#Roads & Transport
Target:
Zagrebački holding d.o.o. - Podružnica ZET
Region:
Croatia

Prema trenutnom ZET-ovom modelu, cijena studentskog pokaza za prometno područje Zaprešića za studente iz Zaprešića iznosi 230 kn. Grad Zaprešić subvencionira prijevoz studenata sa 120 kn, prema čemu student za prijevoz na području Zaprešića plaća 110 kn. Također, student najčešće plaća i cijenu mjesečnog pokaza za Zagreb koja iznosi 100 kn, pa tako student plaća svoj mjesečni pokaz 210 kn.

Stav Udruge studenta grada Zaprešića jest da je trenutna cijena studentskog pokaza previsoka. Naime, u Zagrebu duljina mreže autobusnih i tramvajskih linija iznosi 1255.1 km, a u Zaprešiću 85.6 km. Godišnji trošak ZET-ovog poslovanja za Zagreb iznosi 1.210.773.612 (jednu milijardu i dvjesto deset milijuna kuna), a za Zaprešić 18.553.448 (osamnaest milijuna kuna). Stoga je nejasno kako cijena studentskog pokaza može biti viša za Zaprešić nego za Zagreb. Udruga studenata grada Zaprešića izračunala je kolika bi trebala biti cijena pokaza za Zaprešić, uzimajući u obzir i broj potencijalnih korisnika (broj studenata u Zaprešiću prema Državnom zavodu za statistiku je 954, a u Zagrebu 68009). Prema našem izračunu, cijena studentskog pokaza za Zaprešić prije zaračunavanja subvencije trebala bi iznositi 110 kn. Grad Zaprešić bi trebao subvencionirati 60 kn od te cijene, pa bi student trebao plaćati 50 kn umjesto sadašnjih 110. Uzimajući u obzir i cijenu pokaza od 100 kn za Zagreb, student bi mjesečno pokaz trebao plaćati 150 umjesto dosadašnjih 210 kn.

O nepoštenim odnosima ZET-a prema područjima kojima operira, a koja nisu u sastavu Grada Zagreba govori još nekoliko činjenica. Primjerice, kupovanje pokaza prema ZET + HŽ modelu neisplativo je za studente koji žive izvan Zagreba, a polusatna karta od 4 kn ne vrijedi u zonama osim 1. zone.

Promotivni video naše kampanje pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=o1AAqK_Wf5I

Ja, kao potpisnik ove peticije, apeliram na ZET da smanji cijenu mjesečnog studentskog pokaza za Zaprešić s 230 kn na 110 kn.

GoPetition respects your privacy.

The Smanjenje cijene studentskog pokaza u Zaprešiću petition to Zagrebački holding d.o.o. - Podružnica ZET was written by Udruga studenata grada Zaprešića and is in the category Roads & Transport at GoPetition.