#Human Rights
Target:
Publicity - Nyilvánosság
Region:
Hungary
Website:
mindenszules.hu

A szülészeti ellátórendszer reformja Célkitűzéseink 10 pontban.

1. Tartsák tiszteletben a szülő nő emberi méltóságát, biztosítsák az önrendelkezéshez való jogát a szülés módjának és helyszínének megválasztásakor!

2. A magzat illetve az újszülött érdekeit az anya képviseli, nem pedig az egészségügyi ellátó személyzet.

3. Kérjük a várandósgondozás felülvizsgálatát. A várandós kapjon sokoldalú, személyre szóló tárgyilagos felvilágosítást a végezhető vizsgálatokról, a várt eredményekről és kockázatokról!

4. Fordítsanak kiemelt figyelmet a szoptatás támogatására már a várandósság ideje alatt is!

5. A kórházi gyakorlatban valósuljon meg a baba- és anyabarát szemlélet! A szakemberek oktatásában kapjon sokkal nagyobb hangsúlyt az egészséges szülés élettani folyamata, a szülés lelki támogatása.

6. Legyenek nyilvánosan hozzáférhetőek a legfontosabb statisztikai adatok (pl. szülésindítás, császármetszés, perinatális halálozás) és a szülészeti protokollok! A szülés előtt aláíratott nyilatkozatok (pl. gátmetszésről, császármetszésről) is legyenek nyilvánosak, módosíthatóak, továbbá aláírásuk – eredeti vagy módosított formában – legyen a gyakorlatban is önkéntes!

7. Legyen lehetőség arra, hogy szülésznő (bába) végezze a várandósgondozást, továbbá a szülést is végig szülésznő kísérje és csak komplikáció esetén avatkozzon be orvos.

8. Teremtsék meg az ambuláns szülés jogi feltételeit: a szülés és az ellátás finanszírozásának módosításával érjék el, hogy az intézmény ne legyen ellenérdekelt a hazaengedésben!

9. Rendezzék végre a kórházon kívüli szülés körülményeit, teremtsék meg a kórházon kívüli szülést kísérő bábák tevékenységének jogszabályi, finanszírozási és oktatási feltételeit!

10. Ösztönözzék az otthonról és a részmunkaidőben végezhető munkalehetőségek kialakítását. Biztosítsanak megfelelő számú és színvonalú, a szülők munkaidejéhez jobban igazodó bölcsődei és óvodai férőhelyet, reális árú családi napközit.

Hivatkozások

1. Összhangban az Egészségügyi Törvényben biztosított önrendelkezési joggal (1997. évi CLIV. törvény 2. § (1), 10. § (1)).
2. Az Egészségügyi Törvény idevontakozó korlátozása csak jól meghatározott esetekben legyen alkalmazható a jelenlegi általános értelmezés helyett (1997. évi CLIV. törvény 17. § (2) a)).
3. Összhangban az Egészségügyi Törvényben biztosított betegjogokkal (1997. évi CLIV. törvény 13. §).
4. Összhangban a Terhesgondozásról (Várandósgondozásról!) szóló 33/1992 NM rendelet szoptatás támogatással kapcsolatos rendelkezéseivel (3. § (1) g), 4. § f), 5. § (7)), valamint a WHO/UNICEF 10 pont feltételrendszerével (http://www.sztnb.hu/who.html).
5. A Nemzetközi Anya- és Bababarát Kezdeményezés 10 lépése szól bővebben erről (http://www.imbci.org).
8. A 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet 3. számú mellékletében a szüléshez kapcsolódó határnapok módosítása szükséges ehhez.
9. Az eddigi minisztériumi egyeztetések szubjektív összefoglalója megtalálható honlapunkon (http://www.mindenszules.hu) a Szülés-jog menüpontban.

Az 1992. évi LXIII., a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény értelmében aláírásommal önként hozzájárulok ahhoz, hogy a Mindenszülésért Mozgalom képviselői aláírásomat és személyes adataimat a szülészeti ellátó rendszer reformjáért végzett tevékenységük során felhasználják és azt a szükséges mértékben nyilvánosságra hozzák. A Mindenszülésért Mozgalom képviselői vállalják az adatok kezelését és feldolgozását, valamint azt, hogy az érintett kérésére a rá vonatkozóan tárolt adatokat megsemmisítik, illetve az összes adatot törlik amikor az aláírásgyűjtés célkitűzései teljesültek.

GoPetition respects your privacy.

The Petíció a szülészeti ellátórendszer reformjáért petition to Publicity - Nyilvánosság was written by Nora Schimcsig and is in the category Human Rights at GoPetition.

Petition Tags

reform hungary jog méltóság