#City & Town Planning
Target:
Varna
Region:
Bulgaria

ИНИЦИАТИВА
за запазване на сградата на куполната баня на Шишковата градинка в гр. Варна

Настоящата инициатива изразява професионално мнение на архитекти и инженери, а също така и гражданска позиция на хора с професии, несвързани със строителния бранш, поставили името и подписа си под този текст, касаещ знаковата за нашия град сграда на куполната баня на Шишковата градинка. Тя е построена по проект на изтъкнатия варненски архитект Косьо Христов през 1962 г. със средства на варненци, набрани от самооблагането. Комисията по архитектура към Общинския съвет одобри проект за надстрояване на сградата с 12 етажа и както писа в.”Дневник” на 27.11.2008 г. :

„Гласуването беше проведено и без да бъде съобразено дали околната среда има възможност да поеме подобна висока сграда. Аргументът за решението на председателя на комисията Владимир Тонев от близката до групата ТИМ партия "Нашият град" лаконично гласеше, че "на 50 м в съседство е хотел "Черно море", но неговите 22 етажа не стоят зле". Предложението за поредния нов "небостъргач" е на фирмата "Лазурен бряг 91" ЕООД, принадлежаща също към икономическия кръг на ТИМ.”,” Въпреки очевидното разминаване със строителните разпоредби никой от съветниците, участвали в гласуването, не пожела да коментира защо с вота си допуска строителство с височина, несвойствена за археологическия резерват. Още повече че решението на комисията залага възможността при строителството отстоянията до околните сгради по улиците "Стефан Стамболов", "Стефан Караджа" и "Стефан Богориди", които заобикалят банята, да се намалят наполовина от заложените в общинските нормативи”

Проектант на разработката за надстрояването е арх. Мирослав Сталев, който даже не е направил и опит за запитване до автора на сградата за искане за предоставяне на авторските права, а твърди, че я запазва и надстроява, като разполага подземно необходимите паркинги. В този смисъл е очевидно намерението изобщо да се събори куполната баня. През 2007 г., за щастие без човешки жертви, се самосъбори козирката й вследствие на недобросъвестна експлоатация от стопанисващата я фирма.

Като граждани, ние считаме, че сградата на куполната баня трябва да бъде запазена в настоящия й силует и обновена под ръководството на нейния създател – арх. Косьо Христов, инициатор за първите сондажи с топла вода в града ни, успешно използвал тази идея и в друга своя варненска сграда, и днес отоплявана от геотермален източник – сградата на Дома на научно-техническите съюзи.

Желаем сградата на куполната баня да получи статут на паметник на културата от епохата на 60-те години на ХХ век.

GoPetition respects your privacy.

The ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ВАРНЕНСКАТА КУПОЛНА БАНЯ petition to Varna was written by Nadya and is in the category City & Town Planning at GoPetition.