarbij het helaas voorkomt dat ze door andere asielzoekers worden lastig gevallen en bedreigd.

Londa is een transseksuele asielzoeker die hormonen slikt. Hierdoor zijn haar lichaam en geest constant in verandering. Haar medebewoners hebben haar al meerdere malen bedreigd met een mes. Ze wordt gediscrimineerd omdat ze anders is. Een Somalische groep die ieder weekend de COA in Den Helder bezoekt, bedreigt haar. Londa heeft dit incident bij de receptie gemeld, maar er wordt niet naar haar geluisterd. Ze wordt aan haar lot overgelaten. Londa heeft ons midden in de nacht huilend gebeld waarbij ze vertelde bang te zijn om naar buiten te gaan. Het meldpunt discriminatie van Alkmaar heeft verklaard niets voor haar te kunnen betekenen.

Voor Londa is Nederland een vrij land waar ook mensen zoals zij, zichzelf kunnen zijn. Ze is zeer teleurgesteld nu de werkelijkheid heel anders blijkt te zijn. Londa is niet de enige asielzoeker die in deze toestand verkeert. Verspreid over het land zijn er velen Londa’s die zich niet veilig voelen.

Het is de hoogste tijd dat er een snel een oplossing komt om de leefsituatie binnen de verschillende asielzoekerscentra in Nederland te verbeteren. Net als iedere Nederlander dienen alle asielzoekers met respect behandeld te worden. De veiligheid van deze vluchtelingen komt in het geding en daar moet nu wat aan veranderen! Er is per direct hulpverlening nodig en het beleid moet worden aangepast om de veiligheid van iedere vluchteling te kunnen garanderen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Secret Garden.

Tel: 06 14 10 84 42
E-mail: secretgard@stichtingsecretgarden.nl

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Verklaring van Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON):

“Ieder mens heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van de persoon, ongeacht ras, politieke voorkeur, nationaliteit en seksuele voorkeur. Iedereen die wegens mensenrechtenschendingen het eigen land moet verlaten en in (o.a.) Nederland bescherming zoekt, heeft recht op veiligheid. Tegelijkertijd dient hij of zij ook de mensenrechten van anderen ten alle tijden te respecteren. Op basis daarvan steunen wij Stichting Secret Garden in hun actie om de veiligheid van alle vluchtelingen in de AZC’s en daarbuiten te verbeteren.”

GoPetition respects your privacy.

The Veiligheid van azielzoekers LGBT petition to Ministerie van justitie was written by Emir and is in the category Human Rights at GoPetition.