#Unions
Target:
Pros to D.S. & ti Geniki Synelefsi tis Enosis Kathigiton Kallitehnikon Mathimaton Mesis Ekpaidefsis
Region:
Greece

Εδώ http://www.gopetition.com/online/28582.html βρίσκεται η προηγούμενη μορφή αυτού του ψηφίσματος (πριν την καταστατική συνέλευση του Σεπτεμβρίου 2009).

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟ ΨΗΦΙΣΜΑ:

An to keimeno den diavazetai boreite na allaxete to encoding (kodikopoiisi). An kai pali den diavazetai parakalo enimeroste me meso tis istoselidas i sti diefthinsi emailmagazine@yahoo.gr gia na sas to proothiso se greeklish.
Στο email αυτό (ή μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων της ιστοσελίδας του GoPetition) μπορούν να μου στείλουν τα στοιχεία τους και όσοι θέλουν να ενημερώνονται και γενικά να υπάρχει ένα δίκτυο εύκολης επικοινωνίας μεταξύ μας.
Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις που δίνω είναι ‘links’ (‘σύνδεσμοι’). Για να πάτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα αντιγράφετε (αριστερό κλικ, επιλέγετε, γίνεται μπλε, μετά δεξί κλικ-αντιγραφή, μετά δεξί κλικ-επικόλληση στη γραμμή διευθύνσεων του browser σας, σβήνοντας ότι κόμμα, παρένθεση κτλ. υπάρχει στη δεξιά άκρη της διεύθυνσης, και πατάτε ‘Enter’).
Μετά μπορείτε να πατήσετε το αριστερό τόξο (επιστροφή, πάνω αριστερά) και να επιστρέψετε σ’ αυτό το κείμενο.
Τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα και οι ΤΙΤΛΟΙ στο παρακάτω κείμενο (που μπορείτε και να το τυπώσετε) υπάρχουν μόνο για να διευκολύνουν τη ‘διαγώνια’ ανάγνωση για όσους δεν αντέχουν τα μεγάλα κείμενα. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ, ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ (‘Petition’).
Για να υπογράψετε το ψήφισμα κάνετε κλικ πάνω στο ‘Sign the Petition’ (κάτω κάτω) και γράφετε το όνομά σας κτλ. Παρακαλώ αν είναι δυνατόν να γράφετε και το σχολείο σας, γιατί αυτό προσθέτει κύρος στο ψήφισμα.

Παρακαλώ να προωθήσετε και το ψήφισμα και σε όσους ξέρετε που μπορεί να ενδιαφέρονται. Καλό θα είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 150 υπογραφές.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Η Ένωσή μας (Ένωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης) είναι μια ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΑΝ ΟΧΙ Η ΜΟΝΗ) ΟΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ. Οι συνάδελφοί μας των άλλων ειδικοτήτων, ακόμα κι αν οι Ενώσεις τους έχουν λιγότερα μέλη από τη δική μας, όχι μόνο ψηφίζουν αποκεντρωμένα (π.χ. με επιστολική ψήφο ή κατά τόπους κάλπες) αλλά συχνά έχουν και τοπικά παραρτήματα, έτσι ώστε τα μέλη της επαρχίας να μπορούν να συμμετέχουν –χωρίς να ταξιδεύουν- και στην λήψη των αποφάσεων που λαμβάνονται μέσω Γενικών Συνελεύσεων.
Ενδεικτικά αναφέρω: Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, http://www.p-e-f.gr/index2.html, Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, http://www.hms.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=3,
Ένωση Ελλήνων Φυσικών, http://www.eef.gr/, Σύνδεσμος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, http://www.apf.gr/default.asp?static=2, Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης, http://www.pekade.gr/index.html, Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, http://www.deutsch.gr/index.php, Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, http://eoede.gr/index.php?option=com_content&view=category&id=101&Itemid=58, Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών, http://www.ete.gr/, Πανελλήνια Ένωση Αποφοίτων Ωδείων και Μουσικών Δημόσιας Εκπαίδευσης, http://www.freewebs.com/peaomde/katastatiko.pdf, Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος, http://www.epe.org.gr/katastatiko/arxeresies.jsp, Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, http://www.peekpe.gr/katastatiko.htm.
Μόνο στη δική μας Ένωση είναι υποχρεωμένος να ταξιδέψει όποιος θέλει να ψηφίσει και να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων. Πολλοί μάλιστα ενώ θα ήθελαν να ταξιδέψουν ΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ (αφού η παρακολούθηση του συνεδρίου –ναύλα, διαμονή, διατροφή- κοστίζει γύρω στα 350 - 400 ευρώ) κ.π.ά. (π.χ. συχνά οι διευθυντές δεν τους δίνουν ΑΔΕΙΑ ή τους αναγκάζουν να πάρουν από την κανονική τους, αν τους έχει μείνει).

Τα προβλήματα και οι ανησυχίες όσων έχουν οργανικές θέσεις στην επαρχία ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΚΕΙΝΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ (π.χ. η είσοδός μας στα δημοτικά ενδιαφέρει περισσότερο όσους δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πάρουν οργανική θέση στον τόπο διαμονής τους), γιαυτό θα ήταν δίκαιο να έχουν και αυτοί τις ίδιες δυνατότητες εκπροσώπησης στα όργανα του κλάδου. Αυτό θα αναβαθμίσει και την Ένωσή μας, κάνοντάς την πιο αντιπροσωπευτική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ, και καλό θα ήταν η Ένωση να δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία. Η Ένωσή μας έχει περισσότερα από 1.000 μέλη, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2008 ψήφισαν (στην Αθήνα) τα 315 απ’ αυτά, ενώ τα τελευταία μέλη του Δ.Σ. που εξελέγησαν είχαν γύρω στις 40 ψήφους (δηλαδή 4% των μελών), και το Σεπτέμβριο του 2009 ψήφισαν (ενν. στην Αθήνα) 237 μέλη, και το τελευταίο μέλος του Δ.Σ. που εξελέγη είχε 31 ψήφους (δηλ 3% των μελών. Δυστυχώς εγώ ήμουν η αμέσως επόμενη με 27 ψήφους, καθότι γνωρίζομαι ελάχιστα με τους Αθηναίους συναδέλφους).

ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.:
Τις απόψεις του Δ.Σ. μπορεί κανείς να τις βρει εδώ: http://www.art-teachers.com/content/view/273/31. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η προσέλευση δεν εξασφαλίζεται από τις εκλογές αλλά από το συνέδριο στο σύνολό του –ομιλίες, εργαστήρια κτλ. (π.χ. φέτος, που οι εκλογές έγιναν σε μέρα ‘νεκρή’, ψήφισαν 30% λιγότεροι από πέρσι, ενώ άλλες μέρες στις ομιλίες βασικών ομιλητών υπήρξε αθρόα προσέλευση). Το Δ.Σ. όταν αναφέρεται π.χ. σε ‘άμεση αντίληψη για τα τεκταινόμενα’, ‘πληρέστερη εικόνα’, ‘άμεση αντίληψη για τους υποψηφίους’ κτλ. ξεχνά ότι αναφέρεται σε όσα γίνονται ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ‘ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ’ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΟΜΩΣ, ΙΣΧΥΕΙ ΑΜΦΙΔΡΟΜΑ, και θα πρέπει και οι Αθηναίοι συνάδελφοι να γνωρίζουν τι απασχολεί τους συναδέλφους της επαρχίας, που είναι και οι περισσότεροι, και να γνωρίζουν τους υποψηφίους από την επαρχία, που έχουν ελάχιστες ελπίδες εκλογής όσο η ψηφοφορία δε γίνεται αποκεντρωμένα. Οι συνάδελφοι της επαρχίας θα πρέπει να μπορούν να μεταφέρουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους με δικούς τους εκπροσώπους, και στις συνελεύσεις τους (στις οποίες οι περισσότεροι συμμετέχουν κάθε χρόνο ανελλιπώς) να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις που να έχουν κάποια εγκυρότητα, έτσι ώστε να συμμετέχουν και αυτοί στη λήψη αποφάσεων.
Οι προτάσεις του Δ.Σ. για τη φιλοξενία των μελών της επαρχίας από Αθηναίους συναδέλφους τους μπορεί βέβαια να λύσει το πρόβλημα για δεκάδες συναδέλφους (το Δ.Σ. αναφέρει ότι βρέθηκαν ήδη 20), όμως οι συνάδελφοι της επαρχίας είναι πολλές εκατοντάδες. Είναι ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟ να πηγαίνουν στην Αθήνα όσο γίνεται περισσότεροι, όμως είναι άδικο όσοι (και όσες φορές) δεν καταφέρνουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα να στερούνται το δικαίωμα της συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Εξάλλου, πέρα από τους οικονομικούς λόγους (που εκτός από τη διαμονή περιλαμβάνουν και τα ναύλα και τη διατροφή), αρκετοί εμποδίζονται και για άλλους λόγους (π.χ. οικογενειακούς, υπηρεσιακούς – άδεια κτλ.)
Τα παραδείγματα που έχω αναφέρει δεν είναι ‘παραδείγματα φορέων, συλλόγων, επιστημονικών ενώσεων’ αλλά ΤΟ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΣΩΣ Η ΜΟΝΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΟΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ –ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ., ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ- ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΒΛ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ LINKS ΠΑΡΑΠΑΝΩ). Έτσι, είναι ατυχές το παράδειγμα του Επιμελητηρίου, το οποίο αντιμετωπίζει και σωρεία άλλων προβλημάτων (δεν είναι, δηλαδή, η επιστολική ψήφος που ευθύνεται για την κατάσταση του Επιμελητηρίου).
Έτσι, με βάση την εμπειρία των συναδέλφων μας των άλλων κλάδων, είναι αυθαίρετο και το συμπέρασμα ότι ‘δεν υπάρχει τρόπος να έχουμε Δ.Σ. με μέλη που ζουν στην περιφέρεια’ και ότι αν συμβεί αυτό θα οδηγήσει σε ‘διάλυση των πάντων’. Για ποιο λόγο ‘ούτε σα σκέψη δεν μπορεί να υπάρξει’ το να υπάρχουν τοπικά παραρτήματα της Ένωσης; ΠΩΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ, ΟΤΑΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ, και έχει φανεί ότι αυτός ο τρόπος οργάνωσης κρατάει ζωντανή και την Περιφέρεια αλλά και το σύνολο;;
Όσο για τις περιφερειακές συναντήσεις, αυτές καλύπτουν μεν άριστα τις επιμορφωτικές ανάγκες, όμως σε συνδικαλιστικό επίπεδο είναι άδικο για τους συναδέλφους της επαρχίας να λαμβάνουν αποφάσεις (όπως αυτή που ελήφθη στη Θεσσαλονίκη το Φλεβάρη του 2008 για τεθεί σε καταστατική συνέλευση το θέμα της αποκεντρωμένης ψηφοφορίας) και στη συνέχεια να ανακαλύπτουν ότι αυτές δεν έχουν καμία εγκυρότητα επειδή το καταστατικό δεν προβλέπει περιφερειακές συναντήσεις. (Έτσι η φετινή Γενική Συνέλευση της Αθήνας «αποφάσισε» -βλ. παρακάτω- ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να ΜΗΝ περιληφθεί το θέμα της αποκεντρωμένης ψηφοφορίας στην ημερήσια διάταξη της καταστατικής συνέλευσης, και ούτε καν άκουσε τις απόψεις των μελών της Θεσσαλονίκης ή το ψήφισμα που είχε υπογραφεί από διάφορα μέλη της επαρχίας. Ο αριθμός των ψηφισάντων στην Αθήνα είναι ΠΕΡΙΠΟΥ Ο ΜΙΣΟΣ από τον αριθμό εκείνων που ψήφισαν στη Θεσ/κη, όμως έγκυρες είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Αθήνα!)
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ, ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΝΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. (ΠΟΥ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΠΟΥ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΒΑΘΥΤΑΤΑ. Θα μπορέσουν, όμως, να προστεθούν στο Δ.Σ. Κ Α Ι αρκετοί εκπρόσωποι από την επαρχίας, μεταφέροντας νέες ανησυχίες και αντιλήψεις, και προλαμβάνοντας δυσάρεστες καταστάσεις στο συνδικαλιστικό τομέα. Το Δ.Σ. θα πρέπει ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, αφού σήμερα ο αριθμός των εκπαιδευτικών ΠΕ8 που ζουν και εργάζονται στην επαρχία είναι πολλαπλάσιος εκείνου που ίσχυε στα χρόνια της ίδρυσης της Ένωσης.

Τα προβλήματα και οι ανησυχίες όσων έχουν οργανικές θέσεις στην επαρχία ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΚΕΙΝΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ. Στο παρελθόν και για πάρα πολλά χρόνια (πάνω από 10) το Δ.Σ. της Ένωσης είχε αντίθετη άποψη σχετικά με την ΕΙΣΟΔΟ ΜΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ (πρβλ. http://www.art-teachers.com/content/view/135/54/, http://www.art-teachers.com/content/view/135/54/1/1/) από την ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ‘ΦΩΝΗ’ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. (υποχρεωτικό ταξίδι στην Αθήνα για να ψηφίσει κανείς είτε για Δ.Σ. είτε σε Συνέλευση).
Όταν, το 2006, κατέθεσα προτάσεις για την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών για την ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ, π.χ. σε «ειδικά» σχολεία (Πειραματικά, Καλλιτεχνικά κτλ.), προέκυψε –από την αλληλογραφία που ακολούθησε με το Δ.Σ. της Ένωσης- ότι δεν γνώριζαν καν τη διαδικασία των μεταθέσεων αυτών, και θεωρούσαν ότι τα κενά δημοσιεύονται... στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως! (πράγμα κατανοητό για παλαιά μέλη που έχουν εξασφαλίσει οργανικές θέσεις στον τόπο κατοικίας τους εδώ και πολλά χρόνια). Ακόμα δεν έχουν κάνει ποτέ όσα πρότεινα (να συγκεντρώνουν τα κενά από το ΥΠΕΠΘ ή τις Διευθύνσεις και να τα δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα της Ένωσης).
Το Δ.Σ. επίσης οφείλει να αντιληφθεί τη σημασία που έχει το να αντιδράσουμε έγκαιρα στο γεγονός ότι συνάδελφοι άλλων κλάδων ‘νομιμοποιούνται’ με βάση την εγκύκλιο του Ολοήμερου να διδάσκουν Καλλιτεχνικά, χωρίς να έχει γίνει αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με τις αναθέσεις. Έτσι, αποκτούν προϋπηρεσία διδάσκοντας Καλλιτεχνικά Μαθήματα πολλοί συνάδελφοι πολλών άλλων κλάδων, οι οποίοι μελλοντικά θα μπορούν να διεκδικήσουν μόνιμο διορισμό ως ΠΕ8 με βάση την προϋπηρεσία αυτή. Αν εμείς αντί ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ (ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΚΑΙΡΑ) αντιδράσουμε τότε, αυτό εκτός από παράνομο θα είναι και ανήθικο (γιατί οι συνάδελφοι αυτοί θα έχουν κοπιάσει για να συγκεντρώσουν αυτήν την προϋπηρεσία, να λάβουν διδακτική επάρκεια φοιτώντας για ένα χρόνο στην ΑΣΠΑΙΤΕ κ.π.ά.). ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΤΟΝΙΣΤΕΙ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
Πολλές ακόμα προτάσεις μου –όπως η δυνατότητά μας να παίρνουμε ΑΔΕΙΕΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ- συναντούν την άρνηση του Δ.Σ. και δεν μπορούν ποτέ να τεθούν σε συζήτηση και ψηφοφορία, με τον τρόπο που λειτουργούμε συνδικαλιστικά. (Οι αποφάσεις της επαρχίας είναι άκυρες, στην δε Γενική Συνέλευση της Αθήνας ακόμα και αν προλάβει κανείς να θέσει μία πρόταση τις περισσότερες φορές αυτή απλώς καταγράφεται για να την επεξεργαστεί το Δ.Σ.).
Επίσης, αντί να ‘δαιμονοποιούνται’ οι Νέες Τεχνολογίες (π.χ. η ανταλλαγή ειδήσεων και απόψεων μέσω blogs, ή πρωτοβουλίες όπως το παρόν ψήφισμα, για το οποίο ακούστηκε ότι είναι... τηλεμάρκετινγκ!), θα μπορούσε ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ. Φυσικά είναι καλύτερα να βρισκόμαστε όλοι από κοντά κάθε χρόνο, επειδή όμως αυτό είναι πρακτικώς αδύνατο, καλό είναι να υπάρχουν όσο γίνεται περισσότεροι τρόποι να ακούγεται η φωνή, οι απόψεις και οι προτάσεις όσο γίνεται περισσότερων, και να συζητάμε έτσι και μεταξύ μας (και όχι μόνο να θέτουμε τις προτάσεις μας υπόψη του Δ.Σ.)
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ –ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΚΟΜΑ- ΛΟΓΟΥΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ, και όχι να γίνουν βήματα προς την αντίθετη κατεύθυνση (το Δ.Σ. αρνείται να θέσει το θέμα της αποκεντρωμένης ψηφοφορίας την καταστατική συνέλευση, θέτει όμως το θέμα του να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι συνταξιούχοι!!)

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:
Το Φεβρουάριο του 2008 στην ετήσια συνάντηση της Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχε μαζική συμμετοχή, ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΜΨΗΦΕΙ) Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ. Μειοψήφισε (έλαβε μόνο 3 ψήφους, εκ των οποίων οι 2 ήταν ψήφοι μελών του Δ.Σ.) η άποψη του Δ.Σ. της Ένωσης ότι για να ψηφίζουν τα μέλη αυτά θα πρέπει απαραιτήτως να βρίσκονται στην Αθήνα τη μέρα των εκλογών, ώστε να υπάρχει διαπροσωπική επαφή.

Δυστυχώς το 2008 το Δ.Σ. της Ένωσης δεν προκήρυξε καταστατική συνέλευση. (Είναι απαραίτητο να γίνει τροποποίηση καταστατικού για να μπορέσει να εφαρμοστεί η πρόταση). Το Φεβρουάριο του 2009 στην αντίστοιχη συνάντηση της Θεσσαλονίκης επιχείρησα –σε χαμηλούς τόνους- να διαβάσω το ψήφισμα που υπάρχει στο αρχικό link (http://www.gopetition.com/online/28582.html) αλλά από την πρώτη στιγμή μου αφαιρέθηκε ο λόγος, παρόλο που πολλοί συνάδελφοι ζητούσαν να μου επιτραπεί να τους ενημερώσω.

Το Δ.Σ. της Ένωσης εμποδίζει τη θεσμοθέτηση αποκεντρωμένης ψηφοφορίας με πολλούς τρόπους. Πρόσφατα (τέλη Οκτωβρίου) αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (εδώ: http://www.art-teachers.com/content/view/279/57/) πρόσκληση για νέα καταστατική συνέλευση, και ορισμένα μέλη την έχουν λάβει και σε έντυπη μορφή (εγώ δεν έχω λάβει τίποτα, όμως από τους λίγους που την έχουν λάβει πληροφορούμαι ότι και πάλι λείπει η ταχυδρομική επιταγή για τη συνδρομή του 2009-10). Στην πρόσκληση αυτή ακολουθούνται και πάλι οι πρακτικές που ακολουθήθηκαν και στην προηγούμενη, και συγκεκριμένα:
1. ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ:
Τόσο τον Ιούνιο όσο και τώρα, και παρά τις διαμαρτυρίες πολλών μελών (προφορικά αλλά και εγγράφως, με κοινοποίηση του αρχικού ψηφίσματος), το Δ.Σ. προκήρυξε καταστατική συνέλευση, και έστειλε τη σχετική πρόσκληση (του Ιουνίου υπάρχει αναρτημένη μαζί με το αρχικό ψήφισμα, βλ. link παραπάνω, του Οκτωβρίου υπάρχει εδώ http://www.art-teachers.com/content/view/279/57/) ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΑΙ το αίτημα για αποκεντρωμένη ψηφοφορία. Αυτό έχει σα συνέπεια:
- να ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ (αφού έτσι μειώνονται τα μέλη της επαρχίας που θα αποφασίσουν να ταξιδέψουν για την καταστατική συνέλευση, ενώ οι Αθηναίοι συνάδελφοί μας, όπως φάνηκε και στη συνέλευση του Σεπτεμβρίου, είναι εναντίον της πρότασης)
- οποιαδήποτε σχετική απόφαση ληφθεί να είναι ΑΚΥΡΗ. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και νομολογία (π.χ. Αστικός Κώδικας άρθρο 97) και όπως θα σας διαβεβαιώσει οποιοσδήποτε έμπειρος συνδικαλιστής, αν ένα θέμα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη που αναγράφεται στην πρόσκληση για μια συνέλευση (και μάλιστα καταστατική) ακόμα και αν τελικά συζητηθεί στη συνέλευση το θέμα αυτό, οποιαδήποτε σχετική απόφαση είναι ΑΚΥΡΗ. ΓΙΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.

2. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΑΡΤΙΑΣ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ:
Τόσο τον Ιούνιο όσο και τώρα, και παρά τις διαμαρτυρίες πολλών μελών (προφορικά αλλά και εγγράφως, με κοινοποίηση του αρχικού ψηφίσματος), το Δ.Σ. όρισε την απαρτία με τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με το καταστατικό μας (το οποίο υπάρχει εδώ: http://www.art-teachers.com/content/view/30/45/), αλλά και με το νόμο, και στην ουσία ΕΠΕΒΑΛΕ ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ, δηλαδή το να λαμβάνονται όλες οι κρίσιμες αποφάσεις από τη μειοψηφία εκείνη που βρίσκεται στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου (δηλαδή από όσους ζουν και εργάζονται στην Αθήνα και όσους μπορούν να ταξιδεύουν κάθε χρόνο).
Συγκεκριμένα: Το καταστατικό μας (βλ. και Α.Κ. ά. 99) αλλού (ά. 18, παρ. 2) ορίζει ότι για να βρίσκεται μία καταστατική συνέλευση σε απαρτία (συνεπώς για να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις) πρέπει να είναι παρόντα τα μισά μέλη της Ένωσης και αλλού (ά. 21) ορίζει ότι πρέπει να είναι παρόντα τα μισά από τα μέλη που είναι ταμειακώς εντάξει.
Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι το σωστότερο είναι το ά. 21, προκαλεί εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο όρισε το Δ.Σ. τους ‘ταμειακώς εντάξει’ (βάσει των οποίων θα υπολογιζόταν η απαρτία). Με την πρόσκληση του Ιουνίου (είναι αναρτημένη στο http://www.gopetition.com/online/28582.html) το Δ.Σ. προκήρυξε την καταστατική συνέλευση για τις 3/9/2009, και όρισε ότι ΤΑΜΕΙΑΚΩΣ ΕΝΤΑΞΕΙ δεν θα ήταν όσοι είχαν πληρώσει τη συνδρομή τους όχι για το 2008-9 αλλά... για το 2009-10(!), δηλαδή όσοι θα είχαν πληρώσει στις 2 και 3/9, δηλαδή στην ουσία ΟΣΟΙ ΘΑ ΠΑΡΑΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!! Όμως σύμφωνα με το ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ μας (άρθρο 6, παρ. 2) τα μέλη που καθυστερούν να πληρώσουν τη συνδρομή τους διατηρούν όλα τους τα δικαιώματα (συνεπώς και το δικαίωμα να θεωρούνται ενεργά μέλη της Ένωσης) μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη! Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και νομολογία αλλά και ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ Ο.Λ.Μ.Ε. είναι ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ η ερμηνεία αυτή του Δ.Σ.. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι όσες από τις ενώσεις καθηγητών ορίζουν στο καταστατικό τους τους ταμειακώς εντάξει (βλ. links παραπάνω, π.χ. Ε.Μ.Ε.), αναφέρουν ότι είναι ‘όσοι έχουν πληρώσει και την ταμειακή συνδρομή ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ’).
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και από τις δύο επιστολές – προσκλήσεις (Ιουνίου και Οκτωβρίου) ΕΛΕΙΠΕ Η ΓΝΩΣΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ για την πληρωμή της συνδρομής από τα μέλη της επαρχίας. Πώς θα μπορούσε ένα μέλος της Ένωσής μας από την επαρχία (που δεν μπορούσε να ταξιδέψει στην Αθήνα) να είναι ταμειακώς εντάξει και συνεπώς να θεωρηθεί ενεργό μέλος της Ένωσης στις 3/9/2009;; Πώς μπορεί να θεωρηθεί ταμειακώς εντάξει τώρα;;
(Η πληροφόρηση που έχω από μέλη της επαρχίας που έχουν λάβει την πρόσκληση και δεν έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους για το 2009-10 είναι ότι η πρόσκληση γράφει "Η Ταχυδρομική Επιταγή που σας εσωκλείουμε..." κτλ. όμως και πάλι, όπως και τον Ιούνιο, ΔΕΝ περιλαμβάνει την ταχυδρομική επιταγή. ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ).
ΈΝΑ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ (π.χ. στις περιφερειακές συναντήσεις, οι οποίες δεν έχουν γίνει ακόμα, ή μέσω ταχυδρομικής επιταγής, η οποία αυτή τη φορά δεν του έχει σταλεί) και φυσικά έχει πληρώσει και για το 2008-9, μπορεί να μη θέλει να λάβει μέρος στην καταστατική συνέλευση (αφού το πάγιο αίτημα πολλών μελών της επαρχίας για Αποκεντρωμένη Ψηφοφορία ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ, με τις συνέπειες που αναφέρθηκαν παραπάνω) ή να μην μπορεί λόγω οικογενειακών / οικονομικών / υπηρεσιακών προβλημάτων, ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΩΣ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ της Ένωσης κατά τον υπολογισμό της απαρτίας (και όχι να θεωρηθεί ότι υπάρχει η ‘αυξημένη απαρτία’ που απαιτείται για κάθε αλλαγή καταστατικού όταν υπάρχουν 133 παρόντες από μία Ένωση που έχει πάνω από 1.000 μέλη).
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΗΘΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Η ΑΠΑΡΤΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΑΣ, ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:
Ομολογώ ότι όταν άκουσα την πρόταση αυτή δυσκολεύτηκα να πιστέψω στ’ αυτιά μου. Προσπαθώ εδώ και χρόνια να γίνει η Ένωσή μας πιο αντιπροσωπευτική, θεωρώ ότι ως προς τα συνδικαλιστικά ζητήματα είναι απαραίτητο να αποκτήσουν πιο ουσιαστικό ρόλο τα μέλη της επαρχίας, που είναι και τα νεότερα και τα περισσότερα, και η πρόταση να ψηφίζουν και οι συνταξιούχοι είναι ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.
(Στον κλάδο μας υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα: Μόλις το 1989 άρχισε να ‘βγάζει’ αποφοίτους και η Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Έτσι, στη Βόρεια Ελλάδα και γενικά στην επαρχία υπάρχουν πολύ λιγότεροι συνταξιούχοι, ενώ ο κύριος όγκος των συνταξιούχων είναι συγκεντρωμένος στην Αθήνα.)
Εμείς όμως ετοιμαζόμαστε πέρα από τη μία πανελλήνια πρωτοτυπία (να πρέπει τα μέλη της επαρχίας να ταξιδεύουν στην Αθήνα για να ψηφίσουν) ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ. Μελετώντας τα καταστατικά των Ενώσεων των συναδέλφων μας –βλ. links στην αρχή αυτού του κειμένου- διαπίστωσα ότι μόνο σε δύο απ’ αυτές τις ενώσεις δεν υπάρχει πρόβλεψη να χάνουν το δικαίωμα ψήφου όσοι συνταξιοδοτούνται: στην Ένωση Τεχνολόγων Ελλάδας (που όμως αποτελείται από αποφοίτους ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ, συνεπώς δεν έχει ακόμα συνταξιούχους) και η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, που δεν είναι συνδικαλιστική οργάνωση αλλά επιστημονικός φορέας που κάνει πάρα πολλές εκδόσεις βιβλίων και οργανώνει διαλέξεις, συμπόσια, εκδρομές κτλ. στις οποίες οι συνταξιούχοι μπορεί να είναι και περισσότεροι από τους εν ενεργεία συναδέλφους. ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΜΟΛΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ.
Φυσικά, τόσο οι άλλες όσο και η δική μας Ένωση (άρθρο 5, παρ. 2) έχουν ειδική πρόβλεψη για επίτιμα μέλη (συνταξιούχους συναδέλφους με σημαντική προσφορά στην κλάδο, π.χ. πρώην σχολικούς συμβούλους), τα οποία όμως δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.
ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: ΤΟ Δ.Σ. ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΛΕΙ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (ΟΠΟΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ) ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

ΤΟ Δ.Σ. ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ:
Το Δ.Σ. προτείνει να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι (π.χ. το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι), και ανέφερε ότι ίσως αυτό θα μπορούσε να γίνει ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ (!!), διότι, κατά δήλωση του Δ.Σ., ο δικηγόρος του Δ.Σ. κ. Γιώργος Οικονόμου φρονεί ότι οι ωρομίσθιοι πρέπει να θεωρούνται αναπληρωτές, γιατί όταν έγινε ο θεσμός του ωρομισθίου έγινε για να ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙ μονίμους, είναι δουλειά αναπληρωτική (τη γνωμοδότηση αυτή, όμως, δεν την έχει δώσει και εγγράφως, παρόλο που αυτό ζητήθηκε από μέλος της Ένωσης). Έτσι, Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΑ, ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΤΑΝ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ. (Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ζητήσει την ηχογράφηση της Συνέλευσης). Στη συνέχεια, όμως (όπως αναφέρεται στην πρόσκληση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ένωσης, http://www.art-teachers.com/content/view/279/57/), «Αποφασίστηκε οι ωρομίσθιοι να γίνονται μέλη της Ένωσης με συνδρομή το ½ αυτής του διορισμένου μέλους»! Προφανώς, δηλαδή, το Δ.Σ. έλαβε μόνο του την απόφαση που δεν έλαβε ούτε η καταστατική συνέλευση και φυσικά ούτε και η εκλογοαπολογιστική συνέλευση, παρόλο που δεν έχει τέτοια δικαιοδοσία.

Ενώ συμφωνώ με το να έχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι ωρομίσθιοι (ή κάποιοι από αυτούς), διαφωνώ με το να κάνουμε ‘ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΕΣ’ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ του καταστατικού κατά βούληση, και με το ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Υπάρχει διαφορά μεταξύ αναπληρωτών και ωρομισθίων, γιατί οι αναπληρωτές έχουν πλήρες ωράριο ενώ ωρομίσθιος θεωρείται κάποιος ακόμα και αν έχει μόνο μία ή δύο ώρες. Έτσι, ίσως θα ήταν καλύτερα οι ωρομίσθιοι π.χ. να αποκτούν πλήρη δικαιώματα αφού αποκτήσουν κάποια στοιχειώδη προϋπηρεσία (π.χ. 5-6 μήνες), και τέλος πάντων Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ., ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ (αφού δεν δικαιούται να αναθεωρεί άρθρα του καταστατικού, και το θέμα είχε αναφερθεί στη Γενική Συνέλευση και δεν είχε τεθεί σε ψηφοφορία) ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΜΕ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.
(Το Δ.Σ. επικαλείται το γεγονός ότι όταν γράφτηκε το καταστατικό δεν υπήρχαν ωρομίσθιοι. Αντίστοιχα, όμως, όταν γράφτηκε το καταστατικό δεν υπήρχαν τόσα πολλά μέλη –ίσως και η πλειοψηφία των μελών- στην επαρχία, και συνεπώς δεν είχε προβλεφθεί αποκεντρωμένη ψηφοφορία. ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ) ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ (ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ) ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ;;)

Η καταστατική συνέλευση της 3/9 δεν μπόρεσε να προχωρήσει γιατί δεν υπήρχε απαρτία. Σύμφωνα με τον παραπάνω τρόπο υπολογισμού απαρτίας που είχε ορίσει το Δ.Σ., για να υπάρξει απαρτία ικανή να αναθεωρήσει το καταστατικό αρκούσαν 133 άτομα. (Η Ένωσή μας έχει περισσότερα από 1.000 μέλη).

«ΑΠΟΦΑΣΗ» ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ» ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ: Η «ΑΠΟΦΑΣΗ» ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ, ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΟ Δ.Σ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ, ΑΛΛΙΩΣ –ΒΛ. ΠΑΡΑΠΑΝΩ- ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΘΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ:
Το Δ.Σ. δηλώνει τώρα (στην πρόσκληση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, http://www.art-teachers.com/content/view/279/57/) ότι θέμα «επιστολικής ψήφου» δεν θα τεθεί στην καταστατική συνέλευση επειδή «Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 4/9, συζητήθηκε το θέμα της επιστολικής ψήφου και αποφασίστηκε να μην τεθεί ως θέμα στην καταστατική συνέλευση»
Το θέμα ΔΕΝ συζητήθηκε (αναλυτικότερα παρακάτω), και κάθε ενδιαφερόμενο μέλος μπορεί να ζητήσει την ηχογράφηση της συνέλευσης που έκανε Δ.Σ. της Ένωσης. Όμως –παρόλο που το θέμα ΔΕΝ συζητήθηκε -το Δ.Σ. έθεσε ξαφνικά το τελευταίο δίλεπτο σε ψηφοφορία τη δική του πρόταση (και μόνο!!), δηλαδή το ‘Να μην περιληφθεί το θέμα της ‘επιστολικής ψήφου’ στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Καταστατικής Συνέλευσης’, και η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε. Θυμίζω (βλ. και αρχή του κειμένου) ότι αν μια πρόταση δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη και στη πρόσκληση μιας συνέλευσης δεν μπορεί να ψηφιστεί γιατί ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΚΑΘΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ.
Θεωρώ την «απόφαση» για παράλειψη του θέματος μη δεσμευτική και άκυρη, για πάρα πολλούς λόγους. Ενδεικτικά:
1. ετέθη σε ψηφοφορία μόνο η παραπάνω πρόταση της Ένωσης, και όχι άλλου συναδέλφου (να μπει στην ημερήσια διάταξη θέμα διδασκόντων στη Γ/μια, ή να ανοίξει διάλογος εφ’ όλης της ύλης για το καταστατικό) ή η δική μου πρόταση: Εγώ είχα προτείνει ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, δηλαδή ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ποια θέματα επιθυμούν να συζητηθούν στην καταστατική συνέλευση και να προηγηθούν οι σχετικές ζυμώσεις, ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ κτλ.
2. ΔΕΝ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΓΙΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ότι το θέμα συζητήθηκε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση). Το θέμα αναφέρθηκε απλώς στην καταστατική συνέλευση, η οποία και διαλύθηκε και είχε άλλη σύνθεση, ενώ στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση μετά τον απολογισμό του Δ.Σ. όλος ο χρόνος συζήτησης εξαντλήθηκε α) σε συζήτηση επί των πεπραγμένων του Δ.Σ. (όπου απλώς 1-2 ομιλητές διέθεσαν μέρος του ΔΙΛΕΠΤΟΥ (!!) που τους διατέθηκε σε αυτό που οι ίδιοι ονόμασαν ‘θέμα επιστολικής ψήφου’) β) σε προσωπική επίθεση σε βάρος μου (Η Ένωση αποδεδειγμένα γνωρίζει εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια ότι εγώ έχω διοριστεί με επαγγελματική ισοτιμία (ΣΑΕΙ), που είναι απολύτως ισότιμη με την ακαδημαϊκή ισοτιμία (ΔΙΚΑΤΣΑ ή ΔΟΑΤΑΠ) –βλ. και σχετική πρόβλεψη στις προκηρύξεις ΑΣΕΠ, εγκυκλίους διορισμών κτλ.. Όμως τώρα που κυκλοφόρησα αυτό το ψήφισμα, έθεσα υποψηφιότητα για το Δ.Σ. κτλ, το Δ.Σ. «ανακάλυψε» ότι έχω διοριστεί με επαγγελματική ισοτιμία, και θεώρησε ότι τίθεται θέμα διαγραφής μου από την Ένωση. Το Π.Δ. 165/2000, βάσει του οποίου διορίστηκα, προβλέπει ότι ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ άτομα τα οποία έχουν διοριστεί μέσω επαγγελματικής ισοτιμίας. Το Δ.Σ. μπορεί να καταφέρει να πετύχει τη διαγραφή μου (π.χ. εξακολουθώντας να θέτει το θέμα ξανά και ξανά σε κάθε συνέλευση, μέχρι να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για τη διαγραφή μέλους μπορεί να αποφασίσει οποιαδήποτε συνέλευση, ακόμα κι αν είναι παρόντα μόνο π.χ. 20 άτομα.) ΕΓΩ ΟΜΩΣ, ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΟΜΑΙ, απλώς η διαδικασία αυτή ΜΕ ΒΑΖΕΙ ΣΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ‘ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ’ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ. Το Δ.Σ. μάλιστα σκοπεύει να ζητήσει απ’ όλους μας να καταθέσουμε το πτυχίο μας ή ισότιμο και αντίστοιχο του εξωτερικού, επιμένει δηλαδή στην ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ισοτιμία (ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ) για να ‘αιτιολογήσει’ την πρότασή του να διαγραφώ από την Ένωση, παρά την ενημέρωση που έκανα για την ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ισοτιμία ΣΑΕΙ, και για την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΕ. (Άλλωστε, πληρώ ΚΑΙ τις προϋποθέσεις του Καταστατικού, αλλά ούτως ή άλλως η ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα ελληνικά Προεδρικά Διατάγματα υπερισχύουν.) Περισσότερα για τις διαφορές επαγγελματικής / ακαδημαϊκής ισοτιμίας μπορεί κανείς να βρει εδώ http://www.ypepth.gr/el_ec_category2495.htm, δηλ. μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και ακουλουθώντας τη διαδρομή www.ypepth.gr -> Το Εκπαιδευτικό Σύστημα -> Ανώτατη Εκπαίδευση -> Αναγνωρίσεις, ισοτιμίες. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, παίρνοντας μάλιστα μεγαλύτερο μισθό και αποκτώντας προϋπηρεσία που θα τους αναγνωριστεί όταν επιστρέψουν εδώ.)
Η σχετική συζήτηση, πάντως, κατέλαβε περίπου τον μισό από τον χρόνο της Συνέλευσης, γιαυτό δεν μπόρεσε να γίνει καμία ουσιαστική συζήτηση επί καμίας πρότασης.)
3. ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΚΑΝ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ (το οποίο αρκετοί από εσάς είχατε υπογράψει, και το οποίο απευθυνόταν και στη Γενική Συνέλευση), το οποίο ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΘΕΜΑ ‘ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ’ ΑΛΛΑ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΣΕ ΘΕΜΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ και αναφέρονταν διάφορες δυνατότητες πέρα από την επιστολική ψήφο.
4. Για τον ίδιο λόγο αυθαίρετα ετέθη ως θέμα ‘επιστολικής ψήφου’, αφού το θέμα δεν συζητήθηκε και κανείς δεν κατάλαβε περί τίνος πρόκειται
5. ψήφισαν και άτομα που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, και όταν ζήτησα να ξανασηκώσουν τα χέρια τους αυτό δεν έγινε δεκτό. Τυπικά η παραπάνω απόφαση είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΚΥΡΗ, και συνεπώς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ. (Ο τρόπος που ετέθη το θέμα σε ψηφοφορία είναι ενάντια στην αρχή της ισοτιμίας και της ίσης μεταχείρισης όλων των μελών –παράβλεψη άλλων προτάσεων για το ίδιο θέμα (τέθηκε σε ψηφοφορία μόνο η πρόταση του Δ.Σ.), παράβλεψη της απόφασης της Θεσσαλονίκης (Φλεβάρης 2008) αλλά και παράλειψη σχετικής συζήτησης, κατά την οποία θα είχε ακουστεί η άποψη των απόντων μελών που είχαν υπογράψει το ψήφισμα το καλοκαίρι του 2009, κ.π.ά. που αντιβαίνουν στο ά. 89 Α.Κ. περί ίσων δικαιωμάτων των μελών). Για την δε ακύρωση της απόφασης αυτής δεν απαιτείται καν δικαστική προσφυγή, ούτε υπάρχει ο χρονικός περιορισμός του ά. 101 Α.Κ. ή του ν. 1264/82.
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ:
- Τα μέλη που ψήφισαν να παραλειφθεί το θέμα της ‘επιστολικής ψήφου’ από την ημερήσια διάταξη της καταστατικής συνέλευσης ήταν περίπου 25, ενώ τα μέλη της Θεσσαλονίκης που είχαν ζητήσει το 2008 ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή το θέμα της Αποκεντρωμένης Ψηφοφορίας να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της καταστατικής συνέλευσης, ήταν ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑ. ΟΜΩΣ ΤΟ Δ.Σ. ΑΠΑΝΤΑ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΕΝΩ ΕΚΕΙΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ. ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΣ (ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ, Η ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ).

ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ:
Θεωρώ απόλυτα σεβαστές τις απόψεις του Δ.Σ. της Ένωσης (τις οποίες μπορεί κανείς να βρει εδώ: http://www.art-teachers.com/content/view/273/31), όμως ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΟ Δ.Σ. (αλλά και τα μέλη της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της Αθήνας) ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ (με συνέπεια κάθε σχετική απόφαση να είναι άκυρη), ΟΥΤΕ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΡΤΙΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΡΤΙΑ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ.

Πριν από λίγες μέρες εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα της Ένωσης πρόσκληση σε Καταστατική Συνέλευση (http://www.art-teachers.com/content/view/279/57/), απ’ όπου πάλι παραλείπεται το θέμα της Αποκεντρωμένης Ψηφοφορίας από την ημερήσια διάταξη. Καλό θα είναι η πρόσκληση να σταλεί και σε όλα τα σχολεία καθώς και σε όλα τα μέλη που έχουν δηλώσει ηλεκτρονική διεύθυνση (καθότι μέχρι τώρα όλες οι προσκλήσεις στέλνονταν σε έντυπη μορφή και τα μέλη δεν έχουν ειδοποιηθεί ώστε να ελέγχουν τακτικά την ιστοσελίδα της Ένωσης), και να σταλεί και σε έντυπη μορφή τουλάχιστον στα μέλη της επαρχίας (ώστε ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ για όσους θέλουν να πληρώσουν τη συνδρομή τους για να είναι βέβαιοι ότι θα θεωρηθούν ενεργά μέλη της Ένωσης κατά τον υπολογισμό της απαρτίας).
Το κυριότερο είναι ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση θα πρέπει να διορθωθεί σύμφωνα με όσα αναφέρονται εκτενώς στην παραπάνω ενημέρωση και συνοπτικά στο παρακάτω ψήφισμα.

Είναι περιττό να τονίσω και πάλι πόσο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι παρόντες στις διαδικασίες αυτές!!!

Εννοείται ότι και αυτή τη φορά, όπως και τον Ιούνιο, το link με το παρόν ψήφισμα έχει ήδη σταλεί και στην Ένωση, στη διεύθυνση enoshkkm@otenet.gr.

ΨΗΦΙΣΜΑ:
Εδώ και δύο χρόνια σημαντικός αριθμός μελών της επαρχίας ζητά να αποκτήσει το δικαίωμα να ψηφίζει χωρίς να απαιτείται να ταξιδεύει. Το Φεβρουάριο του 2008 η σχετική πρόταση της συναδέλφου Ισμήνης Σακελλαριάδη ψηφίστηκε στην ετήσια συνάντηση της Θεσσαλονίκης σχεδόν παμψηφεί. Η απόφαση αυτή δεν είχε καμία εγκυρότητα (αφού έγκυρες είναι μόνο οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Αθήνα), αν όμως τα μέλη της Ένωσης δουν την ουσία του θέματος (και όχι τον τύπο) η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη και να εφαρμοστεί (δηλαδή το θέμα της Αποκεντρωμένης Ψηφοφορίας να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της καταστατικής συνέλευσης). Θα έπρεπε μάλιστα να εξετάσουμε και τη δυνατότητα να αποκτήσουν εγκυρότητα οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε περιφερειακές συναντήσεις, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες Ενώσεις συναδέλφων μας των υπολοίπων ειδικοτήτων.
Για να τεθεί σε εφαρμογή η παραπάνω απόφαση πρέπει να γίνει η σχετική αναθεώρηση του καταστατικού. Για να γίνει αυτό πρέπει:
-να προκηρυχθεί καταστατική συνέλευση, στην οποία να υπάρξει απαρτία
-να περιλαμβάνεται το θέμα της αποκεντρωμένης ψηφοφορίας στην πρόσκληση για τη συνέλευση (αλλιώς οποιαδήποτε απόφαση παρθεί είναι άκυρη – βλ. Αστικό Κώδικα ά. 97, αλλά και πάγια συνδικαλιστική πρακτική)
-να υπολογιστεί η απαρτία με τρόπο που να μην εξαιρούνται τα μέλη της επαρχίας από το σύνολο των μελών που θεωρούνται ενεργά. Όταν η απαρτία υπολογίζεται με βάση τους ταμειακώς εντάξει και όταν τα μέλη της Ένωσης που έχουν πληρώσει για το 2008-9 (αλλά όχι ακόμα για το 2009-10) δεν θεωρούνται ταμειακώς εντάξει και συνεπώς δεν συνυπολογίζονται στα ενεργά μέλη της Ένωσης, αυτό στην ουσία εξαιρεί από τον υπολογισμό της απαρτίας τα μέλη της επαρχίας, που δεν είχαν ακόμα την ευκαιρία να πληρώσουν για το 2009-10.

Τα προβλήματα και οι ανησυχίες όσων ζουν και εργάζονται στην επαρχία δεν ταυτίζονται απόλυτα με εκείνα των Αθηναίων συναδέλφων, γιαυτό πρέπει να έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες αντιπροσώπευσης. Θα ήταν ευχής έργο να υπάρχει διαπροσωπική επαφή και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των μελών, όλων των εκλογέων και όλων των υποψηφίων (συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων από την επαρχία) αλλά είναι αδύνατο να ταξιδεύουν κάθε χρόνο όλα τα μέλη της επαρχίας, που είναι πολλές εκατοντάδες, αφού συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα οικογενειακά, υπηρεσιακά (δεν τους δίνεται άδεια) ή οικονομικά (το κόστος μετάβασης, διαμονής και διατροφής στην Αθήνα για τις μέρες του συνεδρίου φτάνει τα 350 - 400 ευρώ). Είναι άδικο οι συνάδελφοι που δεν μπορούν να ταξιδέψουν να χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων.
Πιστεύουμε ότι η αποκεντρωμένη ψηφοφορία δεν θα θίξει πρόσωπα με πολυετή πολύτιμη προσφορά στον κλάδο αλλά θα ανανεώσει την Ένωση και θα την ενισχύσει, κάνοντάς την πιο αντιπροσωπευτική, όπως συμβαίνει και με τις Ενώσεις των συναδέλφων μας των υπολοίπων ειδικοτήτων.

Ζητούμε:

• Η επόμενη καταστατική συνέλευση να οργανωθεί με δημοκρατικό τρόπο, να ερωτηθούν όλα τα μέλη της Ένωσης για το ποια άρθρα θα ήθελαν να αναθεωρηθούν, και να προηγηθούν οι σχετικές συζητήσεις.

• Η ΑΠΑΡΤΙΑ στην καταστατική συνέλευση να είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ και να μην εξαιρεί τα μέλη της επαρχίας: ζητούμε η απαρτία να υπολογιστεί με τρόπο που να είναι σύμφωνος με τη σχετική νομοθεσία αλλά και με το καταστατικό μας, που ορίζει (άρθρο 6, παρ. 2) ότι όσοι δεν έχουν πληρώσει τη συνδρομή τους διατηρούν όλα τους τα δικαιώματα (συνεπώς και το δικαίωμα να υπολογίζονται ως ενεργά μέλη της Ένωσης) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη.

• Όταν η πρόσκληση για την καταστατική συνέλευση σταλεί σε έντυπη μορφή σε όλα τα μέλη, να περιλαμβάνει οπωσδήποτε και τη γνωστή ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ για να μπορούν να πληρώσουν τη συνδρομή τους για το 2009-10 και τα μέλη της επαρχίας που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν για την καταστατική συνέλευση αλλά θέλουν να νιώθουν βέβαια ότι θα υπολογιστούν ως ενεργά μέλη της Ένωσης. Αν έχει ήδη σταλεί η πρόσκληση, να σταλεί επιπλέον και η ταχυδρομική επιταγή. (ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ).

• Η πρόσκληση σε καταστατική συνέλευση ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ, έτσι ώστε α) να κάνουν τον προγραμματισμό τους τα μέλη της επαρχίας, και β) όποια απόφαση παρθεί σχετικά με το θέμα αυτό ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ. Όσοι διαφωνούν μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους στη συνέλευση και να προσπαθήσουν να πείσουν την πλειοψηφία, δεν είναι σωστό όμως να παραλείπεται το θέμα από την πρόσκληση, αφού έτσι και να συζητηθεί το θέμα κάθε απόφαση θα είναι άκυρη. Είναι πολλά τα μέλη της επαρχίας (συνάντηση Θεσσαλονίκης 2008, ψήφισμα στο διαδίκτυο το 2009) που έχουν ζητήσει να τεθεί αυτό το θέμα.
Αν έχει ήδη σταλεί πρόσκληση να σταλεί νέα, διορθωμένη.

• Η πρόσκληση σε καταστατική συνέλευση ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ που θα τεθούν σε ψηφοφορία, ώστε να ενημερωθούν πλήρως και να προετοιμαστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. (Π.χ., αφού το Δ.Σ. έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να τροποποιηθεί το καταστατικό έτσι ώστε δοθεί δικαίωμα ψήφου στους συνταξιούχους, η πρόσκληση να μη γράφει απλώς, π.χ. «Άρθρο 5 § 1 και ά. 7 που αφορούν στα πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και να παραμείνουν ως μέλη της Ένωσης» αλλά να ορίζει επακριβώς ποιες θα είναι οι προτάσεις που θα θέσει το Δ.Σ. σε συζήτηση και ψηφοφορία, όπως η παραπάνω πρότασή του για τους συνταξιούχους.)

• Να ζητηθεί από το υπουργείο ΑΔΕΙΑ τουλάχιστον μίας ημέρας για να καλυφθούν όσα από τα μέλη της επαρχίας θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για την καταστατική συνέλευση. Έτσι, η σύνθεση της καταστατικής συνέλευσης θα είναι πιο αντιπροσωπευτική.

• Η αναθεώρηση του άρθρου 8 § 1, που αφορά στη θητεία του Δ.Σ., να συζητηθεί ΑΦΟΥ συζητηθεί το θέμα της αποκεντρωμένης ψηφοφορίας, αφού καλό είναι να μην παρατείνεται η θητεία του Δ.Σ. (να μην αρχίσει να εκλέγεται για 2 ή 3 έτη αντί για 1, που ισχύει τώρα) όσο δεν έχουν τεθεί ακόμα σε συζήτηση και ψηφοφορία οι προτάσεις που υπάρχουν για το ΠΩΣ πρέπει να εκλέγεται το Δ.Σ. (πρόταση να γίνουν πιο δημοκρατικές και αντιπροσωπευτικές οι διαδικασίες εκλογής του Δ.Σ., δικαίωμα των μελών της επαρχίας να ψηφίζουν χωρίς να ταξιδέψουν κτλ.).

• ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΣΤΑΛΕΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΝΕΑ, ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΗ.

• Στο επόμενο συνέδριο η συνέλευση και η ψηφοφορία για την εκλογή Δ.Σ. να οριστούν όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, σε μέρα και ώρα που να ευνοεί τη ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

• ΤΕΛΟΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΡΚΕΤΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ), ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ (ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ), ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ.

GoPetition respects your privacy.

The Apokentromeni Psifoforia kai Katastatiki Synelefsi 2 petition to Pros to D.S. & ti Geniki Synelefsi tis Enosis Kathigiton Kallitehnikon Mathimaton Mesis Ekpaidefsis was written by Ismini Sakellariadi and is in the category Unions at GoPetition.

Petition Tags

NULL