#Human Rights
Target:
Parlament BIH i European Court Of Human Rights
Region:
Bosnia and Herzegovina

Gradjani iz Bosne i Hercegovine koji zive u Sjedinjenim Americkim Drzavama, Svedskoj, Njemackoj kao i u ostalim djelovima svijeta, te gradjani iz Bosne i Hercegovine, pokrenuli su inicijativu da se u
Ustavu Bosne i Hercegovine zvanicno introducira konstitutivni narod Bosanci i Hercegovci, kao dopuna listi trenutno ozvanicenih konstitutivnih naroda koju sacinjavaju Bosnjaci, Hrvati i Srbi.

Mi kao gradjani Bosne i Hercegovine smo svjesni kompleksnosti političke situacije, i smatramo da je iz demokratskih nacela vise nego prirodno, a za stvaranje osnova zajednickog suzivota sasvim neophodno, da se gradjanima Bosne i Hercegovine koji se iz bilo kojeg razloga ne osjecaju pripadnikom jednog od konfesionalno konotirana tri kontitutivna naroda, Ustavom omoguci da se izjasne onako kako se osjecaju, naime kao Bosanci i Hercegovci. Istovremeno je neophodno da se novoj konstitutivnoj jedinici Bosancima i Hercegovcima Ustavom zagarantuju ista prava koja imaju i ostali konstitutivni narodi, naime mogucnost da učestvuju u političkom životu i kreiranju ambijenta za bolju budućnost ove zemlje.

Mi smatramo da je neprihvatljivo da je gradjanin jedne demokratske, napredne zemlje prisiljen da se pri izjasnjavanju svoje nacionalne pripadnosti prikloni etnickim obiljezjima i nazivima koji su intenzivno konfesionalnog prizvuka. Takodje vjerujemo da je Bosna i Hercegovina rijetka, ako ne i jedina drzava ciji Ustav ne pruza mogucnost nacionalnog izjasnjenja koje konotira naziv drzave. Naziv Bosna i Hercegovina nije izmisljen naziv, samim tim ni naziv Bosanci i Hercegovci nije od jucer. Kao trece, smatramo da ce takva promjena u Ustavu stvoriti tlo za stvaranje vezivnog tkiva, zajednickog nazivnika u koji ce se svrstati svi oni koji Bosnu i Hercegovinu dozivljavaju kao svoju jedinu, nedjeljivu, stvarnu i od predaka naslijedjenu domovinu. Kao sto je gradjanin Sjedinjenih Americkih Drzava na prvom mjestu ponosan da je “American”, i kao sto je Svicarac – bio njemackih, italijanskih ili francuskih korijena – ponosan na to sto je Svicarac, smatramo da bi i Bosanci i Hercegovci ako nista trebali dobiti priliku da se tako izjasne i pokazu svoj ponos na to sto su Bosanci i Hercegovci. Umjesto finalnog argumenta, zelimo da vas podsjetimo da u Bosni i Hercegovini jos od prije par stotina godina postoji tradicija multietnickih “mjesanih” brakova; ovom promjenom Ustava bi i djeca iz takvih brakova napokon dobila sansu da se izjasne onako kako se i osjecaju, bez da iko dvoji o njihovom pravu na ravnopravno ucestvovanje u politickom i demokratskom razvoju nase zemlje.

Isto tako se nadamo da ce nam se u ovoj peticiji pridruziti i gradjani Bosne i Hercegovine koji se osjecaju Bosnjakom, Srbinom ili Hrvatom, dakle koji se pronalaze u postojecim konstitutivnim narodima, s obzirom da pravno osnazenje naziva Bosanac i Hercegovac moze samo osnaziti i dati zajednicki nazivnik nasoj zajednickoj domovini. Slaba i rasparcana ne moze donijeti dobrobit nikome, kao sto se moze i zakljuciti iz proteklih dvadeset godina bijede, mraka i zivotarenja. Ucinimo skupa ovaj zajednicki korak u zajednicku buducnost, mozda je mali korak – ali je napokon korak u pravcu svjetla.

Zahtjevamo da se u Ustavu Bosne i Hercegovine naprave izmjene i dopune: da se formalno i suštinski zajedno sa nazivima Bosnjaci, Hrvati, Srbi [kao i prava Jevreja i Roma ( po presudi Sejdić-Finci ) i ostali], uvede i naziv Bosanci i Hercegovci kao oficijelni konstutivni narod Bosne i Hercegovine (u zajednici s ostalima).

The Zahtjev za promjenu Ustava BIH petition to Parlament BIH i European Court Of Human Rights was written by Mesuda Acimovic and is in the category Human Rights at GoPetition.