#Animal Rights
Target:
Minister Rudy Demotte
Region:
Belgium
Website:
www.broodfok.be

Met deze petitie eisen we een concrete aanpak van het probleem van de broodfok.

Broodfokkers fokken puur omwille van het geld die de pups opbrengen, en verliezen daarbij de mentale en fysieke gezondheid van de hond uit het oog.

Broodfokkers fokken met verschillende populaire hondenrassen, zonder interesse voor de specifieke problemen en eigenschappen van één bepaald ras. Onzorgvuldig fokken zonder de nodige kennis van bepaalde raseigenschappen, genetica of hondengedrag houdt veel risico's in, zowel voor de hond zelf als voor de koper, én niet te vergeten ook voor onze maatschappij.

Eén van de meest voorkomende problemen bij pups van bij een broodfokker zijn mentale stoornissen. Honden zijn sociale wezens die veelvuldig sociaal contact nodig hebben. Krijgen zij dat in de eerste weken van hun leven niet (omdat ze gedurende de eerste weken enkel in een glazen hokje of een donkere schuur zitten), dan bestaat het risico dat ze uitgroeien tot honden met probleemgedrag. Denk hierbij maar aan de lieve labrador die plots omslaat in een gestoorde hond die het kindje van de buren aanvalt.

Een ander gevolg van de broodfok zijn fysiek ongezonde en onstabiele honden. Broodfokkers deinzen er niet voor terug om te fokken met honden die een bepaalde erfelijke aandoening hebben of om pups te laten voortkomen uit een incestueuze dekking.

Dit houdt in dat de pups een duidelijk verhoogd risico lopen om als jonge hond reeds ziek te worden en zelfs een hele reeks dure operaties dienen te ondergaan. Wat dan natuurlijk terechtkomt op het dak van de koper, die er niet van op de hoogte was dat de oorzaak van de aandoening ligt bij het onzorgvuldig fokken.

Broodfokkers stellen weinig vragen aan toekomstige hondeneigenaren en weigeren zelden een verkoop. Zo gebeurt het maar al te vaak dat een bepaald ras met een lage agressiedrempel wordt verkocht aan individuen die de agressie alleen maar wensen op te wekken, wat dan ontaardt in de klassieke krantenkoppen als 'gevaarlijke hond bijt kind dood'. Hier is de broodfok dus mede voor verantwoordelijk.

Laten we ook de fokteven van de broodfokkers niet vergeten. Zij werpen het ene nestje na het andere, hebben geen enkele vorm van sociaal contact en kunnen nooit eens gewoon 'hond' zijn. Bovendien zijn de voortdurende zwangerschappen een ware aanslag op de gezondheid van de teef. Als de teven dan te oud geworden zijn om nog pups te baren en dus geen geld meer opbrengen, worden ze gewoon de kop ingeslagen of met een beetje geluk in het asiel gedropt of geëuthanaseerd.

Deze petitie is opgestart door het Actiecomite tegen Broodfok, een onafhankelijk groepje hondenvrienden die concreet iets aan de broodfok willen doen.

We vragen met aandrang dat de bestaande wetgeving inzake hondenfokkerijen en verkoop uitgebreid wordt met :

- Een totaalverbod op verkoop van honden in winkels.
- Een totaalverbod op de verkoop van honden via puppyfarms. (Een puppyfarm is een al dan niet overdekte plaats waar pups en oudere honden van zeer verschillende rassen in kennels te koop worden aangeboden.)
- Een beperking van het aantal honden dat men mag inzetten voor de fok.
- Een beperking van het aantal rassen waarmee een bepaalde fokker mag fokken.
- Verplichte controle van fokkerijen door twee onafhankelijke dierenartsen. Bij overtredingen moeten vergunningen direct ingetrokken worden.
- Import van puppies uit andere landen enkel onder zeer strikte voorwaarden.

!!GELIEVE ALLE VELDEN IN TE VULLEN BIJ HET TEKENEN VAN DE PETITIE!!

GoPetition respects your privacy.

The Stop Broodfok petition to Minister Rudy Demotte was written by Actiecomite tegen Broodfok and is in the category Animal Rights at GoPetition.

Petition Tags

RudyDemotte