#Human Rights
Target:
Croatian national and local government authorities and profit and non-profit media respresentatives
Region:
Croatia
Website:
www.cenzura.hr

POVORKA PONOSA SPLIT PRIDE najvažniji je godišnji prosvjed, demonstracija i javni politički skup lezbijka, gejeva, biseksualnih, transrodnih, transeksualnih, interseksualnih i queer osoba koji se uz povorku ponosa u Zagrebu održava u Splitu, gradu pod Marjanom.

''Povorke ponosa u Hrvatskoj su pokrenule udruge Kontra i Iskorak još 2002. godine u Zagrebu, te 2011. godine u Splitu zajedno s feminističkom organizacijom za promicanje ženskih prava i razvoj civilnog društva iz Splita – Domine. Ciljevi su osnaživanje lokalne i nacionalne LGBTIQ zajednice, povećanje vidljivosti LGBTIQ zajednice te zagovaranje za jednaka prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj

2011. godine usprkos kamenju, suzavcima, topovskim udarima i petardama održan je prvi Splitski Pride. Iako država nije osigurala minimum sigurnosti, Pride u Splitu imao je za posljedicu porast svijesti o položaju LGBTIQ osoba u hrvatskom društvu, te je osnažio LGBTIQ aktivizam u Splitu.

Ljudska prava zagarantirana su Ustavom Republike Hrvatske svim građanima i građankama RH. Ljudska prava podrazumijevaju prava, slobode i obaveze svakog ljudskog bića samim njihovim postojanjem. Ne postoji hijerarhija ljudskih prava niti se ona mogu oduzeti ili odbaciti. Osnovne karakteristike ljudskih prava su: univerzalnost, neotuđivost, nedjeljivost i međusobna ovisnost te povezanost , a njihovi principi su nediskriminacija, jednakost, učešće, uključenost,odgovornosti i vladavina zakona.

Podržimo ljudska prava i spriječimo diskriminaciju LGBTIQ osoba!

POZIV JAVNOSTI DA PODRŽI SPLITSKI PRIDE

Pred nama je drugi Split Pride: događaj koji bi trebao slaviti slobodu i ljudska prava u Splitu se iščekuje sa zebnjom. Mnogima su još svježa sjećanja na prošlogodišnje brutalne fizičke, ali i verbalne nasrtaje dobro organiziranih napadača na miroljubivu povorku. Oni su, združeni s nesnalaženjem policije, nespremnošću gradskih čelnika da pruže nedvosmislenu potporu načelima tolerancije i čovjekoljublja te s nekim huškački intoniranim novinskim tekstovima, omeli prvi splitski Pride te iz ovoga grada poslali poruke mržnje, nerazumijevanja i bijesa.

Predstojećeg 9. lipnja u Splitu se neće samo održati Pride. Toga će datuma, grad sa svojim „ocima“, službama i građanima, zajedno s državnim službama, polagati važan civilizacijski popravni ispit. Baš kao što su parade ponosa odavno nadrasle primarnu misiju borbe za prava seksualnih manjina i postali izraz afirmacije svih osoba obespravljenih zbog toga što su drukčiji, tako je i odnos neke zajednice prema njemu referentan za njezino civilizacijsko pozicioniranje. Zbog toga su parade ponosa u zemljama snažnih demokratskih institucija povorke raznolikosti, smijeha i zabave. One nikoga ne ugrožavaju, a daju nadu svima koji su na bilo koji način obespravljeni.

Zbog svega navedenog, pozivamo gradsku vlast, ali i sve članove Gradskoga vijeća, da se pridruže povorci i tako jasno i nedvosmisleno podrže ovogodišnji Split Pride kao borbu za jednakopravnost svih ljudi u društvu i kao priliku za slanje poruke o Splitu kao tolerantnom i razumnom gradu.

Pozivamo i državne dužnosnike, predsjednika, premijera i ministre, da upute odlučnu poruku o nultoj stopi tolerancije na bilo kakav oblik nasilja i mržnje te u skladu sa svojim ovlastima osiguraju uspješno održavanje Pridea.

Konačno, apeliramo na sve koji imaju utjecaj na organizirane skupine mladih, od Crkve do čelnika sportskih klubova, da svoja eventualna svjetonazorska ograničenja ne stavljaju ispred temeljnih ljudskih prava za koja se zalažu i bore organizatori i sudionici Pride-a i da svojim utjecajem potpomognu stvaranje ozračja sklada i razumijevanja na ovogodišnjoj paradi, jer nema uspješnog društva bez zadovoljnih pojedinaca.

Inicijator peticije: Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS

Supotpisnici i supotpisnice:

Boris Dežulović
Damir Pilić
Dragan Markovina
Dražen Lalić
Heni Erceg
Ivica Ivanišević
Leo Nikolić
Mima Simić
Mirko Petrić
Nikola Visković
Predrag Lucić
Viktor Ivančić
Vladimir Matijanić

Potpisnici/ce peticije apeliraju široj javnosti, svim građanima/građankama u Hrvatskoj, medijima i predstavnicima/predstavnicama Vlade i institucija Republike Hrvatske da pruže javnu i otvorenu podršku organizatorima/organizatoricama Split Pride 2012, svim sudionicima/sudionicama povorke kao i svim LGBTIQ osobama iz Hrvatske u borbi za svoja prava.

The Podržimo Split Pride 2012 petition to Croatian national and local government authorities and profit and non-profit media respresentatives was written by Cenzura Plus and is in the category Human Rights at GoPetition.