#Education
Target:
Υπουργείο Παιδείας - Hellenic Ministry of Education / http://www.minedu.gov.gr/
Region:
Greece
Website:
profiles.google.com

Λαμβάνοντας υπόψιν το αυτονόητο –πως, αφού όλοι οι μαθητές θα γίνουν Πολίτες, δικαιούνται σοβαρή Πολιτειακή-Πολιτική Παιδεία, ιδίως κατά την εφηβεία-, αλλά και το Ελληνικό, το Κοινοτικό & το Διεθνές Δίκαιο (λ.χ. Σύνταγμα της Ελλάδος, Άρθρο 16, § 2: "H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό[…] τη διάπλαση των Ελλήνων σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.", Νόμος-πλαίσιο για την Παιδεία 1566/85: "1. Σκοπός της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι μαθητές […]: α) Να γίνονται ελεύθεροι, υπεύθυνοι, δημοκρατικοί πολίτες, να υπερασπίζονται την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τη δημοκρατία.", κ.ά.)

Σας καλούμε, ως υπεύθυνοι Πολίτες, να υπογράψετε ΥΠΕΡ της ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ και της ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ της Παιδείας Πολίτη (Αγωγής Πολίτη - Citizenship Education) ως ξεχωριστού και υποχρεωτικού στο Νέο Σχολείο -ιδίως στη Β/θμια Εκπαίδευση-, προκειμένου να αποτραπεί η κατ' ουσίαν κατάργηση του μαθήματος “ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΔΙΚΑΙΟ” στο Ν. ΛΥΚΕΙΟ! (στο Σχέδιο του Υπ. Παιδείας γίνεται "επιλογής" στη Γ' και μόνον για μερίδα μαθητών, ενώ από το 1931 που διδάσκεται μόνον οι Συνταγματάρχες το '67 το ανέστειλαν).

Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται Δημοκρατικούς Πολίτες ενημερωμένους, υπεύθυνους και ενεργούς. Δεσμεύεται από τη Σύσταση 962/18-12-2006 του Ευρωκοινοβουλίου & της Κομισιόν, ένα από τα απαραίτητα προσόντα κάθε αποφοίτου Λυκείου να είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ του ΠΟΛΙΤΗ (CIVIC SKILLS – DEMOCRATIC CITIZENSHIP EDUCATION), ως προϋπόθεση για την ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής και τη θωράκιση της Δημοκρατίας, την πρόληψη της παραβατικότητας, της διαφθοράς και της πολιτικής απάθειας, αλλά και ως εργαλείο μεταναστευτικής πολιτικής.

Εξάλλου, ειδικές μακροχρόνιες έρευνες διακεκριμένων Παιδαγωγών δείχνουν ότι η Πολιτειακή Παιδεία πρέπει να είναι κύριο υποχρεωτικό μάθημα για λόγους συμβολικούς –ανάδειξη και συνειδητοποίηση της σημασίας και της αξίας της στο σχολικό πρόγραμμα-, αλλά και ουσιαστικούς, δηλαδή τη μετάδοση των απαραίτητων για κάθε Δημοκρατικό Πολίτη εννοιών, γνώσεων, αρχών, αξιών, αρετών, ικανοτήτων και διαθέσεων. Έχει αποδειχθεί η αδυναμία υποκατάστασης ενός τόσο σημαντικού αντικειμένου από διαθεματική διδασκαλία (μέσω άλλων μαθημάτων) ή από διάφορες εργασίες-δραστηριότητες (projects).

Υ.Γ.: Η ευρωπαϊκή μελέτη του CRELL (Ερευνητικού Κέντρου για την Εκπαίδευση & τη Δια Βίου Μάθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής & του Συμβουλίου της Ευρώπης) για την Πολιτική Παιδεία σε 19 χώρες κατέταξε τους Έλληνες στην προτελευταία θέση, με τελευταίους τους Ούγγρους (βλ. φωτό). Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα για την Πολιτική Παιδεία των μαθητών μας και της ειδικής διεθνούς περυσινής έρευνας ICCS (International Civic/Citizenship Study) του ΙΕΑ (International Association for the Evaluation of Educational Achievement).

GoPetition respects your privacy.

The ΔΙΑΣΩΣΗ ΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ Ν. ΛΥΚΕΙΟ & Ν. ΣΧΟΛΕΙΟ petition to Υπουργείο Παιδείας - Hellenic Ministry of Education / http://www.minedu.gov.gr/ was written by HELLENIC ASSOCIATION OF LEGAL & POLITICAL SCIENTISTS and is in the category Education at GoPetition.