#National Affairs
Target:
Government of Bosnia and Herzegovina
Region:
Bosnia and Herzegovina

Dragi Prijatelji,

Mostarke i Mostarci, ma gdje da se nalaze, kao i prijatelji slobodarskog Mostara sirom svijeta, podjednako zele da Partizansko Spomen groblje uziva dostajanstvo, zastitu i brigu koju zasluzje.

Ujedinjeni u cvrstoj zelji da mu vratimo svoj ponos i obraz pred sobom i svijetom, sjaj i mjesto Partizanskog na razglednicama Mostara, ovom Spomeniku palih antifasista u Drugom svjetskom ratu, po kome je Mostar nadaleko cuven, mi kazemo:

“Nismo obojeni ideološki, nismo obojeni religiozno – jedino smo obojeni ljudski. Partizanski spomenik ne pripada ni crvenima, ni crnima. On nije vlasništvo „komunjara“, niti je uperen protiv bilo koje nacionalne ni religiozne skupine.

Partizansko Spomen-groblje pripada Mostarcima i Mostarkama, nama i nasoj djeci, buducim generacijama; Partizansko pripada istorijskim/historijskim civilizacijskim zaduzbinama našega grada, Bosne i Hercegovine i svih nas."

Zapustenost, napustenost i nebriga od strane gradskih i drzavnih vlasti, vandalizam koji hara Partizanskim, fasisticki simboli i grafiti slika su Partizanskog Spomen-groblja danas.

Ukazujemo na hitnost rješavanja stanja ovoga Spomenika svim nadležnima Mostara, Bosne i Hercegovine, Europe, UNESCO-a i svijeta.

Ovom akcijom trazimo obnovu i stalnu zastitu ovoga Spomenika antifasistima od strane gradskih vlasti u Mostaru i od vlade Bosne i Hercegovine, i pokazujemo svijetu da mi, rodjeni u gradu Mostaru, brinemo o nasoj proslosti, sadasnjosti i buducnosti."

The Help preserve WW2 Cemetery Memorial in Mostar, Bosnia and Herzegovina - Sacuvajmo Partizansko groblje u Mostaru, BiH petition to Government of Bosnia and Herzegovina was written by MOSTARKA and is in the category National Affairs at GoPetition.