#Civil Rights
Target:
kabinet@kultura.gov.rs
Region:
Serbia

Već godinama unazad je javno poznato ali isto tako i prećutno kriminalno delovanje SOKOJ-a i OFPS koji nehumano i bezobrazno naplaćuju imaginarne takse na tuđe vlasništvo, a oštećuju i umetnike koje navodno zastupaju koji ne dobijaju od tih taksi i poreza ni dinara.

Poslednja kap u već prepunoj čaši srama je poslednja informacija da će se oporezivati širok spektar potrošačke audio, video i bele tehnike. Što će za posledice imati poskupljenje istih proizvoda jer će firme koje uvoze tu tehniku morati da plate dodane troškove. Što se održava na finalnu cenu koju kupci plaćaju, a koja će u ovom slučaju biti veća. Takođe je apsurdno da "udruženje za zaštitu prava izvođača" naplaćuje taksu na aparate kao što su frižideri, veš mašine i generalno svu tehniku koja se može koristiti za slušanje muzike, ali i ne mora. Što opet zdravom logikom dovodi do toga da iako koristite uređaj za slušanje muzike, pod jedan, vi ste vaš dug već izmirili kupovinom tog nosača zvuka (disk, digitalni download, itd) od izdavača/ izvođača i pod dva, izmirili ste dug sa prodavcem/ proizvođačem aparata kojeg koristite za slušanje te muzike. A upravo ova pomenuta udruženja žele da se uglave u sve to, bez ikakvog prava da se mešaju u posla između izvođača, slušača i proizvođača opreme za slušanje te muzike. Jednostavno, njima nije niko dužan za to što vi na primer imate iPod na kojem slušate Radiohead. Appleu ste dali novac za uređaj, Radioheadu i njihovom izdavaču novac za njihov album i to je to. SOKOJ, OFPS i njima slični žele da i njima date novac (kroz veću cenu proizvoda) jer to prosto radite (slušate i kupujete) na teritoriji Srbije.

Takođe, oporezuju se nosači medija, CD/ DVD, koji mogu biti korišćeni za narezivanje muzike, a opet, mogu se koristiti i za narezivanje vašeg ličnog i privatnog materijala, kreacija i bilo kakve digitalne intelektualne ili drugačije svojine koju ne štiti ni jedna od navedenih organizacija. Prosto, šta ćete vi raditi sa praznim diskom ne bi smelo da zanima SOKOJ, OFPS i ostale koji pokušavaju upravo na račun toga "šta biste mogli da radite sa diskom", naplate taksu. Indirektno gledano, to je narušavanje privatnosti i pokušaj naplate toga čime se bavite u vašem privatnom životu.

Druga bitna stvar je da se sva ova udruženja već godinama iživljavaju nad pravnim licima, prodavcima, vlasnicima kafića i sličnih ustanova koje bukvalno reketiraju i izjavljuju prazne pretnje tužbama, gašenjima firminih računa itd. ako ne plaćaju neku cifru za to što puštaju muziku u svojim poslovnim objektima. Tu opet, pod jedan, SOKOJ i slični ne poseduju prava na svu muziku koju slušate i nemoguće je tarifirati tako nešto ako recimo slušate samo radio u objektu ili neku rendom plejlistu sa računara. Pod dva, i ovde je ista situacija i prosto jasna robna razmena da ste vi izmirili vaše dugove sa izvođačem i proizvođačem. I ne bi trebalo da plaćate više od toga. Zna se da izvođač najviše zarađuje od nastupa uživo i prodaje diskova i reklamnog materijala, a ne neke imaginarne takse koju naplaćuju neke tamo nedržavne firme. Pogotovo imajući u vidu da dosta izvođača u srbiji ne dobija ama baš ništa od tih udruženja. I zato bi bilo najpametnije da posla umetnika , muzičara ostave između njih, izdavača i slušaoca, a SOKOJ, OFPS i ostali nek se bave zaštitom intelektualne svojine tih izvođača tako što će ganjati plagijate, a ne se bogatiti na račun slušaoca i kažnjavati narod, pravna lica koji šire dobru muziku i muzičara što je slušan i popularan.

Potpisivanjem ove peticije utičete na to da se cela ova farsa prosledi ministarstvu kulture Srbije (kabinet@kultura.gov.rs), snagom naroda, potrošača, umetnika, slušalaca i stvaralaca koji više ne žele da trpe ovakve gluposti i bezobrazluke koji se sklapaju daleko od javnih očiju i ušiju, a koje se na kraju kad je ceo dil sklopljen ispod žita, prenese putem medija da će biti tako i tako. A vi narode i firme plaćajte.

Kome tačno te pare od harača idu, možda nikad nećemo saznati. Ali je jedno sigurno, a to je da ni SOKOj niti i jedna takva organizacija njima slična u ovoj zemlji ne štiti stvarno svoje umetnike (ili bar ogromnu većinu njih), a koji su prisiljeni da sarađuju sa istima zbog loših zakona i državnih propisa.

Osetite se slobodnim i da sami pustite ministrima kulture koji mejl na pomenutu adresu ili ako nađete neko legitimnije telo za ovaj postupak na http://www.srbija.gov.rs/pages/article.php?id=67236

Vaši potpisi će se javno videti na internetu i ako se zalažete za dobru i pravednu stvar, nemate čega da se stidite. JMBG služi prosto kao verifikacija autentičnosti onoga koji potpisuje peticiju, kao što se negde traži broj lične karte, ovde je slučaj sa JMBG. Prosto da kad jednog dana ova peticija bude dospela u ruke nekog ko je nadležan da rešava ovaj problem, može da bude potvrđeno da su pravi ljudi potpisivali ovo, a ne imaginarni i lažni profili. Sem kao pokazatelja verodostojnosti potpisnika, vaš JMBG se neće koristiti ni za šta drugo.

Pošto smo videli da se neki ustručavaju da potpišu peticiju zbog JMBG, koji ne bi da otkrivaju javno, sada možete pisati ili JMBG ili broj lične karte. Ne morate oba, jedno od ta dva će biti dovoljno.

Trenutno finalnog datuma za peticiju nema, niti određena cifra potpisa koju moramo da postignemo jer ovo nije peticija sa uslovima koje je Vlada Srbije postavila.

Ovo je peticija kojom mi kao građani moramo da postavimo uslove Vladi Srbije, što većim odzivom i voljom da sa narodom se ne može postupati kao sa stokom, što je ovde ustaljena praksa.

Jednostavno rečeno, ovo je glas građana Srbije koji više ne žele, ne mogu i misle da ne treba da plaćaju apsurde dažbine i koji žele da spreče dalje osipanje ove države i naroda sa finansijske i ekonomske strane.

Ako imate neke dodatne ideje i predloge, primere, pogledajte oko same peticije za kontakt link ili lupite koji komentar.

Takođe još jednom apel svima koji su legalnije upućeni u materiju da ostave poruku. I poziv svima koji ikada imali problema sa pomenutim udruženjima da javno prave buku oko toga. Bilo po fejsbuku, tviteru i ostalim socijalnim mrežama, a ako imate priliku i na televiziji. Dajte detaljne primere vaših sukoba sa ovim neljudima da bi narod bio što upućeniji šta se sve i kako radi mimo zdravog razuma i zakona.

ŠIRITE DALJE!

Za zainteresovane, evo dodatnog štiva o čemu se ovde sve radi:

- http://www.zanatskakomora.com/zanatska/forum/default.aspx?g=topics&f=54

- http://www.elitesecurity.org/t348252-1

- http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/jedanaest_hiljada_kafedzija_bojkotuje_sokoj_i_ofps_.55.html?news_id=185793

- http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/295473/Uskoro-naplata-muzickog-dinara-na-racunare-skenere-stampace

- http://nemanjqua.wordpress.com/2011/12/15/ko-je-najslusaniji-u-srbiji-po-pausalnom-sokoj/

- http://nemanjqua.files.wordpress.com/2011/12/sokoj-spisak-izvestaj.jpg

- http://piratskapartija.com/blog/2011/07/07/finansijski-izvestaj-ofps-a-za-2010/

- http://www.novosti.rs/vesti/spektakl.147.html:246589-Za-Budjav-lebac-16-dinara

- http://slob100.blogspot.com/2010/11/ofps-susret-sa-samim-zlom.html

Mi, dolepotpisani, pozivamo nadležne organe Republike Srbije da reaguju i spreče dalje kriminalno ponašanje SOKOJ-a i njima sličnih ustanova koje se bave istom delatnišću i dalje uništavanje naše kulture, prava građana, umetnika i onih koji će biti oštećeni ovakvim odlukama.

Takođe pozivamo da se zakonom zabrani naplata gorepomenutih (u preambuli) dažbina od strane SOKOJA, OFPS-a i ostalih.

The Peticija za ukidanje i zabranu delovanja SOKOJ-a na području Republike Srbije. petition to kabinet@kultura.gov.rs was written by Anonymous and is in the category Civil Rights at GoPetition.