#Health
Target:
Justitiekanslern (JK), HSAN, Högsta förvaltningsdomstolen
Region:
Sweden
Website:
www.2000tv.se

Den 1 april 2014, klockan 10.03-10.52 sändes ett radioprogram i P1 i programserien Kropp & Själ. Programmet hade rubriken ”doktorerna som inte går att stoppa”. I programmet utpekades den läkarutbildade Erik Enby osant som brottslig och klandervärd och det yttrades i programmet att han av IVO skulle komma att anmälas till åtal, vilket sedan skedde. Det har därefter visat sig att IVO inte har haft tilläcklig grund för sin anmälan till åtal. IVO vill dock inte återta sin anmälan.

Den ansvarige utgivaren på Sveriges Radio samt de personer som i direktsändning i Sveriges Radio spred grovt förtal om Erik Enby polisanmäls för att åtal sedan ska kunna väckas mot dem. Åtal gällande grovt förtal faller dock inte under allmänt åtal. Allmän åklagaren/Justitiekanslern är därför inte skyldiga att väcka sådant åtal. Vi kräver att de gör det.

Det sända radioprogrammet har efter direktsändningen den 1 april 2014 dessutom under en längre tid legat utlagt/publicerat på Sveriges Radios egen Internethemsida på www.sr.se.

Erik Enby har begärt replik i programmet men journalisterna på radioprogrammet har antytt att han inte kommer att få någon möjlighet till replik eftersom han, enligt dem, har begärt sådan replik alldeles för sent.

Vi kräver att allmän åklagare och/eller Justitiekanslern väcker åtal om grovt förtal i allmänt åtal eller grovt förtal i tryckfrihetsmål mot ansvarig utgivare på Sveriges Radio samt mot de polisanmälda personer som i direktsändning i radioprogrammet Kropp & Själ den 1 april 2014, klockan 10.03-10.52, spred grovt förtal om den numera olegitimerade läkaren Erik Enby i Göteborg.

Vi kräver att HSAN omgående beslutar att Erik Enby återfår sin läkarlegitimation.

Vi kräver att Erik Enby beviljas resning i Högsta förvaltningsdomstolen i det mål som ledde till att han förlorade sin läkarlegitimation och att Högsta förvaltningsdomstolen i det målet dömer att Erik Enby återfår sin legitimation.

Föreningen SARA (www.2000tv.se)

Vi kräver att allmän åklagare och/eller Justitiekanslern (JK) väcker åtal om grovt förtal samt grovt förtal i tryckfrihetsmål eftersom Erik Enby i radio den 1 april 2014 förtalades av bland andra Anders Alexandersson som tjänstgör på myndigheten IVO. Vi kräver även att Erik Enby av HSAN återfår sin läkarlegitimation samt att han beviljas resning i Högsta förvaltningsdomstolen i det mål som ledde till att han förlorade sin läkarlegitimation.

GoPetition respects your privacy.

The Vi kräver att doktor Erik Enby får upprättelse! petition to Justitiekanslern (JK), HSAN, Högsta förvaltningsdomstolen was written by Föreningen SARA and is in the category Health at GoPetition.