#Students' Rights
Target:
Fridhemsgymnasiet, Umeå
Region:
Sweden
Website:
www.aftonbladet.se

Umeåtjejen Thova, 16, drömmer om att bli konditor. Hon är vegetarian och har aldrig ätit kött. I kursen livsmedels- och näringskunskap kommer Thova att underkännas om hon inte styckar, rensar, filéar och smakar på kött, trots att några sådana krav inte finns att utläsa i kursplanen. På grund av skolans märkliga tolkning riskerar hon att inte komma in på inriktningen bageri och konditori.

Läs mer om Thova på länken: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19836988.ab

Tänkvärt är att det i läroplanen finns att läsa att skolan har som mål att varje elev "respekterar andra människors egenvärde och integritet" och "kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen" (sid 11). Det finns anledning för ansvariga på Fridhemsgymnasiet att se sig själva i spegeln och fundera på om detta är värderingar de själva anammar.

Fridhemsgymnasiets rektor hänvisas härmed till läroplanen där det står att rektor ansvarar för att "skolan i dialog med eleven upprättar en individuell studieplan för varje elev och reviderar den vid behov" (sid 16).

#HejaThova

Vi, underskrivna, kräver att ansvariga på Fridhemsgymnasiet i Umeå tänker om i frågan om Thova. Att tvinga en vegetarian att skära i och äta kött är trångsynt och inhumant. Att det dessutom försämrar en ung människas möjligheter att uppfylla sin dröm går emot allt som skola och utbildning borde stå för. Ansvariga på skolan måste se till individens behov och uppmuntra det faktum att hon har ambitioner att nå sitt drömyrke.

GoPetition respects your privacy.

The Thova - framtida konditor petition to Fridhemsgymnasiet, Umeå was written by Robert and is in the category Students' Rights at GoPetition.