#Environment
Target:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜ. ΑΛΛΑΓΗΣ
Region:
Greece

ΚΕΙΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Η βόρεια περιοχή και παραλία Ανατολικά του Ρεθύμνου έχει χαρακτηριστεί βιότοπος και περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος έχει δε ενταχθεί στο δίκτυο Natura με τον κωδικό GR 4330004: Πρασιανό Φαράγγι – Πατσός – Σφακορύακο – Παραλία Ρεθύμνου και εκβολή Γεροποτάμου. Το παράκτιο τμήμα της περιοχής αρχίζει τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου και εκτείνεται μέχρι το ακρωτήριο Λιανός Κάβος περιλαμβάνοντας και μια θαλάσσια έκταση οριζόμενη από την ισοβαθή των 50 m (ζώνη ποσειδώνιας).

Η θαλάσσια περιοχή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους αναπαραγωγής στην Ευρώπη, περιλαμβάνοντας τύπους οικότοπων και είδη χλωρίδας και πανίδας όπως:

- Λιβάδια ποσειδώνιας (Posidonia ocenaria)
- Συστήματα αμμολόφων με αμμόφιλη βλάστηση
- Εκβολές επτά ποταμών
- Περιοχές με ασβεστολιθικά ροδοφύκη (Coralligene)
- Θαλάσσια σπήλαια εξολοκλήρου ή κατά το ήμισυ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας
- Είδη πανίδας όπως η θαλάσσια χελώνα careta-careta, που χρησιμοποιεί τις παραλίες αυτές για την αναπαραγωγή της που είναι ταυτόχρονα και περιοχές για την αναπαραγωγή ψαριών και η φώκια Monachus monachus

Η σπουδαιότητα της περιοχής οφείλεται κυρίως στην ποικιλότητα των χερσαίων και θαλάσσιων τύπων οικοτόπων. Οι γκρεμοί και τα φαράγγια της περιοχής φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ειδών της τυπικής χασμοφυτικής χλωρίδας κυρίως. Η φώκια Monachus monachus εμφανίζεται στο ανατολικό τμήμα της θαλάσσιας περιοχής. Υπάρχουν μερικά υποθαλάσσια σπήλαια στην ακτή μεταξύ της παραλίας Σκαλέτας και της εκβολής του Γεροπόταμου, που αποτελούν οικεία ενδιαιτήματα για αυτό το απειλούμενο είδος. Η Caretta caretta χρησιμοποιεί την παραλία του Ρεθύμνου για να γεννήσει. Η παραλία από τα Περιβόλια ως την Σκαλέτα είναι μια από τις τρεις πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας του είδους στην Ελλάδα και μια από τις σημαντικότερες στη Μεσόγειο. Αναφέρεται ένας μέσος όρος 410 φωλιών ανά περίοδο. Το φαράγγι των Πρασών και η γύρω περιοχή έχει αναγνωριστεί ως ένας πολύ καλός βιότοπος για ερπετά. Και τα τρία είδη απειλούμενων και προστατευόμενων αμφιβίων που απαντούν στην Κρήτη υπάρχουν και στην περιοχή. Τα θηλαστικά που βρίσκονται στην περιοχή προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία. Ο άρκαλος (Meles meles arcalus) είναι ενδημικός της Κρήτης και περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλόζωων της Ελλάδας. Η ορνιθοπανίδα είναι επίσης σημαντική: στην περιοχή αναφέρονται 129 είδη πουλιών. Τα περισσότερα από αυτά είναι επισκέπτες κατά τις μεταναστεύσεις τους. Ο υγρότοπος του Γεροπόταμου είναι πολύ σημαντικός για τέτοια είδη και ιδιαίτερα για Charadriformes, Herons και μερικά Passeriformes. Η περιοχή τέλος συνδυάζει την οικολογική σπουδαιότητα με την αρχαιολογική, ιστορική και αισθητική αξία.
(Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος http://www.minenv.gr/1/12/121/12103/viotopoi/g4330004.html)

Πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» σε συνεργασία με επιστήμονες του Εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ανέδειξε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην παράκτια περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου.
Κατόπιν επιτόπιας εκτεταμένης έρευνας Στην περιοχή εντοπίστηκε υπερχείλιση και εξαγωγή ακαθαρσιών μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων, οι οποίες κατέληγαν στη θάλασσα. Το φαινόμενο της υπερχείλισης είναι ενδεικτικό της εκτεταμένης μόλυνσης και ρύπανσης, ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την αναπόφευκτη δραματική επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα είναι αδύνατο να προβλεφθούν.

Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από το Εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, σε υπόγεια νερά (γεωτρήσεις) στην περιοχή, κατέδειξαν εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα ως αποτέλεσμα διοχέτευσης λυμάτων (ακαθαρσιών) σε έδαφος με φυσικά ρήγματα.

Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας έρευνας, η έντονη δυσοσμία αποτέλεσε απλώς το αιτιατό της υπόθεσης, ενώ τα αποτελέσματα των αναλύσεων στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους στη Σάμο για την ποιότητα των νερών επιβεβαίωσαν τις αρχικές ενδείξεις για την πηγή της μόλυνσης.

Η περιεκτικότητα σε ολικά κολοβακτηρίδια και Ε.coli που εντοπίστηκε στα δείγματα θαλασσινού νερού, καθιστά την κολύμβηση εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και επιβαρύνει σημαντικά το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, η οποία σημειώνεται πως απέχει λιγότερο από μισό χιλιόμετρο από την πλησιέστερη ξενοδοχειακή μονάδα.
(Η έρευνα του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ έγινε ακριβώς στην σπηλαιώδη περιοχή που αποτελεί οικεία ενδιαιτήματα για την φώκια monachus monachus).
(Πηγή: του Ινστιτούτου Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»
http://www.archipelago.gr/el/Home/NewsofArchipelagos/tabid/121/xmmid/462/xmid/1028/xmview/2/Default.aspx)

Είναι απαράδεκτο για τους Έλληνες πολίτες και ειδικότερα για τους Ρεθεμνιώτες να ανεχτούμε ένα τέτοιο βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος θίγοντας κάθε έννοια πολιτισμού και σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον και διογκώνοντας καθημερινά τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την υγεία των οικοσυστημάτων.

Απαιτούμε τον εντοπισμό των υπευθύνων για την μόλυνση στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου, την άμεση λήψη μέτρων για την διακοπή των ενεργειών που οδήγησαν στην περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ισορροπίας σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2004/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απαιτούμε τον εντοπισμό των υπευθύνων για την μόλυνση στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου, την άμεση λήψη μέτρων για την διακοπή των ενεργειών που οδήγησαν στην περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ισορροπίας σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 2004/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

GoPetition respects your privacy.

The ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΛΑΤΖΙΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ petition to ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜ. ΑΛΛΑΓΗΣ was written by ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ and is in the category Environment at GoPetition.