#Education
Target:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Region:
Greece

Η Μονάδα Αγωγής Κωφών ιδρύθηκε από την κ. Λαμπροπούλου και λειτουργεί από το 1987. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει σε άλλο Παιδαγωγικό Τμήμα της χώρας αντίστοιχη Μονάδα για την εκπαίδευση-εξειδίκευση των εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση και αποκατάσταση κωφών και βαρηκόων παιδιών.

Στα είκοσι επτά χρόνια έχει να παρουσιάσει σπουδαίο ερευνητικό έργο, Παγκόσμια Συνέδρια, μάλιστα το σημαντικότερο Παγκόσμιο συνέδριο του κλάδου αυτού θα πραγματοποιηθεί 5-9 Ιουλίου 2015, στην Αθήνα, Πανελλήνια Συνέδρια, Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα και προγράμματα επιμόρφωσης ΕΠΕΑΕΚ, σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του χώρου, αναλυτικά προγράμματα ειδικής αγωγής που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, πρακτικές φοιτητών σε ειδικά και γενικά σχολεία, ειδικές συνεργασίες και πρακτικές στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρηκόων Πάτρας, συνεργασίες και παραγωγή υλικού με όλα τα Ειδικά Σχολεία Κωφών (Π/θμιας & Δ/Θμιας) στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο κλπ. Η Μονάδα Αγωγής Κωφών μέσω του προσώπου και του έργου της κας Λαμπροπούλου έχει διεθνή προβολή. Έχει προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και Διδακτορικών. Δέχεται και στέλνει φοιτητές με Erasmus σε Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Ευθύνη της Μονάδας ήταν και το πρόγραμμα Επιμόρφωση Μεντόρων, που αφορούσε τους Δασκάλους και Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων Πατρών, στα οποία κάνουν την πρακτική τους άσκηση οι φοιτητές του Π.Τ.Δ.Ε Πανεπιστημίου Πατρών.

Να σημειώσουμε, ότι πρώτη φορά οργανώθηκε ένα ανάλογο σεμινάριο για τους Δασκάλους, οι οποίοι χρόνια δέχονταν στην τάξη τους φοιτητές χωρίς προηγούμενη κατάρτιση. Η Μονάδα Αγωγής Κωφών είναι υπεύθυνη και για τα προγράμματα επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των Διερμηνέων της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Επιπλέον πολλοί γονείς κωφών παιδιών και παιδιών με ειδικές ανάγκες από όλη την Ελλάδα απευθύνονται στη Μονάδα Αγωγής Κωφών, προκειμένου να έχουν μία δωρεάν αξιολόγηση του παιδιού τους καθώς και να συζητήσουν θέματα, που τους απασχολούν. Επίσης πολλοί Κωφοί ενήλικες απευθύνονται στην κ. Λαμπροπούλου για συμβουλές και βοήθεια.

Τόσο για την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα όσο και για τη στενότερη, που αφορά την εκπαίδευση των κωφών παιδιών θα είναι μεγάλο πλήγμα, εάν δεν υπάρξει άμεσα πλήρωση της θέσης της ειδικής αγωγής για κωφά και βαρήκοα παιδιά στο ΠΤΔΕ μετά τη συνταξιοδότηση της κας Λαμπροπούλου. Να σημειωθεί ότι παρόλο που τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αποτελούν το 20% του μαθητικού πληθυσμού και υπάρχει άμεση ανάγκη εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των εκπαιδευτικών για τα παιδιά αυτά και παρόλο που η σωστή και ειδική εκπαίδευση τους σε γενικά και ειδικά σχολεία αποτελεί πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αποχώρηση της κ. Λαμπροπούλου το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν θα διαθέτει ούτε ένα μέλος ΔΕΠ στο αντικείμενο αυτό σε κανένα από τα Παιδαγωγικά του Τμήματα ή τα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι προετοιμάζονται για να εργαστούν στην Δ/βαθμια εκπαίδευση.

Εν έτει 2015 κινδυνεύει με λουκέτο. Διαμαρτυρόμαστε έντονα σε μία τέτοια αδιανόητη κίνηση!

Λέμε "ΟΧΙ" στο κλείσιμο της Μονάδας Αγωγής Κωφών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών.

GoPetition respects your privacy.

The Λεμε Οχι Στο Κλεισιμο Τησ Μοναδασ Αγωγησ Κωφων Του Πανεπιστημιου Πατρων petition to ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ was written by Rena Andrikopoulou and is in the category Education at GoPetition.