#Politics
Target:
Martina Bačić - Hrvatska mreža
Region:
Croatia
Website:
www.hrsvijet.net

Prošlo je već više od deset godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, ali političari i urbanisti nikako da se dogovore koja bi lokacija mogla postati betonska ili travnata ploha za njegov spomenik. U tih deset godina Tuđmana se, što zbog urbanističkih vizija grada i drugih "razloga struke", a što iz kojekakvih "objektivnih razloga", već prošetalo od Rudolfovih vojarni i Mimare do Sopota. A kako "stručne rasprave" još traju, vjerojatno će se šetnja nastaviti.

Trgovi i ulice prvoga predsjednika postoje u cijeloj Hrvatskoj, osim u glavnome gradu Zagrebu. Upravo zbog toga priča poprima gorak okus, jer naprosto je neshvatljivo da Franjo Tuđman kao metafora hrvatske državne suverenosti nema svoj trg, ulicu ili spomenik u srcu te iste suverenosti, kojoj je on salio temelje.

Dr. Tuđman ima navodno jedan trg u Zagrebu, koji međutim ne zaslužuje ime trga, jer je to samo jedna jadna i usamljena ledina, na kojoj psi obavljaju svoju nuždu. Iz tih razloga građani često skidaju tablu sa natpisom, jer je to sramotno mjesto za našeg
prvog Predsjednika. Građani žele time spriječiti da poglavarstvo može reći: Eto, pa on ima svoj trg...

Zaključit ćemo da se s likom i djelom dr. Franje Tuđmana ne moramo uopće slagati, a da bi dokučili domet njegove bitnosti u novijoj hrvatskoj povijesti; ne moramo biti njegovi prijatelji, pristaše i štovatelji da dosegnemo tu razinu intelektualnog osjeta koji bi nam rekao tko što može zavrijediti. Naime, neupitno je zavrijeđuje li Franjo Tuđman svoj trg u srcu Hrvatske!

Tuđmanu se može uputiti stotinu zamjerki, zašto je nešto napravio ovako, a ne onako, zašto ovo, a ne ono. Ali činjenica jest da je pod njegovim vodstvom stvorena Hrvatska, i da je hrvatsku državu željela velika većina njezina pučanstva.

Stoga u ime "Hrvatske mreže", pokrećemo inicijativu za konačnu gradnju spomenika najzaslužnijem čovjeku za hrvatsku slobodu i nezavisnost. Želimo spomenik Tuđmanu u Zagrebu odmah i sada, bez ikakvih novih "izmotavanja", opravdanja i izlika - pomozite nam svojim potpisima u ovoj peticiji da taj cilj i ostvarimo.

Koordinacija "Hrvatske mreže",

1. koordinator: Romano Sole
2. koordinator: Stjepan Mažar
Tajnica: Martina Bačić

The Peticija za gradnju spomenika Dr.Franji Tuđmanu u Zagrebu petition to Martina Bačić - Hrvatska mreža was written by Romano Sole and is in the category Politics at GoPetition.