#Local Government
Target:
Grad Zagreb
Region:
Croatia
Website:
www.facebook.com

Željko Malnar je autor preko 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe s južnoga Pacifika, Novih Hebrida (Vanuatua) i Salomonovih Otoka. Nositelj je mnogih priznanja u svijetu (Chicago filmski festival, Barcelona film festival), a 1986. godine dobiva ključeve grada Forth Wortha Dallas u Američkoj saveznoj državi Texas kao nagradu za zbližavanje kultura i naroda.

Godine 1986. zajedno s Bornom Bebekom izdaje knjigu "U potrazi za staklenim gradom", koja doživljava četiri izdanja. Jedini je stranac nositelj titule Seiuli (Poglavice koji govori) polinezijske države Samoa.

Godine 1992. na TV-postaji OTV pokrenuo je emisiju "Nightmare Stage", kao prvi predsjednik "Republike Peščenica". U njoj je nastupao i legendarni ministar obrane Peščenice Zvonimir Levačić-Ševa. Emisija je zbog svoje originalnosti i rušenja tabua stekla kultni status i veliku gledanost te izazvala određene kontroverze, najviše zbog preispitivanja društvenih normi.

Zagrebački odbor Gradske skupštine za javna priznanja nominirao je 2004. godine "Noćnu moru" za dodjelu Plakete Grada Zagreba, i to "za njezinu autentičnost, hrabro suprotstavljanje umjetnom virtualnom svijetu, lažnim veličinama i društvenoj hipokriziji". Međutim, nominacija nije prihvaćena zbog Hrvatskog Helsinškog odbora, koji je krivo shvatio koncept emisije (slučajno ili namjerno) proglasivši sudionike, vjerovali ili ne "hendikepiranima" što je potvrdilo društvenu hipokriziju koja je bila jedna od glavnih tema emisije. Nitko od njih pritom nije spomenuo njihovu široku popularnost. društveni utjecaj kao i činjenicu da su ljudi "nižeg" društvenog statusa dobili funkciju, posao, socijalni angažman i postali omiljeni među građanima Hrvatske i šire. Također su ih optužili za širenje rasizma, dok je u emisiji prisustvovalo puno aktera različitih nacionalnosti kojima nije smetala šala na njihov i tuđi račun kao niti iznošenje predrasuda pred auditorij. Još bizarnija optužba je ona Borne Bebeka, kako je Malnar bio pripadnik UDBA-e te je tri, četiri puta pucao na njega, ali mu je dobar prijatelj i jako mu nedostaje. Za navedene tvrdnje nije iznio nikakve dokaze. Malnar i Bebek su se razišli u ne dobrim odnosima zbog Malnarovog neslaganja s još jednim izdanjem knjige koja je prethodno prodana u rekordnom roku.

2018. godine predsjednik Koalicije Roma Hrvatske Sead "Braco" Hasanović podnio je službeni zahtjev Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova Skupštine Grada Zagreba, da se Željku Malnaru dodjeli ulica, no nije poznato tko je i zašto, to imenovanje stopirao, iako stanovnici Peščenice nisu imali ništa protiv.

Željko Malnar živio je i radio u Zagrebu, gdje do smrti, 9. Srpnja 2013., obnaša dužnost predsjednika Republike Peščenice.

Ministar obrane Republike Peščenica, Zvonimir Levačić-Ševa, napustio nas je 5. Svibnja 2010. i ostao dobri duh ovog zagrebačkog naselja.

Ovom peticijom, molimo Gradske vlasti Grada Zagreba za izgradnju spomen obilježja Željku Malnaru i Zvonimiru Levačiću-Ševi na gradskom području: Opčina Peščenica-Žitnjak. Smatramo da su svojim radom i djelovanjem zaslužili mjesto u povijesti kao i spomen obilježje u ovom zagrebačkom naselju.

GoPetition respects your privacy.

The Peticija za izgradnju spomen obilježja Željku Malnaru i Zvonimiru Levačiću-Ševi na Peščenici petition to Grad Zagreb was written by Anonymous and is in the category Local Government at GoPetition.