#Politics
Target:
Academic Council of Sofia University, Bulgarian Council of Ministers, Bulgarian National Asembly
Region:
Bulgaria
Website:
occupysu.org

На сто тридесет и втория ден на протести срещу правителството на Пламен Орешарски, четиридесет и второто Народно събрание и "олигархичния модел" на управление на страната, студенти окупираха 272-ра аудитория на Софийския университет "Св. Климент Охридски", а по-късно и цялата сграда на Ректората.

Студентите се обявиха за:
- 1. незабавно разпускане на четиридесет и второто Народно събрание;
- 2. възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори;
- 3. нетърпимост на общественото тяло към ширещото се престъпно беззаконие в най-високите етажи на държавното управление;
- 4. превръщането на България в цивилизована, правова държава;
- 5. и утвърждаването на справедливостта и знанието като високи обществени ценности.
http://occupysu.org/

Техният пример беше последван от студенти в други висши учебни заведения.

Декларация на преподавателите, подкрепящи протестиращите студенти.
28 октомври 2013г, София.

Ние, подписалите тази декларация преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и други висши училища в страната, заявяваме подкрепата си за протестиращите студенти.

Подкрепяме техните справедливи искания за възстановяване на демокрацията, върховенството на закона и конституционния ред в страната. За 24 години ние самите не успяхме да гарантираме най-базовите демократични ценности – затова дължим подкрепа на тези студенти, които имат смелостта да се борят за тях.

Убедени сме, че правителството на г-н Пламен Орешарски е напълно компрометирано, а XLII Народно събрание е делегитимирано и всекидневно подрива и малкото останало доверие в политическите институции на страната. Затова заставаме зад исканията на студентите за оставка на правителството на г-н Орешарски, незабавното разпускане на Народното събрание, и насрочване на нови избори.

Вярваме, че в политиката моралът има място – и то днес, тук и сега. Затова се чувстваме длъжни да подкрепим студентите, дръзнали да се надигнат срещу цинизма, бездушието, пасивността и недоверието, разяждащи основите на обществото ни и поставящи под въпрос нашето бъдеще като политическа общност.

С вас сме – успех!

GoPetition respects your privacy.

The Декларация на преподавателите, подкрепящи протестиращите студенти petition to Academic Council of Sofia University, Bulgarian Council of Ministers, Bulgarian National Asembly was written by Georgi Niagolov and is in the category Politics at GoPetition.