#Patriotism
Target:
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
Region:
Greece

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

Προχθές στις 21-2-2012 υπέπεσε στην αντίληψη μας στον Ημερήσιο τοπικό τύπο,ότι και για ακόμη μια φορά ο Δήμος Καβάλας στο Δημοτικό Συμβούλιο της ημέρας και στα θέματα της ημερήσιας διάταξης στον αριθμο 20 ανακοίνωνε προ τετελεσμένων γεγονότων την ανακατασκευή – αναστύλωση παλαιού Οθωμανικού μνημείου (Μεντρεσέ) στην περιοχή του παλαιού υδραγωγείου (καμάρες).

Ως εκ τούτου δεν μπορούμε πλέον άλλο να μένουμε θεατές σε τέτοιου είδους προκλήσεις. Έτσι μετά από απόφαση που πήρε η ολομέλεια του συλλόγου, αποφασίσαμε να δώσουμε παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις απαραίτητες διευκρινίσεις, στις ερωτήσεις μας που θέσαμε επί του θέματος, μας απάντησαν ότι είναι πολιτιστική μας κληρονομιά και οτι πρέπει να την αναδείξουμε.

Εμείς ως Πατριωτική Κίνηση Πολιτών Καβάλας θεωρούμε απαράδεκτο εν καιρό κρίσεως να δίνονται χρήματα για ανάδειξη Οθωμανικών μνημείων και όλα αυτά, την στιγμή που ηθελημένα υπάρχει πλήρη εγκατάλειψη της πολιτιστικής μας κληρονομίας και αδιαφορία για την ανάδειξη των είδη υπάρχων εθνικών μας μνημείων.Δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπλαση του παλαιού υδραγωγείου, αλλά κάθετα αντίθετοι στην ανάδειξη Οθωμανικών μνημείων.

Η Ελλάδα μας έχει Ιστορία χιλιάδων ετών και μεγάλο αριθμό ανεκμετάλλευτων μνημείων όπου μπορούν να φέρουν πολλά έσοδα στη χώρα με μεγάλο αριθμό τουριστών στην πόλη μας. Οπότε σας καλούμε να δώσετε βάση στην γηγενή πολιτιστική μας κληρονομιά και να αφήσετε στο περιθώριο τα μνημεία των ξένων όπου ούτε μας αντιπροσωπεύουν ούτε θα έχουν μεγάλα οφέλη για την Πατρίδα μας.

Υ.Γ. Το ενδιαφέρων για τον Μεντρεσέ την ώρα που το κράτος κλείνει ένα ένα τα Μουσεία της Χώρας μας και τα έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού είναι Εθνική προδοσία.

Μάθετε όλη την Αλήθεια για τον σκοταδισμό που προκάλεσαν το Kulliye και οι μεντρεσέδες Τζαμί Χαλίλ Μπέη και Τζαμί Χατζή Αχμέτ Μπέη (επί το τέλους της Οδού Κολοκοτρώνη για τον οποίο διαμαρτυρόμαστε) στην πόλη της Καβάλας και το νησί της Θάσου!

Ο Αιγύπτιος Μεχμέτ Αλή (1805-1848) για συναισθηματικούς λόγους θέλησε να ευεργετήσει τη γενέτειρα του δημιουργώντας ένα θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα. Έτσι δημιούργησε δημιούργησε το Kulliye (γνωστό στους Καβαλιώτες ως Ιμαρέτ) το οποίο περιλάμβανε δυο Ντερσανέ (μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας) – Μεστίζ (χώροι προσευχής – εκτός της προσευχής της Παρασκευής – αλλά και μαθημάτων) ένα Μεκτέμπ (σχολείο πρώτης βαθμίδας όπου οι μαθητές μάθαιναν απέξω αποσπάσματα του Κορανίου, γραφή, ανάγνωση και λίγα στοιχεία αριθμητικής) ένα Ιμαρέτ (Κουζίνα, παρείχε δωρεάν φαγητό στους μαθητές – σοφτάδες και τους άπορους) γραφεία διοίκησης και δυο Μεντρεσέδες (ανώτερα ιεροδιδασκαλεία). Οι σπουδαστές των ιεροδιδασκαλείων (σοφτάδες) ερχόταν από διάφορα μέρη της Οθωμανικής επικράτειας και φοιτούσαν από μερικά χρόνια μέχρι και μερικές δεκαετίες (από τα 17τους μέχρι και τα 40 τους). Οι οικότροφοι στους 61 κατοικήσιμους χώρους των Μεντρεσέδων κατά καιρούς σύμφωνα με πηγές της εποχής έφταναν τους 600 το καλοκαίρι και 700 το χειμώνα.

Εκτός από δωρεάν τροφή και στέγη έπαιρναν ένα μικρό χρηματικό βοήθημα, απαλλασσόταν από την στρατιωτική υπηρεσία και μετά την αποφοίτηση τους τοποθετούνταν σε ηγετικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού. Η εκπαίδευση τους βασιζόταν στην εκμάθηση των ιερών βιβλίων και την αποστήθιση αποσπασμάτων από το Κοράνι. Μέσα στο Kulliye φυλάγονταν όπλα και πολεμοφόδια για να είναι έτοιμοι οι σοφτάδες να τα χρησιμοποιήσουν υπέρ πίστεως (Ισλάμ) και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στα μέσα του 19ου Αιώνα και μετά το θάνατο του Μεχμέτ Αλή οι φιλανθρωπικοί και μορφωτικοί στόχοι του ιδρύματος ατόνησαν, γεγονός το οποίο εντάσσεται στο φαινόμενο της γενικότερης φθοράς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της πολυάριθμης παρουσίας(600-700) διδασκάλων και σπουδαστών από όλη την Οθωμανική επικράτεια ανέτρεψε τη μακάρια γαλήνη της μικρής παραδοσιακής πόλης.

Η χρησιμότητα του άρχισε να αμφισβητείτε και να χαρακτηρίζεται επιβλαβής για την πόλη. Οι Ελληνορθόδοξοι και οι κάτοικοι της πόλης άλλων φυλών όπως Εβραίοι και Αρμένιοι αποκαλούσαν το Kulliye τεμπελχανίο ή το σπίτι των τεμπέληδων.
Οι επισκέπτες της πόλης το περιέγραφαν ως συνώνυμο του σκοταδισμού, της οπισθοδρόμησης και της ανατολικής ραθυμίας. Οι κάτοικοι της Θάσου οι οποίοι καλούταν να καλύπτουν την συντήρηση και τη λειτουργία του Kulliye ζητούσαν με διάβημα τους χεδιβηδες της Αιγύπτου ένα μέρος του Ιμαρετ για να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες του νησιού. Οι χριστιανοί της Καβάλας και της Θάσου το θεωρούσαν πηγή μισαλλοδοξίας, φανατισμού, κέντρο κάθε ανθελληνικής ενέργειας και γιαυτο ζητούσαν την στάση λειτουργίας του.

Για τον χριστιανικό πληθυσμό οι σοφτάδες αποτελούσαν φόβητρο εξ αιτίας του θρησκευτικού χαρακτήρα της εκπαίδευση τους και της πολύχρονης απομάκρυνσης τους από τη κοσμική ζωή. Οι σπουδαστές των μεντρεσέδων διαπνέονταν από ιερό φανατισμό και έτρεφαν μίσος για τους αλλόθρησκους. Κατά τις περιόδους έντασης ή κρίσης στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως στην επανάσταση του 1821-1830, στον Κριμαϊκό πόλεμο του 1854-1856, στην Κριτική επανάσταση του 1866-1869, στην τουρκικές αρχές της πόλης ή από τους ισχυρούς μπέηδες της Δράμας για να τρομοκρατούν τους Έλληνες της Καβάλας.

Ο Υποπρόξενος της Ελλάδος στην Καβάλα Κύριος Τσιμπουράκης το 1885 μας αναφέρει πως το Kulliye μαζί με τους πολυάριθμους συγκεντρωθέντες μουσουλμάνους των Μεντρεσέδων του Τζαμί Χαλίλ Μπέη της Παναγίας και Τζαμί Χατζή Αχμέτ Μπέη επί το τέλους της Οδού Κολοκοτρώνη πίσω από τις Καμάρες (παλαιό Υδραγωγείο πόλεως) ήταν ο φόβος και τρόμος για την Ελληνορθόδοξη κοινότητα της πόλης λόγο του θρησκευτικού τους φανατισμού σε βαθμό μάλιστα που κάνει λόγο για την φανατικότερη Οθωμανική κοινότητα που υπάρχει σε ολόκληρη τη Ευρωπαϊκή Τουρκιά.

Ο Γερμανός Πρόξενος της Καβάλας Loher μας λέει ότι η Καβάλα είναι μια φωλιά παλαιοτουρκικού φανατισμού. Ύβρεις, κατάρες ,απειλές ,προσβολές, ταπεινώσεις , προπηλακισμοί θα υποστούν όσοι Έλληνες θα έπρεπε να περάσουν από το Ιμαρέτ, για να κατευθυνθούνε προς τον Ναό της Παναγίας."

Εκτός τον θρησκευτικό φανατισμό που βίωναν οι μη μουσουλμάνοι της πόλης και περισσότερο οι Έλληνες Χριστιανοί είχαν να αντιμετωπίσουν την λαίλαπα του παιδομαζώματος ο οποίος πραγματοποιούταν κάθε πέντε χρόνια. Δεν έφταναν τα τόσα αρσενικά παιδιά που είχαν στρατολογήσει και αλλαξοπιστήσει με τη βία, δεν έφτασαν τα παιδιά της Θάσου που άρπαξαν και έκλεψαν από το νησί αποφάσισαν να μικρύνουν το χρονικό διάστημα αρπαγής για την επάνδρωση των σωμάτων των γενιτσάρων. Υπολογίζονται περίπου ένα εκατομμύριο αγόρια αυτά που εξισλαμίστηκαν και να στράφηκαν ενάντιων του ίδιου τους το αίμα!

Συν της άλλης η Κεντρική διοίκηση της Κωνσταντινούπολης παρουσίαζε την Ελληνορθόδοξη κοινότητα στις τουρκικές απογραφές ως ασήμαντα μικρή (751 πολίτες αντί 10.000 που δήλωνε η χριστιανική κοινότητα στο Κώδικα της) για να μη διεκδικούν πολιτικά, θρησκευτικά και πολλά άλλα δικαιώματα.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΝΤΡΕΣΕ διότι είναι απαράδεκτο εν καιρό κρίσεως να δίνονται χρήματα για ανάδειξη Οθωμανικών μνημείων και όλα αυτά, την στιγμή που ηθελημένα υπάρχει πλήρη εγκατάλειψη της πολιτιστικής μας κληρονομίας και αδιαφορία για την ανάδειξη των είδη υπάρχων εθνικών μας μνημείων.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΝΤΡΕΣΕ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ!!!

GoPetition respects your privacy.

The ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΜΕΝΤΡΕΣΕ (Καβάλα) petition to ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ was written by Iraklis and is in the category Patriotism at GoPetition.