#Education
Target:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Region:
Greece
Website:
www.ecocrete.gr

Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με απόφασή του στις 22 Ιουλίου του 2011, έκλεισε (με τη μορφή αναστολής της λειτουργίας ή της συγχώνευσης) 22 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα.

Για τα Κέντρα αυτά έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργηθούν (αναστήλωση παραδοσιακών κτιρίων, εξοπλισμός κλπ). Πέραν αυτής της σπατάλης όμως, το κλείσιμό τους θα κοστίσει ακριβά στους πολίτες και τη φύση της Ελλάδας, αν λάβει κανείς υπόψη τις πυρκαγιές δασών που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη λειτουργία τους, τη μείωση των σκουπιδιών και την ανακύκλωση στις οποίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν, την προστασία των υγροτόπων και των υδάτινων αποθεμάτων που προσφέρει η ενημέρωση των πολιτών, τη διαφύλαξη των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, τη στροφή στις ήπιες μορφές ενέργειας, τη βιολογική γεωργία και τη διατήρηση παραδοσιακών σπόρων, ποικιλιών αλλά και πολιτιστικών στοιχείων στις οποίες συνεισφέρουν τέτοια Κέντρα..

Για όλους αυτούς τους λόγους, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσουν αλλά να διευρυνθούν, να πρωτοστατήσουν σε εναλλακτικούς τρόπους μάθησης, με τη συνεργασία εκπαιδευτικών, οικολογικών οργανώσεων και της τοπικής κοινωνίας.

Καλούμε την το υπουργείο Παιδείας και την ελληνική κυβέρνηση να ανοίξουν τώρα όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης!

Θεωρούμε απαράδεκτη κατασπατάληση χρημάτων του ελληνικού λαού να έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό 22 Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (1/3 όσων υπήρχαν πέρσι), τα οποία με την απόφαση της 22-7-2011 του Υπουργείου Παιδείας παραμένουν κλειστά
Επιπλέον κατασπατάληση εκατομμυρίων θα προκύψει μαζί με ανυπολόγιστη ζημιά στη φυσική ισορροπία από την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για θέματα όπως:
• πυρκαγιές,
• πολλαπλασιασμός και καύση σκουπιδιών αντί μείωσης και ανακύκλωσης,
• μόλυνση ατμόσφαιρας από το πετρέλαιο και πυρηνικός τρόμος αντί εξοικονόμησης ενέργειας και στροφής σε ΑΠΕ,
• διατήρηση καταστροφικών γεωργικών και τουριστικών πρακτικών,
• καταστροφή προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000,
• μείωση ή μόλυνση νερού και υγροτόπων,
• εξαφάνιση παραδοσιακών σπόρων και σπάνιων ζώων και φυτών,
• τσιμεντοποίηση παραλιών κι αυθαιρεσία αντί εναλλακτικού ήπιου τουρισμού με αναστήλωση παραδοσιακών οικισμών,
• περιθωριοποίηση κι έξαρση ατυχημάτων σε πόλεις αφιλόξενες σε παιδιά, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, ποδηλάτες, πεζούς κοκ).

Χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, πολιτική βούληση να εγκαταλείψουμε την αυθαιρεσία, τον πολιτισμό της ρύπανσης και της καταστροφής. Χρειάζονται επίσης ενεργοί πολίτες, ενημερωμένοι, με κριτική σκέψη και διάθεση για δράση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που μπορούν με τη συνεργασία εκπαιδευτικών, μαθητών, οικολογικών οργανώσεων και τοπικής κοινωνίας να ενημερώνουν, να ενθαρρύνουν πρωτοβουλίες πολιτών, να αλλάζουν τη στάση και την πρακτική των πολιτών απέναντι στη φύση και το τοπικό περιβάλλον.

Χρειαζόμαστε πολλά Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα των καιρών και όρος επιβίωσής μας!

GoPetition respects your privacy.

The ΑΝΟΙΞΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ! petition to ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ was written by ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ and is in the category Education at GoPetition.