#Employment
Target:
S.C. Librariile Humanitas S.A.
Region:
Romania

In calitate de fost librar si actual client al Librariilor Humanitas, am elaborat aceata petitie din ingrijorare profunda vis-à-vis de felul în care sunt tratați librarii, cu precădere cei din HumanitasKretzulescu, situația lor fiind cunoscută îndeaproape și certificată de mine personal, pe baza propriilor observații și experiențe trecute.

Deși deosebit de buni profesionisti, harnici, prietenosi, loiali, cu o culturadeosebita si o nespusa dragoste pentru oameni si carti, acestor librari le sunt incalcate in mod constant drepturilece le revin prin contractul de munca ,fiind obligati sapresteze un numar foarte mare de ore suplimentare neremunerate, sa renunte la sau sa amane, uneori in ultimul moment, cele doua zile libere care li se cuvin saptamanal. De asemenea, desi isi indeplinesc cu prisosinta nenumaratele sarcini, care variaza de la consilierea clientilor cu privire la cartile cele maipotrivite pentru gusturilelor, la spalat podele si pazit libraria de infractori (uneori cu pretul sigurantei personale), acestora li se reproseaza constant vanzarile scazuteinregistrate de librarire, desieste evident pentru orice cunoscator de afaceri ca acestea se datoreaza, in ceamai mare parte, contextului economic nefavorabil, dorintei conducerii de a obține un profit cat mai mare cu investitii aproape inexistente și eforturilor slabe ale echipelor responsabile de marketing, atat din cadrul Humanitas, cat si din cadrul celorlalte edituri ale caror publicatii sunt distribuite de acea librarie. Sub acest pretext al neputintei de a creste vanzarile, librarii sunt constant admonestati , amenintati cu sanctiuni de la reducerea salariului (deja foarte mic, in unele cazuri sub 1000 Ron), la demitere, lucru care mentine o stare de tensiune constanta în randul lor. Aceasta stare, coroborata cu epuizarea cronica dupaun program prelungit de munca, presupunand continua miscare, face foarte dificil sa isi mentina atitudinea deschisa si prietenoasa pe care ei o afiseaza totusi fiecarui client.

Si cu toatea cestea, niciodata nu s-a atentat mai grav la demnitatea acestor librari decat atunci cand conducerea Humanitas a decis sa ii transforme in barmani, o data cu deschiderea terasei de la Kretzulescu, fara a le cere macar acordul și fara a-i remunera in plus pentru aceasta noua responsabilitate, dimpotriva, sub amenintare cu reducerea salariului, pentru a putea angaja pe cineva care sa faca asta in locul lor. Astfel, oameni cu care clientii s-arbucura sa stea la o cafea si sa discute literatura, au ajuns obligati sa serveasca acea cafea si sa spele apoi ceasca, probabil in timp ce recomanda vreun Kafka, vreun Cioran, vreun Liiceanu…

Meseria de librar nu este aceeasi cu cea de simplu vanzator. Pentru a o indeplini in adevarata putere a cuvantului, librarul trebuiesa fie o persoana cu o cultura deosebita, cu dragoste de literatura si de oameni si cu o foarte buna capacitate de relationare, astfel incat sa poata ajuta clientul sa navigheze prin vastul domeniu al literaturii, orientandu-l spre acele lucrari care I se potrivesc. Intr-o lume ideala, librarul trebuiesa fie un om de cultura, un consilier la care cititorul poate apela cu incredere pentru a-i face recomandari informate. Iar librarii Humanitas sunt adevarati profesionisti, printre cei mai buni in meseria lor.

Atitudinea pe care acesti oameni o merita din partea angajatorilor lor este una daca nu de apreciere, cel putin de respect și considerație, iar noi, ca și clienți ai Librariilor și ai concernului Humanitas, ca persoane cu respect pentru cultură, pentru etica muncii și pentru oamenii din jurul nostru, solicităm să se ia cât mai curând toate măsurile necesare pentru a asigura că librarii Humanitas vor fi tratați corect, cu demnitate și în spiritul valorilor enunțate de către acest concern. Astfel, solicităm:

Angajarea de personal specific pentru a servi la terasele Humanitas, separat de librari, fără ca acest lucru să atragă după sine consecințe negative pentru aceștia, cum ar fi diminuarea normei de muncă și, implicit, a salariului.

Respectarea condițiilor înscrise în contractual de muncă al librarilor, ceea ce presupune, printre altele, eliminarea sau remunerarea orelor suplimentare obligatorii, efectuate de către aceștia în mod curent

Remunerarea librarilor in mod decent, proporțional cu efortul pe care acestia il depun in fiecare zi

Tratarea librarilor cu respectul și demnitatea ce li se cuvin și implicit, asigurarea unui mediu de lucru lipsit de tensiunile suplimentare provocate de pozițiile tăioase și inflexibile ale conducerii în raport cu aceștia.

Evident, ca niciun librar să nu aibă de suferit, în mod oficial sau neoficial, ca urmare a acestei petiții, ea reflectând exclusiv opiniile și doleanțele semnatarilor și nefiind în niciun fel bazată pe informații obținute de la personalul librăriilor, ci din experiența și observațiile autoarei și a semnatarilor.

În situația în care aceste solicitări nu sunt îndeplinite, vom înceta să mai fim clienți ai acestei companii ce se face vinovata de exploatare, boicotând librăriile Humanitas și terasele deschise pe lângă acestea și îndemnându-ne și prietenii și cunoștințele să procedeze în același fel, până în momentul ameliorării situației.

Numele de “Humanitas” are încărcături valorice și ideologice semnificative, acest concern fiind proprietatea unui intelectual de marcă al României, formator de opinie care vorbește publicului despre dreptate, moralitate, demnitate, despre modul în care este permis și nepermis să ne tratăm semenii. Invităm compania dumisale să respecte principiile enunțate de liderul ei în raport cu subalternii și să nu lase considerațiile economice să deturneze misiunea mai înaltă cu care a pornit editura Humanitas, izvorul din care au apărut și aceste librarii. De asemenea, il invitam pe domnul Gabriel Liiceanu să se preocupe de ceea ce se petrece cu subalternii săi și să dovedească față de aceștia că aderă și în practică la valorile pe care le susține în teorie.

GoPetition respects your privacy.

The Demnitate pentru librari petition to S.C. Librariile Humanitas S.A. was written by Ioana Cartarescu Petrica and is in the category Employment at GoPetition.