#Children's Rights
Target:
Families, children, fathers mothers, grandparents
Region:
Bosnia and Herzegovina
Website:
otac.ba

Web stranicu www.otac.ba je pokrenuo Britanac Morgan Sowden, koji je dosao u Sarajevo 2003., slijedeci svoju djecu, koju je otela njihova majka iz San Francisca. Morgan je pokrenuo web stranicu u februaru 2007. godine, nakon cetiri godine izgovora i prazne price od strane socijalnih radnika, sudkinje i vlasti.

Odmah u startu nam je bilo jasno da Morgan nije jedini otac koji se bori za pravdu i za ravnoporavnost spolova kada su u pitanju porodicna pitanja, tako da je stranica otac.ba postala vrlo popularna.

Sada, nakon samo sest mjeseci postojanja, vec postoji velika regionalna mreza slicnih ustanova i blogova koja se bavi pravima na kontakt oceva sa djecom:

http://fathers-pride.blogspot.com (BiH)
http://blog.vecernji.hr/ocevblog (Hrvatska)
http://www.pateros.hr (Hrvatska)
http://rainman.bloger.hr (Hrvatska)
http://zodax.bloger.hr (Hrvatska)
http://renomateo.blog.hr (Hrvatska)
http://www.donquichotte.bloger.hr (Hrvatska)
http://rolada.bloger.hr (Hrvatska)
http://www.drustvo-ostrzek.si (Slovenija)
http://www.otac-cg.com (Crna Gora)

Nedavno je pokretac www.otac-cg.com, Nebojša Novović, predlozio jednu online-peticiju koja bi u potpunosti objasnila sta mi ocevi trazimo. Peticija slijedi. Ako se slazete, potpisete i posaljite peticiju drugima da potpisu.

Nas cilj je 1000 potpisa...

Zasto 1000 potpisa?

Zato sto je najcesci izgovor u Centrima za socijalni rad/skrb da "Vi, kao dobar otac, ste izuzetak". Zelimo dokazati da nismo izuzeci!

Mi očevi, ne želimo da budemo očevi samo za vrijeme praznika, već želimo tokom cijele godine uživati u našoj djeci. Mi ne želimo samo nedjeljom da pripremamo sendviče za našu djecu.

Mi očevi ne želimo ništa da propustimo od vrlo brzog razvoja naše djece. Mi takodje umijemo da im čitamo, pravimo slagalice, brišemo nosiće i pravimo repiće.

Mi očevi smatramo da je odgajanje djece naša odgovornost. Mi ohrabrujemo naše kceri i sinove da samostalno i bez kompleksa prožive život.

Mi očevi želimo da budemo uz našu djecu da ih zagrlimo, ohrabrimo, smirujemo pri velikim i malim tugama. Mi im dajemo bezbjedno, toplo gnijezdo.

Mi očevi želimo da kombinujemo posao, slobodno vrijeme i porodicu zajedno. Bolesna djeca i prvi školski dan, su takodje muške stvari.

Mi očevi pokazujemo interesovanje za nastavu i talente naše djece. Mi vježbamo računanje sa njima i idemo na roditeljske sastanke.

Mi očevi se igramo sa našom djecom. Mi ih stimulišemo i dajemo im šansu da upoznaju nove stvari u životu.

Mi očevi želimo da ravnopravno i aktivno učestvujemo u odrastanju naše djece. U lijepim i teškim momentima.

GoPetition respects your privacy.

The Prava očeva petition to Families, children, fathers mothers, grandparents was written by Morgan Sowden and is in the category Children's Rights at GoPetition.