#Civil Rights
Target:
Slovenski parlament, varuhinja človekovih pravic, Evropsko sodišče
Region:
Slovenia

Civilna iniciativa opozarja na diskriminatorno obnašanje in onemogočanje sodelovanja staršev pri vzgojih svojih otrok v javnem izobraževanju.

Pravica sodelovanja strašev pri vzgoji in izobraževanju otrok je kršena z diskriminatornim financiranjem programov izobraževanja saj je isti javnoveljaven program različno financiran. Povedano drugače za isto delo država namenja različno plačilo.

babies Pictures, Images and Photos

Če pogledamo na problem financiranja katoliških šol iz ustavnopravnega zornega kota opažamo zahtevo, ki izhaja iz ustavne odločbe o svobodi izobraževanja. Ta varuje ustanavljanje in delovanje zasebnih šol kakor tudi njihove izobraževalne cilje in svetovnonazorsko usmeritev, ima pa tudi finančni učinek, namreč, »v primeru, ko gre za osnovnošolsko izobraževanje, je treba ohraniti neokrnjeni obe ustavni pravici (glede katerih ustava ne določa zakonskega pridržka), to je pravico do svobode izobraževanja iz 1. odst. 57. člena in pravico vsake osnovne šole z zadostnim številom učencev, da se glede na obveznost osnovnošolskega izobraževanja financira iz javnih sredstev (2. odst. 57. člena). To pa pomeni, da mora država zagotoviti financiranje osnovnih šol – tudi ob spoštovanju načela enakosti (14. člen ustave) in enakega varstva pravic (22. člen) – brez diskriminacije, tj. po enakih merilih tako javnim kot zasebnim osnovnim šolam.«

Podpisani pozivamo slovenski parlament, da odpravi protiustavno stanje in spremeni zakon o financiranju osnovnih šol tako, da bodo izvajalci javnega izobraževanja enako financirani kot to narekuje Ustava RS.

Iniciativni odbor:

Ksenija in Sebastijan Zemljič,
Romana Bezjak,
Barbara Marhold,
Matejka Orosel Podlesek,
Sabina Fras Popovič,
Marjeta in Igor Kovačevič

GoPetition respects your privacy.

The DOVOLJ NAM JE DISKRIMINATORNEGA FINANCIRANJA JAVNIH KATOLIŠKIH ŠOL petition to Slovenski parlament, varuhinja človekovih pravic, Evropsko sodišče was written by Ksenija and is in the category Civil Rights at GoPetition.