#Local Government
Target:
Grad Split,Žup.splitsko-dalmatinska, Ministarstvo graditeljstva, Ministarstvo kulture
Region:
Croatia
Website:
www.facebook.com

Zahtjevi zainteresirane javnosti i koordinacije udruga građana Splita

Poštovani,

Umjesto da sa ovog okupljanja šaljemo novu peticiju podsjetit ćemo vas prethodne, iz 2007. Ona je, na samo jednom mjestu, u Marmontovoj, i u samo tri dana, prikupila gotovo četiri i pol tisuće potpisa! Njezini ključni zahtjevi jednako vrijede i danas:

GRAĐANSKA INICIJATIVA SPLIT zahtijeva od svih mjerodavnih institucija:
Grad Split, Županija splitsko-dalmatinska, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstvo kulture RH da pristupe provedbi svih zakonom predviđenih aktivnosti za optimalnu i potpunu zaštitu zaštićenog područja Park šume Marjan. Zahtijevamo da se aktivnosti provedu po sljedećim prioritetima:

1. Do donošenja Prostornog plana područja posebnog obilježja (PPPO) zabraniti svaku izgradnju na zaštićenom području Park šume Marjan.
2. Iz novog GUP-a izbrisati planiranu izgradnju na području unutar cjelokupnog zaštićenog područja Park šume Marjan.
3. Zakonom utvrđene granice Park šume Marjan odmah obilježiti na terenu.
4. Odmah započeti s otkupom privatnih parcela na južnim i sjevernim padinama Marjana u skladu s prioritetima iz Studije izrađene na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu.
5. Postaviti novu ogradu po čitavoj dužini granice Park šume Marjan.

Jer je stanje u međuvremenu još gore, tadašnjim točkama zahtjeva danas pridružujemo još tri:

1. Da se do donošenja PPPO-a prekinu sve aktivnosti vezane za planiranje i gradnju na području zapadno od SD Spinut.
2. Da se na tom području ne planira nikakva gradnja u šumi i na štetu šume.
3. Da se izmjenom GUP-a područja plaža svedu na racionalnu mjeru kako ne bi služila kao paravan za prikrivenu urbanizaciju.

Kao razumno upozorenje odgovornima, peticija stara četiri godine očito nije bila dovoljna. Možda neće biti dovoljni na današnji prosvjedni zahtjevi. Ali, bit će im više nego dovoljni ako samo desetina nas koji smo potpisali peticiju ili danas došli ovdje, sljedeći put dođemo pred zgradu Banovine.

Naime, ni na kraj pameti nam nije vezivati se lancima za marjanska stabla ili se protestno bacati sa sv. Jere, premda će slobodoumne manje skupine ili pojedinci možda i to raditi.

Prema tome, do našeg sljedećeg vrlo izvjesnog prosvjeda, mjesec dana bit će vam više nego dovoljan da Koordinaciju građana i udruga Splita uvjerite da ste npr. dvije ili tri od ovih osam točaka počeli odmah rješavati; da ste druge dvije odmah riješili, a za preostale precizno odredili tempo i faze rješavanja.

Ne bude li tako, budite sigurni da nećemo čekati proljeće kad bismo vam mogli malo drugačije “pokucati“ na vrata. Jer, premda ne podcjenjujemo ni jedan kvart, model “dajmo sirotinji Kilu, a sebi prisvojimo Marjan“ neće proći.

Ne shvatite li to na vrijeme, a zadnji vam je čas, to gore po vas!

U Splitu, na Marjanu, 16. siječnja 2011.

Dignite svoj glas protiv devastacije Marjana i potpišite zahtjeve koji će biti upućeni nadležnim institucijama:

Grad Split
Županija splitsko-dalmatinska
Ministarstvo kulture
Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

GoPetition respects your privacy.

The ZAHTJEVI INICIJATIVE "ZA MARJAN" petition to Grad Split,Žup.splitsko-dalmatinska, Ministarstvo graditeljstva, Ministarstvo kulture was written by Građanska incijativa Split and is in the category Local Government at GoPetition.