#City & Town Planning
Target:
Δήμος Ηρακλείου - Municipality of Heraklion - http://www.heraklion.gr/
Region:
Greece
Website:
www.facebook.com

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου αποτελεί, αλλά μπορεί και στο μέλλον ν’ αποτελέσει, μαζί με άλλους φορείς γνώσης και πολιτισμού του Ηρακλείου -Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Ι.Τ.Ε., Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- την πολιτισμική αιχμή του Ηρακλείου, τον οργανισμό αυτό που θα συνδράμει στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης μας, στην διαμόρφωση ενός νέου κλίματος δημιουργίας, στην αποκατάσταση της ιστορικής φήμης του Ηρακλείου.

Τα τελευταία 20 χρόνια που πραγματικά λειτούργησε ανέπτυξε πρωτοβουλίες που την μετέτρεψαν από απλή βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο σε κυψέλη πολιτιστικών πρωτοβουλιών: εκδόσεις, εκδηλώσεις, εκθέσεις μεγάλης σημασίας, συγκέντρωση-επεξεργασία και έρευνα αρχειακού υλικού. Όλη αυτή η εργασία τόνωσε τη φήμη της, αλλά και δημιούργησε νέες ανάγκες και απαιτήσεις για την ομαλή κι απρόσκοπτη ανάπτυξη της.
Αισθάνεται κανείς γραφικός, όταν αναγκάζεται να επανέρχεται στα αυτονόητα, να επαναλαμβάνει απλές κι αδιαμφισβήτητες αλήθειες. Από την έναρξη των εργασιών στο κτήριο Αχτάρικα, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ζητούν από την δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει το θέμα της προοπτικής της Β.Β., να δηλώσει τις προθέσεις της για το μέλλον του ανεκτίμητα σημαντικού αυτού «περιουσιακού» στοιχείου της πόλης μας. Αυτή αρνείται να το κάνει. Αντί για επίσημες δεσμεύσεις, για αποφάσεις που θα τελειώνουν το θέμα, αρκείται σε νεφελώδεις τοποθετήσεις και δηλώσεις-πυροτεχνήματα. Φυσικά, ούτε λόγος για απόδοση του συνόλου του κτηρίου στη Βικελαία.

Το ισόγειο πρέπει να δοθεί σε εμπορική εκμετάλλευση. Ρωτάμε γιατί; Ένα είναι το επιχείρημα: Πρέπει να χρησιμοποιηθεί το μίσθωμα των καταστημάτων του ισογείου για να εξοικονομηθούν πόροι για την λειτουργία της Β.Β. Αλήθεια, τι μίσθωμα θα είναι αυτό, που μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά στην απόσβεση ενός τέτοιου κόστους; Πόσο απογυμνωμένη από δράσεις και προγράμματα οραματίζονται την Β.Β., ώστε να μπορεί να συντηρηθεί από τα ενοίκια τριών καταστημάτων; Γιατί πρέπει ο Δήμος να επιζητεί έσοδα ακόμα κι από αυτό το έργο; Όταν κατασκευάζουμε σχολεία, μουσεία ή βιβλιοθήκες, πώς υπολογίζουμε ότι θ’ αποσβεστεί το κόστος τους;

Σε μιαν εποχή που η αγορά θεωρείται το ανώτερο ιδανικό, που κάθε πολιτιστική δράση χλευάζεται σαν αντιπαραγωγική, θα περίμενε κανείς πως η Δημοτική Αρχή, εκλεγμένη των πολιτών και θεσμός που βρίσκεται δίπλα τους, θα επεδείκνυε περισσότερη ευαισθησία στις ανάγκες τους, αλλά και θα προσπαθούσε να λειτουργήσει σαν ανάχωμα στην επέλαση της λογικής, ότι χρήσιμο είναι μόνο ότι αποδίδει οικονομικά και μάλιστα άμεσα.

Απευθυνόμαστε σ’ όλους τους δημότες που αισθάνονται ότι υπάρχει μια κοινή ζωή, ένας κοινός χώρος, στον οποίο χωράμε όλοι, και η αγορά και ο πολιτισμός – και η δράση και η γνώση. Σ’ όλους που, ακόμα, πιστεύουν πως η γνώση και η μόρφωση είναι παράγοντες ανάπτυξης και πλούτου. Σ’ όλους που ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν ένα περιβάλλον πολιτισμού και αξιοπρέπειας για τα παιδιά τους.

Ζητάμε:

1. Η Β.Β. να ξαναγίνει αυτό που ήταν. Να ενισχυθούν και να επεκταθούν οι δράσεις της Β.Β. με την αξιοποίηση και ανάδειξη όλου του υλικού που διαθέτει.

2. Να οριστούν άμεσα πολιτικός υπεύθυνος και επιτροπή εποπτείας, με τη συμμετοχή και της Βικελαίας. Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή και τον διορισμό εφόρου.

3. Να μεταφερθούν τα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα σε συνθήκες σήψης σε χώρους που μπορούν να εγγυηθούν την προβολή και αξιοποίηση τους. Διαφορετικά να μεταστεγαστεί το δημοτολόγιο και να αναπτυχθούν σ’ όλο το κτίριο τα βιβλία και οι εφημερίδες, μέχρι να μεταφερθούν στα ανακαινισμένα Αχτάρικα.

4. Να απεμπλακεί η λειτουργία της από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Δήμου.-Να συγκροτηθεί δημοτικός φορέας για τη Βιβλιοθήκη, με ξεχωριστό Δ.Σ., έφορο και υπηρεσία, ώστε να σταματήσει να είναι απλώς ένα τμήμα του δήμου.

5. Όλο το κτήριο Αχτάρικα να δοθεί στη Β.Β. Όλες οι δραστηριότητες της να συγκεντρωθούν σε αυτό το κτίριο, χωρίς να εμπλέκονται άλλες χρήσεις του.
6. Ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό και ένταξή της σε προγράμματα για την ψηφιοποίηση των θησαυρών της.

7. Να υπάρξει χρονική δέσμευση για την ταχεία αποπεράτωση του έργου.

Για όλα τα παραπάνω, ζητάμε την συστράτευση όλων των συμπολιτών μας. Στόχος μας είναι να υπάρξουν αποφάσεις οργάνων που θα δεσμεύουν την δημοτική αρχή.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΚΕΛΑΙΑ

Ολόκληρο το "Ακτάρικα" στη ΒΙΚΕΛΑΙΑ.

https://www.facebook.com/?ref=home#!/event.php?eid=124112874339399

The ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΡΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ petition to Δήμος Ηρακλείου - Municipality of Heraklion - http://www.heraklion.gr/ was written by Kaiserlis Manos and is in the category City & Town Planning at GoPetition.