#Education
Target:
Υπουργείο Παιδείας
Region:
Greece

Η ίδρυση και λειτουργία μεταπτυχιακών σπουδών στα Ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην χώρα μας. Μεταξύ άλλων, προσφέρουν αναγκαία εξειδίκευση, μεταφέρουν τεχνογνωσία, δημιουργούν θέσεις εργασίας, κρατούν το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό στην χώρα μας, έχουν αποκτήσει εξαιρετική φήμη στην Ελλάδα και διεθνώς και δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές μας για σπουδές στην πατρίδα τους με πολύ χαμηλότερο κόστος, συγκριτικά με το εξωτερικό.

Η οργάνωση και λειτουργία των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα ακολουθούν τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές και γίνεται στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτό ορίζεται από το σύνταγμα και ισχύει διεθνώς. Στο πλαίσιο αυτό καθορίζονται από τα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και η οικονομική διαχείριση τους. Οι δαπάνες τους καθορίζονται με βάση τις επιστημονικές τους προδιαγραφές και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή τους, ώστε να διασφαλίζεται η υψηλότερη δυνατή ποιότητα σπουδών τους. Η χρηματοδότηση μεταπτυχιακών σπουδών μπορεί να προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό, χορηγίες ή δωρεές, καθώς και δίδακτρα σπουδαστών όπως προβλέπεται από το καταστατικό ίδρυσης τους. Χωρίς τη χρηματοδότηση αυτή, η λειτουργία τους καθίσταται αδύνατη, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία όπου έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 30% οι επιχορηγήσεις των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ την ίδια στιγμή οι χορηγίες ή οι δωρεές είναι ελάχιστες.

Η αδυναμία αυτοχρηματοδότησης θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε αναστολή της λειτουργίας των περισσοτέρων μεταπτυχιακών προγραμμάτων, η πλειονότητα των οποίων απολαμβάνει σημαντική διεθνή επιστημονική αναγνώριση, σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις των πανεπίστημίων, και θα επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα ίδια τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην ποιότητα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών τους και στους ίδιους τους αποφοίτους των προγραμμάτων αυτών, που στελεχώνουν υψηλές θέσεις του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και εξακολουθούν να διατηρούν μέσω των συλλόγων τους οργανική σύνδεση με αυτά. Επίσης, θα έχει αρνητικές συνέπειες σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία, καθώς θα απολέσει ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους προς το εξωτερικό.

Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο για τα μεταπτυχιακά, εισάγει εξαντλητική και, χωρίς ουσία, γραφειοκρατία στην οργάνωση τους, ενώ αποτελεί παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου. Δεν καλύπτει τις λειτουργικές τους ανάγκες και περιορίζει την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων. Η επόμενη μέρα για τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί στο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Από κοινού με το Υπουργείο, μπορεί να χαραχτεί μια στρατηγική γενικών αρχών και αξιολόγησης των μεταπτυχιακών σπουδών, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της θέσης τους διεθνώς και την ουσιαστική τους ανταπόκριση στις ανάγκες της οικονομίας.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε το Υπουργείο να αποσύρει άμεσα το κείμενο που κατέθεσε προς διαβούλευση σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη χώρα μας και να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο με τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι υπογράφοντες:

Επιστημονικοί Διευθυντές, Μέλη ΔΕΠ, Επιστημονικοί Συνεργάτες, Διοικητικό και Τεχνικό Προσωπικό και Απόφοιτοι Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων

Καλούμε το Υπουργείο να αποσύρει άμεσα το κείμενο που κατέθεσε προς διαβούλευση σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη χώρα μας και να προσέλθει σε ουσιαστικό διάλογο με τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

GoPetition respects your privacy.

The Όχι στην Υποβάθμιση και Kατάργηση των Μεταπτυχιακών petition to Υπουργείο Παιδείας was written by Επιτροπή Μεταπτυχιακών and is in the category Education at GoPetition.