#Human Rights
Target:
Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών,UNHCR
Region:
Greece

Ζούμε όλοι μας καθημερινά την τραγωδία που βιώνουν και την βάρβαρη/δολοφονική αντιμετώπιση που έχουν από την Ευρώπη, τα ολοένα αυξανόμενα κύματα προσφύγων και μεταναστών από την Ασία και την Αφρική.

Η Λέρος αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία εισόδου και υποδέχεται ένα πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων σε σχέση με τον πληθυσμό της. Η δημοτική αρχή με μια ακατανόητη απόφαση προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποφάσισε τη δημιουργία καταυλισμού μεταναστών και προσφύγων σε χώρους του Ψυχιατρείου, συγχρωτίζοντας δυο ευπαθείς ομάδες γεγονός που δεν τιμά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια τόσο των ψυχικά ασθενών όσο και των προσφύγων και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου για τη δημιουργία καταυλισμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών στα Λέπιδα σε τμήμα της περιοχής που στεγάζει θεραπευτικές δομές και άλλες υπηρεσίες του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου.

Ο αυτονόητος συγχρωτισμός εκατοντάδων ατόμων από δυο ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ψυχικά ασθενείς και πρόσφυγες) θα έχει τραγικές συνέπειες. Αφενός, στην υποβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών και των εργαζομένων του ΚΘΛ και στην οπισθοδρόμηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η οποία συντελείται από 25ετίας. Αφετέρου στην εγκατάσταση των προσφύγων σε έναν ακατάλληλο χώρο με συνθήκες που δεν τιμούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μέσα σε σκηνές, χωρίς καμία υποδομή χώρων υγιεινής και δικτύων, ενόψει μάλιστα της έλευσης του χειμώνα.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αποκρουστική γιατί μοναδικό της κριτήριο είναι η «εξαφάνιση» από τον αστικό ιστό των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων. Στρουθοκαμηλίζοντας το Δημοτικό Συμβούλιο κρύβει το πρόβλημα.
Η Λέρος έχει πληρώσει πολλές φορές τις κακές επιλογές της τοπικής και κεντρικής εξουσίας που χρησιμοποιούν τη λογική ότι «λύνω το πρόβλημα όταν το απομακρύνω από το βλέμμα των πολλών». Επιλογές που αποτέλεσαν και τη βασικότερη αιτία για τη διεθνή διαπόμπευση της κοινωνίας της Λέρου. Κλασσική περίπτωση η δημιουργία του απομακρυσμένου 16ου περιπτέρου («των γυμνών») το 1985. Ήταν και τότε μια επιλογή στην προσπάθεια συγκάλυψης της «κακής εικόνας», μια προσπάθεια αποβολής και απομόνωσης του «μιάσματος» από τον κεντρικό κορμό και η δημιουργία «αποθήκης ψυχών», μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και της κριτικής.

Οι σοβαρές παρενέργειες που δημιουργούνται και που θίγουν άμεσα τις δυο προαναφερόμενες ευπαθείς ομάδες θα φέρουν στο προσκήνιο με αρνητικό πρόσημο για άλλη μια φορά το νησί μας.

Η δημιουργία ενός κάτεργου στη Λέρο όχι μόνο δεν είναι απάντηση στη λύση του προβλήματος αλλά γεννά ξενοφοβία, ρατσισμό και επαναφέρει μνήμες του παρελθόντος με τον επαναστιγματισμό του νησιού.

Καλούμε τη Λεριακή κοινωνία να υψώσει το ανάστημα της στις αυθαίρετες και επικίνδυνες επιλογές.

Ελπίζουμε το δημοτικό συμβούλιο να αναλογιστεί τις ολέθριες συνέπειες αυτής της απόφασης και να προχωρήσει στην αναθεώρηση της.

GoPetition respects your privacy.

The Διαμαρτυρία κατά της δημιουργίας καταυλισμού προσφύγων στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου petition to Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών,UNHCR was written by Protovoulia and is in the category Human Rights at GoPetition.