#Environment
Target:
Περιφερειακό Συμβούλιο Σ. Ε., Υπ. Αναπτυξης και ΥΠΕΚΑ
Region:
GLOBAL
Website:
www.facebook.com

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων βόρειας Εύβοιας ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ.Β.Ε. αγωνίζεται για να εμποδίσει τη δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) στους Φούρνους Μαντουδίου, 985 μόλις μέτρα από τον οικισμό του Μαντουδίου, 5,5 χλμ από την παραλία της Αγίας Άννας, 6 χλμ από το Προκόπι, 7 χλμ από το Πήλι, 8 χλμ από τη Στροφυλιά και 15 χλμ από τη Λίμνη.

Η χωροθέτηση στην περιοχή μιας ΒΙ.ΠΕ. σημαίνει πως σε αυτό το χώρο θα μπορούν μελλοντικά να φιλοξενηθούν μονάδες «υψηλής όχλησης» (διυλιστήρια, μονάδες καύσης σκουπιδιών, μονάδες επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων, ραδιενεργά απόβλητα κλπ) με συνοπτικές διαδικασίες αδειοδότησης στις οποίες καθοριστικό ρόλο θα έχει ο ίδιος ο ιδιώτης διαχειριστής της ΒΙ.ΠΕ. Ήδη, η εταιρία που υπέβαλε την αίτηση για ΒΙ.ΠΕ. σχεδιάζει την εγκατάσταση στο χώρο αυτόν 2 γιγάντιων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 1160 MW. Αυτό από μόνο του καθιστά το Μαντούδι το δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας μετά την Πτολεμαΐδα.

Η εγκατάσταση τέτοιων ρυπογόνων μονάδων στην περιοχή θα καταστρέψει το πανέμορφο φυσικό τοπίο της βόρειας Εύβοιας, υποβαθμίζοντας έτσι τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή, την αλιεία, τις οικοδομικές δραστηριότητες και την αξία της γης. Πάνω από όλα, θα πλήξει την υγεία των κατοίκων, όπως έγινε στις περισσότερες κατοικημένες περιοχές γύρω από άλλες ΒΙ.ΠΕ.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας γνώριζε τα σχέδια για ΒΙ.ΠΕ. από καιρό, αλλά δεν ενημέρωσε τους κατοίκους, αντίθετα επιμελώς τα αποσιωπούσε. Μόλις στις 7 Αυγούστου μάθαμε από το Σύλλογο Kireas.org πως η διαδικασία αδειοδότησης βρίσκεται στην τελική της φάση, προλάβαμε να υποβάλουμε ένσταση στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (η οποία είναι παράνομη, αφού παραβιάζει όλα τα πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού για τη βιομηχανία και τον τουρισμό), ενώ προκαλέσαμε με την παρέμβαση μας έκτακτη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου και υποβολή ένστασης από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ξεκινήσαμε μια εκστρατεία ουσιαστικής ενημέρωσης σε όλη τη βόρεια Εύβοια. Απαντάμε στις μεγαλόστομες υποσχέσεις της δημοτικής αρχής για «πέραν των χιλίων θέσεων εργασίας», εξηγώντας πως η μονάδα φυσικού αερίου, το μόνο έργο που έχει περιγραφεί λεπτομερώς, υπόσχεται 85 μόλις θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 60 αφορούν ειδικευμένο προσωπικό. Αν συνυπολογιστεί η υποβάθμιση του τουρισμού και των υπολοίπων κλάδων, η δραστηριότητα αυτή θα επιδεινώσει αντί να λύσει το πρόβλημα της απασχόλησης στην περιοχή.
Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης με μονάδες μέσης και χαμηλής όχλησης, όπως είναι η εξορυκτική δραστηριότητα που υπήρχε παλιότερα στην περιοχή, με σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, τον τουρισμό και τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες.

Καλούμε όλους τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας και όλους όσοι αγαπήσανε αυτό τον πανέμορφο τόπο να βοηθήσουν με συλλογή υπογραφών, με ψηφίσματα διαμαρτυρίας και με διοργάνωση ενημερωτικών συζητήσεων για να εμποδίσουμε αυτό το έγκλημα!

Με την υπογραφή μας, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, το ΥΠΕΚΑ και τα πολιτικά κόμματα να σταματήσουν την επιχειρούμενη καταστροφή της Βορείου Ευβοίας με την δημιουργία ΒΙΠΕ.

GoPetition respects your privacy.

The ΟΧΙ ΒΙ.ΠΕ. ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ petition to Περιφερειακό Συμβούλιο Σ. Ε., Υπ. Αναπτυξης και ΥΠΕΚΑ was written by protoboylia politwn b.e. enantia sthn vipeve and is in the category Environment at GoPetition.