#Local Government
Target:
Gradska skupstina Grada Zagreba
Region:
Croatia

Zahvaljujući zloupotrebi monopola u Zagrebu su cijene taksi usluga višestruko veće od cijena u drugim gradovima Hrvatske i svijeta. Ukidanjem monopola omogućava se širokom sloju građana korištenje taksi usluga (Primjer: Grad Rijeka). Tako vožnja na udaljenost od 5 km košta u Rijeci 20 kn, dok ista vožnja u Zagrebu košta 54 kn. Gradska skupština Grada Zagreba prenjela je ovlasti za određivanje cijena na jednu jedinu opskurnu udrugu taksi prijevoznika pod imenom "Udruženje taksi prijevoznika Grada Zagreba".
Udruga je u bliskim odnosima s gradonačelnikom Grada Zagreba i reklamira njegov Blog na svojim web stranicama (http://www.radio-taksi-zagreb.hr/onama.htm).
Samo članovi tog "Udruženja" smiju obavljati autotaksi prijevoz, a obavezni su zaračunavati cijenu usluga po cjeniku kojeg je odredilo "Udruženje". Agencije za slobodu tržišnog natjecanja RH u svojoj odluci od 24.12 2004. utvrdila je da formiranje cijena taksi prijevoznika nije u skladu s pricipima slobodnog tržišnog natjecanja.
Zbog astronomskih cijena korištenje autotaksi usluga u Zagrebu dostupno je vrlo uskom krugu dobro stojećih građana, a obični građani koriste taksi usluge samo u slučajevima nužde. Posljedica taksi monopola su pljačka građana, velika frekventnost vozila u centru grada, kao i nedostupnost taksi usluga bolesnim i nemoćnim građanima. Taksi monopol je samo još jedan dokaz kako interesni lobiji u Hrvatskoj organizirano pljačkaju građane.
Isto se događa sa preskupim cijenama parkinga, određivanjem kazne za prekoračenje parkinga i šlepanjem vozila. ZAGREBPARKING, poduzece u vlasništvu Bandićeva Holdinga, kontrolira parking u gradu, određuje samovoljno cijene parkinaga, cijene šlepanja i kazne za prekoračenje vremena parkinga. Ustavni sud RH je nedavno presudio da su visine kazni za prekoračenje vremena parkinga protuustavne. Cijene parkinga, šlepanja i kazne za prekoračenje parkinga u odnosu na prihode građana su višestruko veće od većine europskih zemalja.

Zahtjevamo ukidanje monopola u autotaksi prijevozu i omogućavanje tržišnog natjecanja kao što je to slučaj i u ostalim uslužnim djelatnostima. Gradska skupština mora bez odgađanja ukinuti sramnu odluku po kojoj se taksi prijevozom mogu baviti samo one osobe koje su članovi opskurnog "Udruženja autotaksi prijevoznika Grada Zagreba" i time omogući slobodno tržišno natjecanje svim poduzećima i obrtnicima koji se žele baviti auto taksi prijevozom u Zagrebu.
Takodjer tražimo ukidanje ovlasti za određivanje cijena parkinga i određivanje visine kazne za prekoračenje parkinga poduzeću ZAGREBPARKING. Isto se odnosi i na ukidanje monopola kod šlepanja vozila, te raspisivanje javnog natječaja za izbor više poduzeća.

GoPetition respects your privacy.

The TAXI MONOPOL petition to Gradska skupstina Grada Zagreba was written by JURIS PROTECTA and is in the category Local Government at GoPetition.