#Environment
Target:
dukeletoatreidesusm@gmail.com
Region:
Croatia
Website:
www.astro-losinj.hr

Štrajk glađu

Predsjednik Astronomskog društva "Leo Brenner" i Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja, te tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, mag. teol. od danas (01. rujna 2011.) je stupio u štrajk glađu jer Grad Mali Lošinj želi iseliti Društvo iz prostorija u suterenu Doma kulture u Malom Lošinju, a ne osigurava druge adekvatne prostorije. Nalazi se zaključan u učionici Astronomskog društva i brani iseljenje iz prostorija.

Uređenje prostorija

Astronomsko društvo "Leo Brenner" je krajem 2005. dobilo na korištenje prostorije u suterenu Doma kulture u Malom Lošinju. Prostorije su bile pune smeća i u potpunosti devastirane. 2005. volonterskim radom je očišćen prostor i trebalo je započeti sa uređenjem prostora, ali se to nije dogodilo jer je u dotični prostor nakon čišćenja Komunalno redarstvo uskladištilo stvari iz jedne deložacije. Nakon godine dana, 2006. članovi Društva, iznova volonoterskim radom prazne prostorije od stvari koje je uskladištilo Komunalno redarstvo i napokon se kreće u uređenje prostorija. Prostorije je trebalo u potpunosti urediti od zaidarskih, elektroinstalaterskih, ličilačkih, stolarskih pa sve do informatičkih radova. Sve je to učinjeno volonterskim radom članova Društva i bez pomoći Grada Malog Lošinja. Galeriju slika vezanu za uređenje prostora možete pogledati ovdje.

Aktivnosti i korištenje prostora

Nakon uređenja prostora (učionice) u istoj se odmah krenulo provoditi izvannastavne aktivnosti iz astronomije koje su do tada više od desetljeća bile provođene u nemogućim uvijetima. Osim izvannastavnih aktivnosti iz astronomije, obzirom da Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja ne raspolaže vlastitim prostorima, u učionici se provode i druge aktivnosti - informatika za umirovljenike, natjecanje mladih tehničara, sekcija animiranog filma, tečaj fotografije, ...). Osim Zajednice tehničke kulture, prostorije Društva od 2009. godine koristi i Hrvatski astronomski savez, a od 2010. i Naše nebo - udruga za zaštitu noćnog neba. Iseljenje iz prostora prouzročilo bi potpuno zaustavljanje aktivnosti svih gore navedenih organizacija.

Zahtjev za iseljenje

Prije nešto više od mjesec dana dobili smo poziv od gradonačelnika Grada Malog Lošinja Garija Cappellija koji je rekao da trebamo iseliti iz prostora radi projekta proširenja Gradske knjižnice i čitaonice. Istoga dana sazvana je zajednička sjednica Upravnog odbora Astronomskog društva "Leo Brenner" i Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja, te su doneseni zaključci vezani za iseljenje koji su odmah slijedećeg dana dostavljeni u Grad. Nakon ovog, prošlo je skoro mjesec dana kada ponovno bivamo pozvani, ali ovaj put na sastanak kod pročelnice Ureda Grada i upravljanja gradskom imovinom Ružice Baumgarten koja nam ne nudi adekvatne prostore, a mi ponovno obrazlažemo stanje. Od tog sastanka i obećanja pročelnice da će probati rješiti problem prošlo je dva dana i tada pročelnica zove telefonskim putem i kaže da tu ne može ništa napraviti. Tu je priči kraj jer je očita namjera Grada tj. politike da uguši tehničku kulturu i astronomiju u Malom Lošinju jer zašto bi nas inače Grad pokušavao seliti iz prostorija na samom početku školske godine kada treba započeti sa nastavom i u vrijeme kada bi trebali pisati program za iduću godinu (natječaj Grada za financiranje potreba u društvenim djelatnostima je otvoren do 12. rujna 2011.), ne osiguravajući druge adekvatne prostore.

Projekt proširenja Gradske knjižnice i čitaonice

Kao prvo želimo naglasiti da je proširenje Gradske knjižnice i čitaonice nužno napraviti i da se s time slažemo, ali ističemo da je upitan projekt i način kako se to radi, te činjenica da se to baš u ovom trenutku radi. Ovaj projekt je još iz 2005. godine, a pokrenula ga je koalicijska vlast SDP-a, PGS-a, IDS-a i HNS-a. U to vrijeme je potpisivana peticija da se projekt u obliku u kojem je bio zamišljen ne provodi jer bi nestala dvorana u Domu kulture koju koriste brojne udruge i građani općenito, te se tražila dodatna javna rasprava, a koja nikada nije provedena. Naime, projekt proširenja knjižnice uključuje i mnoštvo novih sadržaja za koje je upitno jesu li uopće potrebni (fonoteka, videoteka, igraonice, ...) i za koje knjižnica trenutno nema dovoljno djelatnika.

Od tog vremena pa do danas, prošlo je nekoliko godina i sada se istog projekta prihvatila HDZ-ova vlast u predizborno vrijeme i to očito u predizborne svrhe ne mareći za ništa do li za samopromociju, a na putu im se našlo jedno Astronomsko društvo "Leo Brenner" preko kojeg će sada preći bagerom.

Poziv građanima

Pozivamo sve građane koji se ne slažu da nestane dvorana u Domu kulture da mirno iskažu svoje nezadovoljstvo paljenjem svijeća na terasi Doma kulture, te da na isti način pruže potporu Društvu paljenjem svijeća ispred učionice Astronomskog društva "Leo Brenner".

Mi koji smo malo dalje pružimo potporu kolegi astronomu. Ovo što se desilo Dorianu i navedenim društvima može se desiti i Vama i vašem društvu.
Hvala

GoPetition respects your privacy.

The Potpora Dorianu Božićeviću, ADLB-u, HAS-u i Našem nebu petition to dukeletoatreidesusm@gmail.com was written by Argonath and is in the category Environment at GoPetition.