#City & Town Planning
Target:
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ
Region:
Greece
Website:
www.kerkyra-sos.gr

Είμαστε εντελώς αντίθετοι στην πρόθεση του Δήμου Κερκυραίων να προβεί στην κατασκευή και παραχώρηση εκμετάλλευσης υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στην Πλατεία Σαρόκου.

Οι πόλεις και οι πλατείες κατασκευαστήκαν για τους ανθρώπους και όχι για τα αυτοκίνητα.
Δεν είμαστε πια διατεθειμένοι, όπως και άλλες φορές, να εξακολουθήσουμε να πληρώνουμε, κυριολεκτικά, την προχειρότητα, τη βιασύνη στο σχεδιασμό και την υποεκτίμηση των αναγκών της πόλης από τους τοπικούς αιρετούς. Η απόφαση/επιλογή της δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Πλατεία Σαρόκο δεν δικαιολογείται με την/από την ανάγκη να βρεθούν λύσεις στα οξύτατα προβλήματα στάθμευσης και στο κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται καθημερινά.

Σήμερα δεν μπορεί η πόλη μας να αναπτύσσεται και αναδιαμορφώνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τα αυτοκίνητα και όχι τους ανθρώπους που την κατοικούν.

Την ίδια στιγμή που συζητάμε για πράσινες πόλεις, που όλη η Ευρώπη προσπαθεί να διώξει τα αυτοκίνητα από τα κέντρα των πόλεων και να δημιουργήσει περισσότερους χώρους για την κίνηση πεζών και ποδηλάτων, ο Δήμος σκέπτεται να πράττει το αντίθετο.
Στην απόφαση A6-0199/01-04-2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αστική κινητικότητα και στα μέτρα που προτείνει η Ε.Ε. δεν αναφέρεται πουθενά ότι η δημιουργία χώρων στάθμευσης εντός των κέντρων των πόλεων είναι χρήσιμη στην ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Επισημαίνεται πως η κατασκευή υπόγειων γκαράζ στα κέντρα των πόλεων είναι μια αδιέξοδη λύση, κίνητρο για εντατικότερη χρήση του αυτοκινήτου. Τροφοδοτεί το φαύλο κύκλο του κυκλοφοριακού κορεσμού με αποτέλεσμα περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση με τις γνωστές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης στο κέντρο της πόλης έχουν αποδείξει πια ότι:
1. Δεν εξυπηρετούν τους κατοίκους αλλά μόνο τους τυχών επισκέπτες εξαιτίας των υψηλών τιμών τους (8-12 ευρώ την πρώτη ώρα).
2. Αυξάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Υπάρχουν μεγάλες τεχνικές δυσκολίες για την εγκατάσταση πράσινου στην επιφάνεια των υπόγειων πάρκινγκ. Τέτοιες είναι προβλήματα στεγανοποίησης, η ανάγκη εξαερισμού, το πάχος του εδαφικού επιφανειακού καλύμματος, η απαιτούμενη μεγάλη στατική ενίσχυση της κατασκευής κλπ..
3. Λειτουργούν και σαν βιομηχανίες ρύπων βενζολίου και μολύβδου, επιβαρύνοντας έτσι την ήδη επιβαρημένη ατμόσφαιρα της πόλης.
4. Περιορίζουν και υποβαθμίζουν τον ελεύθερο δημόσιο χώρο, λόγω των αναγκαίων επιφανειακών εγκαταστάσεών τους (είσοδοι-έξοδοι, ανελκυστήρες, εξαερισμοί).
5. Δεν λύνουν τελικά τα προβλήματα στάθμευσης και ως εκ τούτου το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε μια πόλη. Η δημιουργία τους επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κυκλοφοριακή συμφόρηση πέριξ της πλατείας λόγω της αθρόας προσέγγισης πολλών οχημάτων που επιθυμούν να σταθμεύσουν στο υπόγειο πάρκινγκ.

Τα παραδείγματα για όσες πλατείες στην Αθήνα χρησιμοποιήθηκαν για υπόγειες εγκαταστάσεις είτε σταθμών του Μετρό, είτε υπόγειων χώρων στάθμευσης είναι χαρακτηριστικά και άκρως διαφωτιστικά με πολύ τσιμέντο και ελάχιστο πράσινο (Πλατεία Ομονοίας, Πλατεία Κοτζιά, Πλατεία Κοραή, Πλατεία Κλαυθμώνος, Πλατεία Κάνιγγος, Πλατεία Μοναστηρακίου, κλπ).

Για την λύση του κυκλοφοριακού, από τη στιγμή που η πόλη δεν διαθέτει περιφερειακές αρτηρίες, προτείνουμε αυτό που επιδιώκουν πια όλες οι σύγχρονες πόλεις, την Βιώσιμη Αστική Διαχείριση, που σημαίνει:

 Ανάπτυξη περιφερειακών χώρων στάθμευσης με χρήση υβριδικών λεωφορείων για την τακτική μεταφορά των επιβατών σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, γνωστός ως Park & Ride. Οι πιθανοί χώροι που έχουν εντοπισθεί είναι τα εξής: Πλαζ Αγίας Αικατερίνης, οικόπεδο του ΑΣΚ στο εμπορικό, ιδιωτικό οικόπεδο στα Παγκρατέικα, οικόπεδο του Δήμου Κερκυραίων στην οδό Ι. Θεοτόκη, οικόπεδο των Αδελφάτων στις Κουλίνες).

 Αποθάρρυνση της άσκοπης χρήσης, έλεγχος και περιορισμός της κυκλοφορίας και στάθμευσης των αυτοκινήτων στις κεντρικές αστικές περιοχές, αλλά και της λειτουργίας των ταξί σαν παρασυγκοινωνία και εφαρμογή κατάλληλης τιμολογιακής πολιτικής στάθμευσης που να προωθεί την μετεπιβίβαση στη δημόσια συγκοινωνία και να απελευθερώνει τον πολύτιμο χώρο των ιστορικών κέντρων ώστε να διατίθεται για πράσινο, περπάτημα, ποδήλατο και δημόσια συγκοινωνία.

 Δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

 Ενίσχυση των μέσων μαζικής συγκοινωνίας.

 Απομάκρυνση δημόσιων υπηρεσιών ή καλύτερη αποκέντρωση τους ώστε να μην αυξάνονται τα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης.

 Αξιοποίηση δημόσιων ελεύθερων χώρων για την κίνηση των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης.

 Ένταξη της μετακίνησης και των μέσων της σε μια λογική εξυπηρέτησης της ζωής της πόλης και όχι το αντίθετο: η ζωή στην πόλη, δηλαδή, να καθορίζεται από τις ανάγκες που γεννά η μετακίνηση και τα μέσα της.

 Προστασία και μέριμνα για τους χώρους ελεύθερης χρήσης από τους πολίτες για την βελτίωση της ποιότητα ζωής ως ολιστική συνολική αξία.

 Ολοκληρωμένος Αστικός Σχεδιασμός.

Ο Δήμος Κερκυραίων δυστυχώς δεν έχει προωθήσει καμία μελέτη για να απορροφήσει τους κοινοτικούς πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την βελτίωση των υποδομών και μεταφορών της πόλης. Η έλλειψη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας μαζί την πολύχρονη ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά κυκλοφοριακά μέτρα για την πόλη μας, δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την βιαστική απόφαση (δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ) η οποία με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, εμπειρίες, έρευνες και στατιστικές έχουν πια αποδειχτεί ότι δεν φέρνουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα και ταυτόχρονα επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Με βάση τα παραπάνω στοχεία ,με την υπογραφή μου αυτή σας ζητώ να εξετάσετε σοβαρά, ώστε να μην γίνει υπόγειο πάρκιν στάθμευσης στην πλατεία Σαρόκο. Απο την στιγμή που υπάρχουν και άλλες λύσεις-προτάσεις παρακαλώ να επανεξετάσετε το θέμα.

GoPetition respects your privacy.

The ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΑΡΟΚΟ petition to ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ was written by Rena and is in the category City & Town Planning at GoPetition.