#Civil Rights
Target:
Υπηρεσια Ασυλου
Region:
Greece

Ο Μοχάμεντ Αμπντελγκαουάντ έζησε και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Γαλλία. Μετά την Αραβική Άνοιξη επέστρεψε στην Αίγυπτο. Δεν περίμενε ότι μια νέα δικτατορία θα τον καταδίωκε επειδή ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο με το φόνο διαδηλωτών από τις δυνάμεις καταστολής. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χωρα του για να σώσει τη ζωη του. Τον Απρίλιο του 2016 φθάνοντας στη Λέσβο φυλακίστηκε στο στρατόπεδο της Μώριας. Τον Ιούλιο απορρίφθηκε σε πρώτο βαθμό η αίτησή του για πολιτικό άσυλο.

Η αίτηση απορριφθηκε μολονότι ο Μοχάμεντ έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του. Η Ελλαδα, καθως και ολες οι άλλες χωρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, του 1951, ειναι υποχρεωμένες να προστατεύουν καθε θύμα πολιτικής δίωξης. Πολλές διεθνείς συνθήκες δεσμευτικές για το ελληνικό κράτος προβλέπουν ότι κανείς δεν μπορεί να απελαθεί αν κινδυνεύει η ζωή ή η ελευθερία του, και ο Μοχάμεντ αποδεδειγμένα κινδυνεύει, ιδιως μετα το μεγάλο κυμα συμπαράστασης που προκαλεσε η προσπαθεια απελασης του. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση στηρίζουν στην Αίγυπτο τη δικτατορία του Αλ Σίσι, και θέλουν να στείλουν παντου το μήνυμα ότι οι αντίπαλοί της είναι ανεπιθύμητοι.

Οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να απελάσουν τον Μοχάμεντ στην Τουρκία χρησιμοποιώντας τη διαβόητη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης του 2016, η οποία έχει καταδικαστεί ως απάνθρωπη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο από τη Διεθνή Αμνηστεία και πολλές άλλες ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις. Η συμφωνία προβλέπει, με το επιχειρημα πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, επιστροφή των προσφύγων που φτανουν στα ελληνικα νησια. Ωστοσο αποδεδειγμένα η Τουρκια δεν είναι ασφαλης. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες επίσημα δηλωσε ότι δεν εχει πρόσβαση στους πρόσφυγες που έχουν απελαθεί και δεν γνωριζει κάν πόσοι παραμένουν ζωντανοί. Τονίζει ότι ακόμη και από τους σύριους πρόσφυγες που επαναπροωθει η Ελλάδα ελάχιστοι εξασφαλίζουν προστασία στην Τουρκία, έστω και προσωρινή. Οι περισσότεροι απλώς εξαφανίζονται. Η αιγυπτιακη δικτατορία μπορεί ευκολα να εξασφαλισει την παράδοση του Μοχάμεντ.

Στις 12 Δεκεμβρη του 2016 ο Μοχαμεντ οδηγηθηκε στη διευθυνση αστυνομιας της Λεσβου για να σταλεί στην Τουρκία και απο εκεί ενδεχομενως στην Αίγυπτο, όπου τον περιμενουν βασανιστήρια και θάνατος. Το μόνο μέσο άμυνας που του απέμενε ήταν η ιδια του η ζωή. Στις 13 Δεκέμβρη άρχισε απεργία πείνας. Η υγεια του χειροτέρευσε, όπως ήταν αναποφευκτο, και στις 10 Ιανουαριου οδηγηθηκε στο Βοστανειο Νοσοκομειο της Λεσβου. Οι γιατροί έδωσαν μαχη για να τον σώσουν απο την απελαση που είχε προγραμματιστεί για τις 13 Ιανουαριου. Η τοπικη ένωση νοσοκομειακών γιατρων κινητοποιήθηκε για να τον προστατευσει απο την αστυνομια, που επιμονα παρενεβαινε στις συνθηκες περιθαλψης του και μαλιστα προσπαθησε, ενω διαρκουσε η απεργια πεινας, να τον φυλακισει ξανά.

Η απεργια πεινας του Μοχάμεντ διαρκεσε 53 ημέρες, ως τις 3 Φεβρουαριου οποτε διακοπηκε η παρανομη κρατηση του. Έκτοτε πηρε εξιτηριο απο το νοσοκομειο, αλλα η ζωη και η υγεια του εξακολουθούν να κινδυνεύουν. Οι ελληνικές αρχες προσπαθουν να τον στειλουν στην Τουρκια. Αν απορριφθει το νεο αιτημα του για ασυλο, μπορουν να τον συλλαβουν ξανα και να τον απελάσουν οποιαδηποτε στιγμή. Μόνη προστασια του, το κίνημα συμπαραστασης που έχει αναπτυχθει στην Ελλαδα και στο εξωτερικό.

Άρθρα για την υπόθεση του Μωχάμεντ (στα ελληνικά) see: http://musaferat.espivblogs.net/

Η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λέσβου (στα ελληνικά): https://www.kar.org.gr/2017/01/23/15012017-e-iatron-esy-lesvou-psifisma-allilengyis-ston-egyptio-apergo-pinas-ergnews-refugeesgr/

Οι 22 οργανώσεις που στήριξαν τον αγώνα του Μοχάμεντ (στα ελληνικά): http://www.era-aegean.gr/?p=21858

Η ανοιχτή επιστολή του Μοχάμεντ (στα ελληνικά, αραβικά και αγγλικά): musaferat.espivblogs.net/a-letter-from-the-hunger-striker-mohamed-a-03-01-17/

Η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες δεν έχει πρόσβαση στους πρόσφυγες που στέλνονται στην Τουρκία (στα αγγλικά): http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-1664_el.htm

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να σωσει τον Μοχαμεντ Αμπντελγκαουαντ απο την αιγυπτιακη δικτατορια. Όποιος τον παραδωσει γινεται συνένοχος στον βασανισμο και την ενδεχόμενη εκτελεση του.

Ζητουμε η Υπηρεσια Ασυλου να κανει δεκτη τη νεα αιτηση του Μοχαμεντ Αμπντελγκαουαντ για ασυλο, καθως και να ικανοποιηθουν ολα τα δικαια και νομιμα αιτηματα του. Ο Μοχαμεντ δεν πρεπει να σταλει στην Τουρκια.

Ζητουμε οι ελληνικες αρχες να εξασφαλισουν προστασια συμφωνα με τον νομο, το συνταγμα και το διεθνες δικαιο σε ολες και όλους τους πολιτικούς προσφυγες απο την Αιγυπτο.

GoPetition respects your privacy.

The Να δοθει στον Μοχάμεντ Αμπντελγκαουάντ πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα petition to Υπηρεσια Ασυλου was written by Spyros Marchetos and is in the category Civil Rights at GoPetition.