#Animal Welfare
Target:
Ministarstvo za okolje
Region:
Slovenia
Website:
www.sola-prezivetja.si

Medved in volk sta na tem območju bivala že dolgo pred človekom. Z opuščanjem kmetijstva se širi gozd in med naselji vedno pogosteje manjka zeleni pas, ki bi pomenil ločnico med naselji in naravo. Po drugi strani tudi ljudje vdiramo v naravo veliko bolj, kot je treba, in živalim kratimo njihov prostor in mir. Šport ni več dovolj, tudi živeti hočemo sredi gozda. Ne poznamo pravil vedenja v gozdu in ne ravnamo samozaščitno, tako da bi z govorom, žvižganjem in podobnim opozarjali nase ter s tem odvrnili živali.

Po državi imamo kupe divjih odlagališč, raznih prostorov za piknike, kjer puščamo smeti, in ker se medved in volk prehranjujeta oportuno, živali navadimo na človeško hrano. V vsej državi nimamo niti enega medvedovarnega smetnjaka. Rejci in kmetovalci so bolj zainteresirani za odškodnine kot za varovanje divjadi.

Dokazano je, da odstrel ne zmanjša škode, ker so za to pomembni individualni vedenjski vzorci živali, ne stalež. V Montani, denimo, so samo z naštetimi ukrepi, brez odstrela, zmanjšali število konfliktnih situacij z medvedom in volkom za 91 odstotkov.

Dejstvo je, da je človek kriv, da ima škodo po zvereh. Izkušnje dobre prakse to potrjujejo.

Slovenija ima že zdaj enega najvišjih odstrelov na svetu, petino populacije na leto, čeprav je odstrel tako moralno kot zakonsko sporen.

Napadov medveda je malo, večinoma v njegovem naravnem okolju, če ga izzove človek, pa še takrat hoče medved z blažjim napadom zgolj odvrniti človeka od sebe, čeprav bi ga lahko ubil z enim udarcem.

Že leta 2013 je Pravna klinika pri pravni fakulteti v Ljubljani ugotovila, da se z odstrelom krši tako slovenska kot evropska zakonodaja, saj bi morala Slovenija izvajati vrsto drugih ukrepov za uravnavanje populacije in zmanjšanje konfliktnih situacij, odstrel bi moral biti zadnja možnost.

Odstrel je najlažji način, da zmanjšajo škodo, ki jo povzročata medved in volk na živini. Kot je razvidno iz prispevka se določeni kmetje dobro zavarujejo pred medvedom in volkom, ostali pa pobirajo denar od zavarovanja in imajo smešne pastirje in ograjo kot varovanje. Res se je potrebno potruditi za izdelavo dobre zaščitne ograje in imeti močnega električnega pastirja. To vemo iz lastnih pozitivnih izkušenj na območju medveda in volka (vas Metulje - Bloke). Pustimo medvede in volkove na miru in poskušajmo razumeti, da nismo edini na tem svetu.

Če ste proti odstrelu medveda in volka, podpišite peticijo TUKAJ.

Podpisniki peticije "Slovenija proti odstrelu medvedov in volkov" prosimo slovensko vlado in ministarstvo za okolje, da najde drugi način za urejanje odnosa človeka sa divljimi živalmi.

Podpisniki peticije verjamemo, da obstajajo boljše rešitve, kot je odstrel, za sobivanje z medvedi in volkovi.

Predlagamo alternativne ukrepe:
1. izobraževanje kmetov za postavljanje primernih električnih pastirjev
2. medovarni komposniki in smetnjaki v bližini gozda
3. Info deske, ki opozarjajo na posledice puščanja hrane na piknih prostorih, v bližini gozda in po gozdnih stezah.
4. Izobraževanje državljanov o medvedu in njegovih navadah, ter kako lahko preprečimo srečanje z njimi.

Zahvaljujemo se vam za vaš čas in modro odločitev.
Zaskrbljeni državljani Slovenije.

GoPetition respects your privacy.

The Peticija proti odstrelu petine medvedov in volkov v Sloveniji leta 2017 petition to Ministarstvo za okolje was written by Društvo Medo and is in the category Animal Welfare at GoPetition.

Petition Tags

bears wolves