#Politics
Target:
media, local NGO, international organisations in Montenegro
Region:
Montenegro
Website:
www.facebook.com

Zbog velikog interesovanja javnosti, u vezi javnog Apela, koji je na inicijativu Građanskog kluba potpisom podržalo preko sto istaknutih javnih ličnosti i intelektualca, pokrećemo ovu peticiju, kako bi svi zainteresovani mogli da daju podršku tom Apelu.

Apel domaćoj i međunarodnoj demokratskoj javnosti

Crna Gora je u dramatično opasnoj situaciji. Suspendovan je Ustav. Vladajuća DPS pokušava da preinači volju građana iskazanu na izborima 7. aprila, na kojima je pobijedio nezavisni predsjednički kandidat Miodrag Lekić. Ovakvo djelovanje vlasti, predvođene premijerom Milom Đukanovićem, sadrži elemente državnog udara koji bi mogao da izazove nesagledive posljedice i naruši stabilnost zemlje. Namjera vrha DPS-a da poništi volju većine samo je još jedan dokaz kako se crnogorska vlast manipulacijama održava duže od dvije decenije. O tome je postojalo obilje dokumentacije i prije ovih izbora, a posebno nakon objavljivanja afere Snimak – audio zapisâ sa sjednicâ DPS-a o zloupotrebi državnih resursa i kršenju Ustava i zakona pred parlamentarne izbore iz oktobra prošle godine.

Navodni preliminarni rezultati predsjedničkih izbora, koje je saopštila Državna izborna komisija (DIK), i to samo na osnovu mišljenja članova iz redova vladajuće koalicije, upućuju na zaključak da je DPS, koji je umjesto demokratske stvorio partijsku paradržavu, zarobio i tu instituciju.

Nakon svega ovoga, u zemlji koja pretenduje da postane članica EU, bilo bi prirodno da Vlada podnese ostavku. To je iluzorno očekivati od DPS-a, ali bi SDP, manja članica vladajuće koalicije, morala da napusti Vladu ako ne želi da dijeli odgovornost za rušenje ustavnog poretka. Ovo tim prije što su predstavnici SDP-a upozoravali da treća uzastopna kandidatura potpredsjednika DPS-a na izborima 7. aprila nije ustavna.

Pozivamo slobodne građane, opozicione partije, civilni sektor i ostale demokratske snage da istraju i svim institucionalnim i demokratskim vaninstitucionalnim sredstvima odbrane većinsku volju građana. To je od istorijskog značaja: izbor Miodraga Lekića za predsjednika pokazuje da je i u Crnoj Gori, uprkos svemu,moguća demokratska smjena vlasti.

Apelujemo na međunarodnu zajednicu, a posebno Evropsku uniju, da umjesto protokolarnih saopštenja suštinski podrži odbranu elementarnih demokratskih prava u našoj zemlji.

GoPetition respects your privacy.

The Apel građana i građanki nakon predsjedničkih izbora u Crnoj Gori petition to media, local NGO, international organisations in Montenegro was written by Gradjanski klub and is in the category Politics at GoPetition.