#Unions
Target:
Προς το Δ.Σ. και τη Γενική Συνέλευση της ΕΚΚΜ
Region:
Greece

Αναλυτικότερες ενημερώσεις:
εδώ Αναλυτική ενημέρωση 13.6.2010 ή https://docs.google.com/document/edit?id=1SsALsJuIe5DxS58BZZMjJjdIFPWrGGtYWCV8N9KwiY0&hl=el ή http://tiny.cc/2t74n

εδώ Ενημέρωση και ψήφισμα "Αποκεντρωμένη Ψηφοφορία και Καταστατική Συνέλευση -2", Νοέμβριος 2009 ή http://www.gopetition.com/online/31853.html ή http://tiny.cc/krtyr

και εδώ Ενημέρωση και ψήφισμα "Αποκεντρωμένη Ψηφοφορία και Καταστατική Συνέλευση", Ιούνιος 2009 ή http://www.gopetition.com/online/28582.html ή http://tiny.cc/t6owv

Εδώ και δύο χρόνια σημαντικός αριθμός μελών της επαρχίας (ψηφοφορία στη Θεσσαλονίκη, 2/2008, ψηφίσματα στο Ίντερνετ, 6/2009 και 11/2009) ζητά να ισχύσει και για μας αυτό που ισχύει και στις Ενώσεις των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των υπολοίπων ειδικοτήτων (βλ. links στην ενημέρωση του Νοεμβρίου, http://tiny.cc/krtyr), δηλαδή να αποκτήσει το δικαίωμα να ψηφίζει για το Δ.Σ. καθώς και να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων χωρίς να απαιτείται να ταξιδεύει.

Για να μπορέσει να γίνει αυτό πρέπει να γίνει η σχετική αναθεώρηση του καταστατικού. Για να γίνει αυτό πρέπει:
-να προκηρυχθεί καταστατική συνέλευση, στην οποία να υπάρξει απαρτία (με τρόπο που να μην εξαιρούνται τα μέλη της επαρχίας από το σύνολο των μελών που θεωρούνται ενεργά.)
-να περιλαμβάνεται το θέμα της αποκεντρωμένης ψηφοφορίας στην πρόσκληση για τη συνέλευση (ΑΛΛΙΩΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ – βλ. Αστικό Κώδικα ά. 97, αλλά και πάγια συνδικαλιστική πρακτική)
-να εγκριθεί η σχετική πρόταση από τα ¾ των παρόντων.

Πιστεύουμε ότι η αποκεντρωμένη ψηφοφορία δεν θα θίξει πρόσωπα με πολυετή προσφορά στον κλάδο, για την οποία είμαστε όλοι ευγνώμονες. Θα ανανεώσει και θα ενισχύσει την Ένωση, κάνοντάς την πιο αντιπροσωπευτική, προσαρμοσμένη στη νέα πραγματικότητα, όπου τα μέλη της επαρχίας (650-700) αποτελούν πλέον την πλειοψηφία των μελών της Ένωσης. (Η Αττική έχει γύρω στα 450 γυμνάσια και η επαρχία γύρω στα 1.350). Ζητούμε από το Δ.Σ. να δημοσιεύσει τα αναλυτικά στοιχεία. Από τα 1.000+ μέλη της Ένωσης το Σεπτέμβρη του 2009 ψήφισαν 237 και το τελευταίο μέλος του Δ.Σ. που εξελέγη είχε 31 ψήφους (που αντιστοιχούν στο 3% του συνόλου των μελών). Οι αντίστοιχοι αριθμοί για το 2008: 315 ψηφίσαντες, εκλογή στο Δ.Σ. με 40 ψήφους = 4% των μελών.

Τα μέλη της επαρχίας, που συνήθως είναι και τα νεότερα, έχουν συχνά άλλες ανησυχίες και προσεγγίσεις (δημοτικά, αναθέσεις στο Γυμνάσιο και το Ολοήμερο, διαθέσεις στο Δημοτικό, χρήση Νέων Τεχνολογιών για τη μεταξύ μας επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων, Καλλιτεχνικά Σχολεία και διαδικασία μεταθέσεων και αποσπάσεων) και δικαιούνται να έχουν τις ίδιες δυνατότητες αντιπροσώπευσης.

Το Δ.Σ. όμως, που έχει δηλώσει και στην ιστοσελίδα του ότι είναι αντίθετο με την πρόταση (εδώ: Απόψεις του Δ.Σ. ή http://www.art-teachers.com/content/view/273/31 ή http://tiny.cc/dcc0u), εξακολουθεί να παραβλέπει τόσο την απόφαση της Θεσσαλονίκης του 2008 όσο και τα δύο ψηφίσματα του 2009, και εμποδίζει την ψήφιση αλλά ακόμα και τη συζήτηση της πρότασης με κάθε δυνατό τρόπο:
Μέσα στο 2009 προκήρυξε δύο καταστατικές συνελεύσεις (3 Σεπτεμβρίου και 21 Νοεμβρίου) όμως δεν πραγματοποιήθηκε καμία από αυτές, γιατί δεν υπήρχε απαρτία. Όμως:
1. Σε καμία από τις συνελεύσεις αυτές δεν συμπεριέλαβε στην πρόσκληση (που περιλαμβάνει την ημερήσια διάταξη) το θέμα της Αποκεντρωμένης Ψηφοφορίας, παρόλο που όταν ένα θέμα δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρόσκληση για καταστατική συνέλευση τότε ακόμα και αν η σχετική πρόταση συζητηθεί και υπερψηφιστεί ΚΑΘΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ (βλ. Α.Κ. άρθρο 97, καθώς και πάγια συνδικαλιστική πρακτική). Αυτό είχε επισημανθεί και με τα δύο ψηφίσματα του 2009, τα οποία αγνοήθηκαν.
Αντίθετα, το Δ.Σ. συμπεριέλαβε στην ημερήσια διάταξη θέματα που επιθυμεί αυτό να συζητηθούν, όπως
το να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου (δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι) και οι συνταξιούχοι (!) (να παραμένουν, δηλαδή, μέλη της Ένωσης μετά τη συνταξιοδότησή τους – βλ. Πρόσκληση Ιουνίου ή http://www.art-teachers.com/content/view/266/31 ή http://tiny.cc/l8oko, θέμα 1ο, ά. 5 & 7, και Πρόσκληση Οκτωβρίου ή http://www.art-teachers.com/content/view/284/31 ή http://tiny.cc/5gno3 θέμα 2ο, ά. 5 & 7, τα οποία άλλωστε ανέπτυξαν και προφορικά στις 3/9). Για μας αυτό είναι ένα βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση: αντί να γίνει η Ένωση περισσότερο αντιπροσωπευτική (με την Αποκεντρωμένη Ψηφοφορία) κινδυνεύει να γίνει λιγότερο αντιπροσωπευτική. Σε όλες τις Ενώσεις οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί χάνουν την ιδιότητα του μέλους μόλις συνταξιοδοτηθούν (εκτός από δύο, για τους ειδικούς λόγους που αναφέρονται στην αναλυτική ενημέρωση). Όλες οι Ενώσεις (και η δική μας – ά. 5, παρ. 2) έχουν πρόβλεψη για επίτιμα μέλη, αυτά όμως δεν ψηφίζουν ούτε μπορούν να εκλεγούν.
το να γίνουν μέλη της Ένωσης και οι ωρομίσθιοι. Εδώ μάλιστα, επειδή δεν έγινε καταστατική συνέλευση, το Δ.Σ. πήρε την απόφαση μόνο του! Συγκεκριμένα: στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση η κόρη της προέδρου της Ένωσης (ωρομίσθια) ζήτησε να της επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα για το Δ.Σ.. Αυτό δεν ετέθη καν σε ψηφοφορία, με το αιτιολογικό ότι ήταν παράτυπο (αφού δεν είχε γίνει καταστατική συνέλευση που να αποφασίσει να γίνονται μέλη και οι ωρομίσθιοι). Στη συνέχεια, όμως, το Δ.Σ. έλαβε μόνο του τη σχετική απόφαση (βλ. Eνημέρωση προς τα μέλη από το Δ.Σ., 21.10.2009 ή http://www.art-teachers.com/content/view/279/57 ή http://tiny.cc/2zyyy, σημείο 2). Εάν το Δ.Σ. έλαβε μόνο του την απόφαση αυτό είναι παράτυπο, εάν υπονοεί ότι αυτή ελήφθη από οποιαδήποτε από τις δύο συνελεύσεις (3/9 ή 4/9/2009) αυτό είναι αναληθές.

Έτσι, το Δ.Σ. άλλα θέματα (που τα ζητούν πολλά μέλη) τα θέτει εκτός καταστατικής συνέλευσης ενώ για άλλα υποκαθιστά το ίδιο την καταστατική συνέλευση, πράγμα τουλάχιστον παράτυπο.

2. Στις προηγούμενες καταστατικές συνελεύσεις (3/9 και 21/11) το Δ.Σ. δήλωσε ότι υπολογίζει την απαρτία με τρόπο που στην πράξη εξαιρούσε τα μέλη της επαρχίας!! Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. ανακοίνωσε (βλ. Πρόσκληση Ιουνίου ή http://www.art-teachers.com/content/view/266/31 ή http://tiny.cc/l8oko) ότι στη συνέλευση της 3/9/2009 θα υπολογίσει την απαρτία με βάση τους ταμειακώς εντάξει και ότι θα θεωρήσει ταμειακώς εντάξει όσους έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους όχι για το 2008-9 αλλά για το... 2009-2010! Έτσι, όμως, ταμειακώς εντάξει μπορούσαν να είναι μόνο όσοι πλήρωναν στις 2/9/2009, δηλαδή όσοι βρίσκονταν στην Αθήνα για το συνέδριο, δηλαδή στην πράξη εξαιρούνταν η επαρχία!! Η παραπάνω πρακτική είναι αντίθετη με το καταστατικό μας (που υπάρχει εδώ Καταστατικό ΕΚΚΜ ή http://www.art-teachers.com/content/view/30/45 ή http://tiny.cc/r1cjc), άρθρο 6, παρ. 2, και σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο της ΟΛΜΕ (αλλά και με τη σχετική νομοθεσία) είναι καταχρηστική και αυθαίρετη, και κάθε απόφαση που θα ληφθεί με αυτόν τον τρόπο είναι ακυρωτέα.
Ίσως αξίζει να αναφερθεί και ότι το 2009 τα μέλη της επαρχίας δεν μπορούσαν να πληρώσουν τη συνδρομή τους ούτε με ταχυδρομική επιταγή (ώστε να θεωρηθούν ενεργά μέλη), αφού σύμφωνα με αναφορές αρκετών μελών (και με μόνη εξαίρεση τη Σχολική Σύμβουλο Θεσσαλονίκης) η ταχυδρομική επιταγή δεν περιλαμβανόταν ούτε στην πρόσκληση του Ιουνίου ούτε σε κείνη του Οκτωβρίου, παρόλο που η σχετική επιστολή έγραφε ότι εσωκλείεται η επιταγή.

Τώρα το Δ.Σ. της Ένωσης προσπαθεί να εξαιρέσει για τρίτη φορά το θέμα της Αποκεντρωμένης Ψηφοφορίας από την επόμενη καταστατική συνέλευση (οπότε ακόμα και αν αυτό συζητηθεί και υπερψηφιστεί, κάθε απόφαση θα είναι άκυρη). Το Δ.Σ. προβάλλει το επιχείρημα ότι η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Αθήνας (4/9/2009) αποφάσισε να εξαιρεθεί το θέμα αυτό.
Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Αθήνας (4/9/2009) τα τελευταία λεπτά, και ενώ ο περισσότερος κόσμος είχε φύγει, ψηφίστηκε από περίπου 25 άτομα η πρόταση να παραλειφθεί το «θέμα της επιστολικής ψήφου» από την επόμενη καταστατική συνέλευση. Επειδή αγνοούσαν την πρόταση μιλούσαν για επιστολική ψήφο και όχι για αποκεντρωμένη ψηφοφορία γιατί το θέμα ετέθη σε ψηφοφορία ξαφνικά ενώ δεν συζητήθηκε (!!), γιαυτό και οι παριστάμενοι στη συνέλευση που καταψήφισαν την πρόταση δεν γνώριζαν ούτε ποια είναι η πρόταση, ούτε ότι έχει υπερψηφιστεί από πολύ περισσότερους συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη, ούτε ότι υπήρχαν τα δύο ψηφίσματα «Αποκεντρωμένη Ψηφοφορία και Καταστατική Συνέλευση» στο διαδίκτυο (είχε απλώς κατακριθεί η χρήση του διαδικτύου χωρίς να ακουστεί περί τίνος επρόκειτο) και δεν γνώριζαν ότι αν το θέμα παραλειφθεί από την πρόσκληση τότε ακόμα και αν συζητηθεί στην καταστατική συνέλευση και υπερψηφιστεί, οποιαδήποτε απόφαση θα είναι άκυρη. Ψήφισαν επίσης και άτομα που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου (ωρομίσθιοι), και δεν έγινε η καταμέτρηση θετικών ψήφων που ζητήθηκε.
Το Δ.Σ. ισχυρίζεται ότι το θέμα είχε συζητηθεί την προηγούμενη μέρα (στα πλαίσια της καταστατικής συνέλευσης της 3/9 που δεν έγινε) όμως εκείνη η συνέλευση, όπου και πάλι δεν ακούστηκε ούτε η πρόταση ούτε τα ψηφίσματα, είχε άλλη σύνθεση.
Όποιος θέλει μπορεί να ακούσει τις αντίστοιχες ηχογραφήσεις από το αρχείο της Ένωσης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους (και όσους αναφέρονται στις αναλυτικές ενημερώσεις – πρβλ. και Α.Κ. ά. 89 & 101, και Ν. 1264/82) η απόφαση αυτή δεν είναι έγκυρη ούτε δεσμευτική.

Με το 3ο αυτό ψήφισμα ζητείται και πάλι να τεθεί το θέμα της Αποκεντρωμένης Ψηφοφορίας στην επόμενη Καταστατική συνέλευση, η οποία θα πρέπει να οργανωθεί με δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο.
Καλούμε όσους συμφωνούν να υπογράψουν. (Παρακαλούμε επίσης να γράψετε το σχολείο σας ΚΑΙ στο πεδίο 'Τown/City'). Το να δηλώνει κάποιος (προφορικά ή με email) ότι συμφωνεί αλλά φοβάται να υπογράψει αποθαρρύνει και τους άλλους και έχει αρνητικές συνέπειες. Είναι πάντα δύσκολο να συγκληθεί και να πραγματοποιηθεί μια καταστατική συνέλευση. Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία (τώρα που υπάρχουν και άλλα θέματα) και αν ψηφιστεί η πρόταση του Δ.Σ. για τους συνταξιούχους, μπορεί και να μην ξαναϋπάρξει ΠΟΤΕ η δυνατότητα να γίνει καταστατική συνέλευση στην οποία να μπορεί να ψηφιστεί η πρόταση για αποκεντρωμένη ψηφοφορία.
Είτε μετέχουμε είτε όχι, η Ένωση μας εκπροσωπεί και θα μας εκπροσωπεί σε κάθε μας επαφή με τη διοίκηση και/ή τους συναδέλφους των άλλων κλάδων (π.χ. για τις αναθέσεις), συνεπώς καλό θα είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ, ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙ ΑΥΤΗ. Οι αποφάσεις που θα παρθούν είναι πολύ σημαντικές για τη μελλοντική φυσιογνωμία της Ένωσης και για τον ρόλο όλων μας μέσα σε αυτήν. Πιστεύουμε ότι τα μέλη της επαρχίας θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση για καταστατική συνέλευση, αν γνωρίζουν ότι σε αυτήν θα συζητηθεί και το θέμα της Αποκεντρωμένης Ψηφοφορίας.

Εννοείται ότι και αυτή τη φορά, όπως και τις προηγούμενες, το link με το παρόν ψήφισμα στάλθηκε και στην Ένωση, στις 15 Ιουνίου 2010, στη διεύθυνση enoshkkm@otenet.gr.

Ενημέρωση 16 Αυγούστου:
Οι πρώτες 27 υπογραφές μπήκαν στο ψήφισμα με την παραπάνω μορφή. Στη συνέχεια (τον Ιούλιο) το Δ.Σ., στο οποίο είχαμε κοινοποιήσει το παρόν ψήφισμα από τις 15 Ιουνίου, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του την πρόσκληση για την νέα καταστατική συνέλευση (βλ. http://www.art-teachers.com/content/view/315/57
Στην πρόσκληση αυτή γίνονται ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που ζητούνται με το ψήφισμα (παραλείπεται και πάλι το θέμα της αποκεντρωμένης ψηφοφορίας, ορίζεται και πάλι η απαρτία με τρόπο που στην ουσία εξαιρεί τα μέλη της επαρχίας κτλ.).

Έτσι, μπορεί να αρκέσουν ακόμα και 70-80 ψήφοι για να γίνει καταστατική αλλαγή σε μια Ένωση που έχει πάνω από 1.000 μέλη, και να θεσπισθεί το δικαίωμα των συναταξιούχων να εκλέγουν και να εκλέγονται (καθώς και ο διπλασιασμός της θητείας του Δ.Σ.), ενώ και πάλι δεν θα τεθεί σε συζήτηση η πρόταση να μπορούν τα μέλη της επαρχίας να ψηφίζουν χωρίς να πρέπει να ταξιδεύουν στην Αθήνα. (Κανονικά για καταστατικές αλλαγές απαιτούνται αυξημένες πλειοψηφίες και φυσικά ισότιμη αντιπροσώπευση όλων των μελών.)

Έτσι (με συνταξιούχους + υποχρεωτικό ταξίδι για ψήφο) η Ένωσή μας θα αποτελεί Πανελλήνια πρωτοτυπία (βλ. και αναλυτική εισαγωγή) και θα είναι πια από δύσκολο ως απίθανο να αντιστραφεί αυτή η πορεία (οι συνάδελφοι της Αθήνας έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους στο δικαίωμα των μελών της επαρχίας να ψηφίζουν χωρίς να ταξιδεύουν. Επειδή οι περιφερειακές ΣΚΤ άρχισαν να λειτουργούν από το 1984, η πλειοψηφία των συνταξιούχων ΠΕ8 βρίσκεται στην Αθήνα.)
Θεωρούμε ότι μια τέτοια Ένωση δεν θα μας αντιπροσωπεύει πια, και όμως θα εξακολουθήσει να μας εκπροσωπεί (γιατί για τα συνδικαλιστικά θέματα του κλάδου μας η διοίκηση συνομιλεί με την Ένωση, και όχι με μεμονωμένα άτομα)
Θυμίζουμε επίσης και ότι το Δ.Σ., ενώ δεν επιτρέπει να τεθεί στην καταστατική συνέλευση το θέμα της Αποκεντρωμένης Ψηφοφορίας, προτείνει (πέρα από την εγγραφή των συνταξιούχων) τον διπλασιασμό της θητείας του Δ.Σ.

Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι εάν μαζευτούν αρκετές υπογραφές θα ασκηθεί κάποια πίεση στην Ένωση ώστε να στείλει νέα πρόσκληση για την καταστατική συνέλευση, που να περιλαμβάνει και το θέμα της Αποκεντρωμένης Ψηφοφορίας και να ορίζει τους 'ταμειακώς εντάξει' με τρόπο που να είναι σύμφωνος με το καταστατικό μας, δηλαδή να μην εξαιρεί τα μέλη της επαρχίας.

Έτσι, προστίθεται στο ψήφισμα η φράση (με την ημερομηνία 16/8):
Επειδή στην πρόσκληση για καταστατική συνέλευση που εκδόθηκε από το Δ.Σ. ίσχυσαν τα αντίθετα από αυτά που ζητούνται με το ψήφισμα, ζητούμε την έκδοση νέας πρόσκλησης όπου να λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω αιτήματα.
Σε αντίθετη περίπτωση, ζητούμε αναβολή της καταστατικής συνέλευσης,
ώστε αυτή να οργανωθεί με δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο και να μην φέρει την πλειοψηφία των μελών της Ένωσης ‘προ τετελεσμένων’.

Ισμήνη Σακελλαριάδη, Πειραματικό Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής
Σταυρούλα Χαρμαλιά, 3ο Γυμνάσιο Υμηττού
(παρούσες στις συνελεύσεις της 3/9 και 4/9/2010)
Θεανώ Μιχαλόλια, 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου
Βαρβάρα Λάσκα – Κουτσουδάκη, 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου

Προς: Το Δ.Σ. και τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - 3

Εδώ και δύο χρόνια σημαντικός αριθμός μελών της επαρχίας (ψηφοφορία στη Θεσσαλονίκη, 2/2008, ψηφίσματα στο Ίντερνετ, 6/2009 και 11/2009) ζητά να ισχύσει και για μας αυτό που ισχύει και στις Ενώσεις των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των υπολοίπων ειδικοτήτων, δηλαδή να αποκτήσουν τα μέλη της επαρχίας το δικαίωμα να ψηφίζουν για το Δ.Σ. καθώς και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων χωρίς να απαιτείται να ταξιδεύουν στην Αθήνα.

Τα μέλη της επαρχίας, που συνήθως είναι και τα νεότερα, έχουν συχνά άλλες ανησυχίες και προσεγγίσεις και δικαιούνται να έχουν τις ίδιες δυνατότητες αντιπροσώπευσης.
Όλοι θέλουμε διαπροσωπική επαφή μεταξύ όλων, αλλά δεν μπορούν να ταξιδεύουν κάθε χρόνο όλα τα μέλη της επαρχίας, που είναι πλέον πολλές εκατοντάδες, αφού συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα οικογενειακά, υπηρεσιακά (δεν τους δίνεται άδεια) ή οικονομικά (το κόστος μετάβασης, διαμονής και διατροφής στην Αθήνα για τις μέρες του συνεδρίου φτάνει τα 350 - 400 ευρώ). Είναι άδικο οι συνάδελφοι που δεν μπορούν να ταξιδέψουν να χάνουν στην ουσία το δικαίωμα αντιπροσώπευσης και συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Θα πρέπει μάλιστα να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο να έχουν κάποια εγκυρότητα και οι αποφάσεις που λαμβάνουν στις τοπικές συναντήσεις τους.

Η αποκεντρωμένη ψηφοφορία δεν θίγει πρόσωπα με πολυετή πολύτιμη προσφορά στον κλάδο αλλά μπορεί να ανανεώσει την Ένωση και να την ενισχύσει, κάνοντάς την πιο αντιπροσωπευτική, όπως συμβαίνει και με τις Ενώσεις των συναδέλφων μας των υπολοίπων ειδικοτήτων.
Όσοι δεν συμφωνούν με την πρόταση δεν πρέπει να απαγορεύουν (με την παράλειψη από την πρόσκληση που αναφέρει την ημερήσια διάταξη) τη συζήτηση της πρότασης στην καταστατική συνέλευση και τη λήψη έγκυρης απόφασης, αλλά να επιτρέψουν την παρουσίαση και συζήτηση της πρότασης και ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ την πλειοψηφία για την δική τους άποψη. Δεν ταιριάζει στο ήθος μας ο αποκλεισμός μιας πρότασης που έχει ψηφισθεί και/ή προσυπογραφεί από πολλές δεκάδες συναδέλφους μας.
Όσο εμποδίζεται η συζήτηση και ψήφιση θεμάτων όπως αυτό, που αφορά άμεσα τα μέλη της επαρχίας, και όσο το Δ.Σ. αγνοεί αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε περιφερειακές συνελεύσεις (αφού αν δούμε το θέμα καθαρά τυπικά, σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό αυτές δεν είναι έγκυρες) επόμενο είναι τα μέλη της επαρχίας να συμμετέχουν όλο και λιγότερο και η Ένωσή μας να γίνεται όλο και λιγότερο αντιπροσωπευτική.

Ζητούμε:
• Η επόμενη καταστατική συνέλευση να οργανωθεί με δημοκρατικό τρόπο, και αν ο χρόνος το επιτρέπει να ερωτηθούν όλα τα μέλη της Ένωσης για το ποια άρθρα θα ήθελαν να αναθεωρηθούν, και να προηγηθούν οι σχετικές συζητήσεις.

• Η πρόσκληση σε καταστατική συνέλευση (που περιλαμβάνει και την ημερήσια διάταξη) να περιλαμβάνει και το θέμα της αποκεντρωμένης ψηφοφορίας (άρθρα 17-20), έτσι ώστε α) να κάνουν τον προγραμματισμό τους τα μέλη της επαρχίας, και β) όποια απόφαση παρθεί σχετικά με το θέμα αυτό ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ

• Η απαρτία στην καταστατική συνέλευση να είναι πραγματική και αντιπροσωπευτική και να μην εξαιρεί τα μέλη της επαρχίας: ζητούμε η απαρτία να υπολογιστεί με τρόπο που να είναι σύμφωνος με τη σχετική νομοθεσία αλλά και με το καταστατικό μας, που ορίζει (άρθρο 6, παρ. 2) ότι όσοι δεν έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους διατηρούν όλα τους τα δικαιώματα (συνεπώς και το δικαίωμα να υπολογίζονται ως ενεργά μέλη της Ένωσης) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη. Μέλη της επαρχίας που πληρώνουν πάντα τη συνδρομή τους και επί σειρά ετών συμμετέχουν πάντα στις διαδικασίες (τοπικές συναντήσεις κτλ.), δεν πρέπει να εξαιρούνται όταν δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τη συνδρομή τους μέσα στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Όταν η συνέλευση γίνεται αρχές Σεπτέμβρη, όταν η απαρτία υπολογίζεται με βάση τους ταμειακώς εντάξει και όταν τα μέλη της Ένωσης που έχουν πληρώσει για το 2009-10 (αλλά όχι ακόμα για το 2010-11) δεν θεωρούνται ταμειακώς εντάξει και συνεπώς δεν συνυπολογίζονται στα ενεργά μέλη της Ένωσης, αυτό στην ουσία εξαιρεί από τον υπολογισμό της απαρτίας τα μέλη της επαρχίας, που τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη του 2010 δεν θα έχουν ακόμα την ευκαιρία να πληρώσουν για το 2010-11.

• Όταν η πρόσκληση για καταστατική συνέλευση σταλεί σε έντυπη μορφή σε όλα τα μέλη, να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και τη γνωστή ταχυδρομική επιταγή για να μπορούν να πληρώσουν τη συνδρομή τους για το 2010-11 και τα μέλη της επαρχίας που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν για την καταστατική συνέλευση αλλά θέλουν να νιώθουν βέβαια ότι θα υπολογιστούν ως ενεργά μέλη της Ένωσης (βλ. παραπάνω).

• Να ζητηθεί από το υπουργείο ειδική ή συνδικαλιστική άδεια τουλάχιστον μίας ημέρας για να καλυφθούν όσα από τα μέλη της επαρχίας θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για την καταστατική συνέλευση (εάν αυτή δεν γίνει στα πλαίσια του συνεδρίου). Έτσι, η σύνθεση της καταστατικής συνέλευσης θα είναι πιο αντιπροσωπευτική.

• Η πρόσκληση σε καταστατική συνέλευση να ορίζει επακριβώς τα θέματα που θα τεθούν σε ψηφοφορία, ώστε να ενημερωθούν πλήρως και να προετοιμαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. (Π.χ., αφού το Δ.Σ.έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να τροποποιηθεί το καταστατικό έτσι ώστε να χορηγηθεί δικαίωμα ψήφου στους συνταξιούχους, η πρόσκληση να μη γράφει απλώς, π.χ. «Άρθρο 5 § 1 και ά. 7 που αφορούν στα πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να παραμείνουν ως μέλη της Ένωσης» αλλά να ορίζει επακριβώς ποιες θα είναι οι προτάσεις που θα θέσει το Δ.Σ. σε συζήτηση και ψηφοφορία, όπως η παραπάνω πρότασή του για τους συνταξιούχους, την οποία θα πρέπει και να ορίσει επακριβώς – πρόκειται μόνο για δικαίωμα να εκλέγουν ή και για δικαίωμα να εκλέγονται;;)

• Το Δ.Σ. να μην αποφασίσει μονομερώς για θέματα για τα οποία απαιτείται καταστατική αλλαγή (όπως η χορήγηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, είτε σε ωρομισθίους είτε σε συνταξιούχους).

Η αναθεώρηση του άρθρου 8 § 1, που αφορά το διπλασιασμό της θητείας του Δ.Σ., να συζητηθεί ΑΦΟΥ συζητηθεί το θέμα της αποκεντρωμένης ψηφοφορίας: καλό είναι να μην παρατείνεται η θητεία του Δ.Σ. (να μην αρχίσει δηλαδή να εκλέγεται για 2 ή 3 έτη αντί για 1, που ισχύει τώρα) όσο δεν έχουν τεθεί ακόμα σε συζήτηση και ψηφοφορία οι προτάσεις που υπάρχουν για το ΠΩΣ πρέπει να εκλεγεί και να εκλέγεται στο εξής το Δ.Σ. (πρόταση να γίνουν πιο δημοκρατικές και αντιπροσωπευτικές οι διαδικασίες εκλογής του Δ.Σ., δικαίωμα των μελών της επαρχίας να ψηφίζουν χωρίς να ταξιδέψουν κτλ.).

• Στο επόμενο συνέδριο η εκλογοαπολογιστική συνέλευση (αλλά και η ψηφοφορία για την εκλογή Δ.Σ.) να οριστεί όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, σε μέρα και ώρα που να ευνοεί τη μαζική συμμετοχή (π.χ. όχι Παρασκευή απόγευμα, όπως έγινε το 2009)

• ΤΕΛΟΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΥΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΡΚΕΤΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ (ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ), ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ.

Προσθήκη 16 Αυγούστου:
Επειδή στην πρόσκληση για καταστατική συνέλευση που εκδόθηκε από το Δ.Σ. ίσχυσαν τα αντίθετα από αυτά που ζητούνται με το ψήφισμα, ζητούμε την έκδοση νέας πρόσκλησης όπου να λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω αιτήματα.
Σε αντίθετη περίπτωση, ζητούμε αναβολή της καταστατικής συνέλευσης,
ώστε αυτή να οργανωθεί με δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο και να μην φέρει την πλειοψηφία των μελών της Ένωσης ‘προ τετελεσμένων’.

GoPetition respects your privacy.

The Αποκεντρωμένη Ψηφοφορία και Καταστατική Συνέλευση 3 petition to Προς το Δ.Σ. και τη Γενική Συνέλευση της ΕΚΚΜ was written by Ismini Sakellariadi, Stavroula Harmalia, Theano Mihalolia, Varvara Laska Koutsoudaki and is in the category Unions at GoPetition.