#Business
Target:
PODRŠKA ZNANSTVENOG STRUČNOG SEKTORA VLADI REPUBLIKE HRVATSKE U ODRŽANJU BRODOGRADNJE
Region:
Croatia
Website:
www.facebook.com

Dragi prijatelji, kolegice i kolege,

Ovim putem upućujemo zamolbu da podržite ovu inicijativu kao legalni i otvoreni znak svima onima koji trebaju donijeti konačnu odluku o sudbini hrvatske brodogradnje!

OTVORENO PISMO

PODRŠKA ZNANSTVENOG STRUČNOG SEKTORA VLADI REPUBLIKE HRVATSKE U ODRŽANJU BRODOGRADNJE

Održanje brodogradnje kao pokretača aktivnosti kontrole mora i podmorja, istraživanja, eksploatacija i prijevoza energenta je strateški cilj svake države. Treba sačuvati jezgru znanja i potencijala za nove tehnološke pomake. Ovim putem znanstveno-stručna zajednica koju čine sve relevantne znanstveno-stručne ustanove, instituti, akademske zajednice, simpoziji, fakulteti, instituti i odbori pružaju podršku državi da se hrvatska brodogradnja i inženjerstvo morske tehnologije postave na zdrave osnove. Znanost može i mora pomoći realnom sektoru kroz doprinos inovacijama, razvoju tehnologija, pozicioniranje na tržištima novih niša, te afirmativnom sagledavanju prosperiteta brodogradnje i inženjerstva morske tehnologije kao propulzivnih i progresivnih grana razvoja sveukupnog gospodarstva Republike Hrvatske na sceni globalnog gospodarstva. Brodogradnja i inženjerstvo morske tehnologije su interesno tržište za male i srednje dobavljače roba i usluga koji putem brodogradnje izvoze svoj proizvod na svjetsko tržište.

Shodno tome nudimo pomoć vladi Republike Hrvatske i svim sudionicima koji donose ovu važnu odluku o opstojnosti brodogradnje i inženjerstva morske tehnologije, njenom restrukturiranju i novim putevima, a duboko su involvirani u sve segmente modernih gospodarstava po uzoru na vodeće nacije Europske zajednice i zbog toga predlažemo slijedeće:

• Definirati nacionalnu strategiju gospodarskog sektora (industrije – brodogradnje s pratećim strukama) s uključenim inovacijama, podrškom znanosti pri kreiranju dugoročnih održivih vizija i nastupa na zahtjevnim tržištima.
• S obzirom na multiplicirajući efekt na gospodarstvo predlažemo postavljanje brodogradnje i inženjerstvo morske tehnologije na zdrave osnove uz tijesnu suradnju struke, države i realnih partnera.
• Brodogradnja i inženjerstvo morske tehnologije su dio strategije jačanja obrane na način da obnovi kompletnu vojnu flotu u hrvatskim brodogradilištima, a uz pomoć znanosti i inovacija s mogućnošću da iste takve projekte nudimo i drugim zemljama.
• Poticati gradnju brodova za hrvatske potrebe u hrvatskim brodogradilištima.
• Brodogradnja treba tehnološkim rješenjima doprinijeti održivosti Jadranskog mora, otoka i priobalja.
• Očuvanje i prosperitet znanstvenih ustanova radi stvaranja novih generacija stručnjaka u području brodogradnje, strojarstva, elektrotehnike, računarstva i srodnih studija uz mogućnost da tijekom studija studenti obavljaju dio nastave i stručne prakse u hrvatskim brodogradilištima na inovativnom projektima.

18.03.2019.

GoPetition respects your privacy.

The Inicijativa znanost za brodogradnju! petition to PODRŠKA ZNANSTVENOG STRUČNOG SEKTORA VLADI REPUBLIKE HRVATSKE U ODRŽANJU BRODOGRADNJE was written by Vedran Slapnicar and is in the category Business at GoPetition.