#Education
Target:
Κοινωνία της Πόλης
Region:
Greece

Η Θεσσαλονίκη δεν θα γίνει ποτέ η πόλη των ανοιχτών οριζόντων και της επιτυχούς διασύνδεσης – πολιτιστικής, οικονομικής, πνευματικής - με το διεθνές γίγνεσθαι εάν δεν αναμορφωθεί η τριτοβάθμια παιδεία και ειδικά για την πόλη μας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Για αυτό το λόγο οι υπογράφοντες αυτού του κειμένου υποστηρίζουν τις βασικές αρχές του νομοσχέδιου που πρόσφατα κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης για την μεταρρύθμιση των ΑΕΙ.

Η Θεσσαλονίκη δεν θα γίνει ποτέ η πόλη των ανοιχτών οριζόντων και της επιτυχούς διασύνδεσης – πολιτιστικής, οικονομικής, πνευματικής - με το διεθνές γίγνεσθαι εάν δεν αναμορφωθεί η τριτοβάθμια παιδεία και, ειδικά για την πόλη μας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Για αυτό το λόγο οι υπογράφοντες αυτού του κειμένου υποστηρίζουν τις βασικές αρχές του νομοσχέδιου που πρόσφατα κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης για την μεταρρύθμιση των ΑΕΙ.

Tα σημεία του νομοσχεδίου που θεωρούμε καθοριστικής όσο και θετικής σημασίας είναι (α) ο αποκλεισμός των κομματικών νεολαιών από την διακυβέρνηση του πανεπιστημίου (β) η συμμετοχή στο Δ.Σ. των ΑΕΙ επιφανών προσωπικοτήτων της πόλης, και όχι μόνο, πρόβλεψη που εκτιμούμε ότι και θα αναζωογονήσει την παράδοση της πόλης μας για δημιουργική συμμετοχή στην παιδεία και θα μπολιάσει την ηγεσία των ανώτατων εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων με την ευρύτερη προοπτική της πόλης της Θεσσαλονίκης (γ) η δυνατότητα ίδρυσης επώνυμων εδρών από χορηγούς, που θα λειτουργήσει προσθετικά στην ικανότητα των ιδρυμάτων της πόλης μας για ερευνητική αριστεία και καινοτομία (δ) το μέτρο της επιλογής πρυτάνεων και κοσμητόρων μέσα από διεθνείς προσκλήσεις ενδιαφέροντος που δύναται να προσελκύσει στην πόλη μας διεθνούς βεληνεκούς προσωπικότητες της Ελληνικής πανεπιστημιακής διασποράς (ε) η δέσμη μέτρων που αφορούν την διεθνοποίηση των ΑΕΙ, μια που η διεθνοποίηση των υπηρεσιών παιδείας συνιστά βασικό πυλώνα της στρατηγικής εξωστρέφειας και ανάδειξης της Θεσσαλονίκης.

Σίγουρα το νομοσχέδιο δεν είναι τέλειο, προσφέρει όμως, σε αντιδιαστολή με την σημερινή στασιμότητα, την προοπτική της δυναμικής εξέλιξης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πόλη και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης μπορεί τόσο να αποκομίσει μέγιστες ωφέλειες, όσο και να συμβάλλει αποφασιστικά, σε αυτή την δυναμική εξέλιξη των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων.

GoPetition respects your privacy.

The Η Θεσσαλονίκη και η Μεταρρύθμιση των ΑΕΙ petition to Κοινωνία της Πόλης was written by Dimitris Antoniades and is in the category Education at GoPetition.