#Human Rights
Target:
Grad Glina, Vlada RH, Sabor RH, Predsjednik RH
Region:
Croatia
Website:
www.documenta.hr
Uhicenja glinskih Srba pocela su predvecer 11. svibnja 1941. prema unaprijed pripremljenom popisu. Uhiceni su i neki Hrvati koji su se opirali odvodjenju susjeda, ali su pusteni slijedeceg jutra. Svi Srbi stariji od 15 godina koji su se tih dana zatekli u Glini smaknuti su od strane ustasa u noci s 12. na 13. svibnja 1941. u selu Prekopi. Od gotovo 3.000 prijeratnih stanovnika Gline vise je stotina muskaraca ubijenih u tijeku samo jedne noci.
U hrvatskoj je javnosti mnogo poznatiji kasniji zlocin iz iste godine pocinjen krajem srpnja 1941. u glinskoj pravoslavnoj crkvi u kom je pogubljeno vise od 600 stanovnika okolnih sela. Nedugo nakon zlocina crkva je porusena. Materijalni ostaci pravoslavne crkve su uklonjeni te je na tom mjestu izgradjen Spomen dom koji je otvoren 1969. godine ispred kojeg je postavljena skulptura „Majka s djetetom“ kipara Antuna Augustincica.
Smatramo da nije bilo primjereno ukloniti spomen plocu, ni preimenovati Spomen dom izgradjen na mjestu stradanja nevinih civila u Hrvatski dom. Smatramo da ti tragicni dogadjaji trebaju biti obiljezeni na primjeren nacin.
Pokusali smo u vise navrata kontaktirati gradonacelnika Gline, predsjednika Gradskog vijeca i Ministarstvo kulture. Primili smo dopis od Ministarstva kulture koji je potpisao drzavni tajnik Zoran Sikic u kom nas obavjestavaju da skrbe iskljucivo o obnovi i zastiti registriranih spomenika kulturne bastine te nas upucuju na obracanje lokalnoj samoupravi u Glini.
Inicijativu je podržao istaknuti hrvatski publicist Slavko Goldstein koji je u otvorenom pismu pozvao predsjednicu Vlade Republike Hrvatske da se založi za dostojno obilježavanje ovog zločina. Otvoreno pismo premijerki Jadranki Kosor možete pročitati ovdje.
Trazimo da Gradsko vijece Gline u dogovoru s Ministarstvom kulture usuglase stavova o vanjskom i unutrasnjem uredjenju Spomen doma i njegovom primjerenom namjenskom koristenju te do ovogodisnjeg obiljezavanja 70. godisnjice tragedije vrate ime Spomen doma i ponovo postave spomen plocu.

GoPetition respects your privacy.

The Inicijativa za vracanje imena Spomen doma u Glini i spomen ploce zrtvama ustaskih zlocina iz 1941. godine. petition to Grad Glina, Vlada RH, Sabor RH, Predsjednik RH was written by Documenta and is in the category Human Rights at GoPetition.