#Arts & Entertainment
Target:
GREEK MINISTRY OF CULTURE AND TOURISM
Region:
Greece

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ - ΜΗΤΡΩΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

ΑΘΗΝΑ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

ΘΕΜΑ : Επείγουσα καταβολή των επιχορηγήσεων στους φορείς του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων των ετών 2010, 2011 και 2012 απο τη διεύθυνση των εικαστικών τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αντιμέτωποι με την αναίτια τριετή καθυστέρηση καταβολής των επιχορηγήσεων που έχουν εγκριθεί και αναρτηθεί στον επίσημο φορέα του Υπουργείου Πολιτισμού: Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, ζητούμε άμεσα τη νομοθετική επίλυση του θέματος της καταβολής των επιχορηγήσεων απο τη διεύθυνση των εικαστικών τεχνών του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων. Η καθυστέρηση της καταβολής του ποσού πλήττει θανάσιμα του πολιτιστικούς φορείς της χώρας, διότι στην πλειονότητα τους έχουν καταβάλλει τα συγκεκριμένα ποσά για την παραγωγή των πολιτιστικών δράσεων που έχουν εγκριθεί και αναρτηθεί στο Μητρώο – Πύλη Πολιτιστικών Φορέων : http://drasis.culture.gr

Η εισαγωγή διακρίσεων εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί προκλητική πράξη, αφού έχουν καταβληθεί οι επιχορηγήσεις σε φορείς των παρασταρικών τεχνών του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, γεγονός που καταδεικνύει οτι η ολιγωρία ως προς την καταβολή των επιχορηγήσεων δεν προκύπτει απο την έλλειψη των απαραίτητων κονδυλίων αλλα απο πολιτική απόφαση που επιλέγει να στηρίξει τις παραστατικές τέχνες και όχι τις εικαστικές.

Στα πλαίσια της πρότασης για μια νέα πολιτιστική πολιτική, το Υπουργείο Πολιτισμού ίδρυσε τον Ιούλιο του 2010 το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, με σκοπό τη δημιουργία δομών σχεδιασμού και υλοποίησης μια συνολικής πολιτιστικής πολιτικής για την ενίσχυση των δημόσιων καλλιτεχνικών οργανισμών, την περιφερειακή πολιτιστική πολιτική, καθώς και την προβολή και προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας. Σύμφωνα με τη νέα προσέγγιση για τη δημόσια πολιτική στο πεδίο του πολιτισμού το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων παρείχε τη δυνατότητα στους φορείς που αναπτύσσουν πολιτιστική δραστηριότητα να υποβάλουν αίτημα επιχορήγησης για επικείμενη δράση τους, μέσα στις προθεσμίες που θα ανακοινώνονται κάθε φορά.

Από τον Ιούνιο του 2010, οπότε και έγινε η εγγραφή του πρώτου φορέα, μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων χίλιοι ογδόντα δύο (1082) φορείς. Η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων φορέων (1082) λειτουργούν με τη μορφή είτε του σωματείου είτε της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας και σε πολύ μικρότερο ποσοστό ως ιδρύματα ή με άλλη νομική μορφή.
Για την περίοδο επιχορηγήσεων 2010 υποβλήθηκαν 367 αιτήματα, από τα οποία έγιναν δεκτά τα 156. Η αξιολόγηση των αιτημάτων έγινε από θεματικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού. Το μικρότερο ποσό που εγκρίθηκε ήταν 1650€ και το μεγαλύτερο 170.000€. Από τις δράσεις που υποβλήθηκαν το 47% είχε ως τόπο διεξαγωγής την Αττική. Το αντίστοιχο ποσοστό παραμένει το ίδιο στις δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το ΥΠΠΟΤ.
Για την περίοδο επιχορηγήσεων 2011, 2012 έγιναν δεκτά απο θεματική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού Διεύθυνση εικαστικών τεχνών, δεκατέσσερις (14) προτάσεις το 2011 και δεκαεννέα (19) προτάσεις το 2012, σύνολο 214.600 ευρώ (2011) και 301.200 ευρώ (2012).

Ως εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Φορέων ζητούμε άμεσα τη νομοθετική επίλυση του θέματος της καταβολής των επιχορηγήσεων απο τη διεύθυνση των εικαστικών τεχνών του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων.

Σας παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και παραμένουμε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα | Καλλιτεχνική διευθύντρια της πολιτιστικής εταιρίας Out Of The Box Intermedia

http://outoftheboxintermedia.org

We, the undersigned request the submission of the Art Grants that have been officially announced since 2010 from the Greek Ministry of Culture Committee.

The selected projects have been produced and the grants have not been received yet from the Ministry of Culture and Tourism without any justification.

As a result the art companies have taken loans in order to pay these budgets and they are now in danger since they cannot pay the monthly instalments to the banks.

GoPetition respects your privacy.

The THE GREEK MINISTRY OF CULTURE SHOULD SUBMIT THE ART GRANTS THAT HAVE BEEN ANNOUNCED OFFICIALLY SINCE 2010 petition to GREEK MINISTRY OF CULTURE AND TOURISM was written by OUT OF THE BOX INTERMEDIA and is in the category Arts & Entertainment at GoPetition.