#Environment
Target:
Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Region:
Greece
Website:
lithanthrakas.wordpress.com

http://climate.wwf.gr , http://lithantrakas.wordpress.com

Το τελευταίο διάστημα η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσμενή εξέλιξη, που αφορά τη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον εισαγόμενο λιθάνθρακα. Ο Αστακός, τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, η Λάρυμνα, το Αλιβέρι, το Μαντούδι, ο Αλμυρός και η Καβάλα έχουν βρεθεί στη δίνη μιας καταστροφικής επιλογής.

Αυτή η κατάσταση έχει αναστατώσει τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών, που αντέδρασε, ήδη, δυναμικά. Η αντίδραση οδήγησε σε μερική οπισθοχώρηση τη ΔΕΗ (που ανακοίνωσε μεταφορά στην Αλβανία των μονάδων που σχεδίαζε, με τη RWE, στον Αλμυρό και την Καβάλα) και δημιούργησε ρήγματα στην περίπτωση του Μαντουδίου.

Παρόλα αυτά, η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας εξακολουθεί να αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης. Το αποδεικνύει και η τελική διατύπωση του γενικού χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και ο νέος μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ονόματα και άλλων περιοχών (Μεγαλόπολη, Δυτική Μακεδονία) δοκιμάζονται σε τεστ επιλεγμένων διαρροών. Ταυτόχρονα, και για να καμφθούν οι αντιδράσεις, καλλιεργείται συστηματικά η ιδέα της πυρηνικής ενέργειας.

Για μια ακόμη φορά, έχουμε την υποχρέωση να ξεκαθαρίσουμε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι ο λιθάνθρακας είναι μία από τις χειρότερες επιλογές, γιατί:

1. Ο λιθάνθρακας είναι ένα εξαιρετικά ρυπογόνο καύσιμο, παρόμοιας ποιότητας με το λιγνίτη. Η χρήση του, σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες, θα επιφέρει πλήγμα στην τήρηση των δεσμεύσεων που η Ελλάδα έχει αναλάβει σε διεθνές επίπεδο.

2. Η χρήση του λιθάνθρακα στην παραγωγή ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο.

3. Η λειτουργία μιας μονάδας λιθάνθρακα δεν είναι, πλέον, μια φθηνή λύση. Η εφαρμογή της επόμενης φάσης του συστήματος εμπορίας ρύπων θα προκαλέσει σημαντικότατο κόστος στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, από τις επιπτώσεις στις συγκεκριμένες περιοχές εγκατάστασης.

4. Υπάρχουν άλλες λύσεις. Η αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), η εξοικονόμηση ενέργειας και η μεσοπρόθεσμη χρήση του φυσικού αερίου, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας, χωρίς την είσοδο του λιθάνθρακα.

Μπορούμε να σταματήσουμε την απειλή. Ας πούμε Όχι στον λιθάνθρακα, Ναι στην προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και του κλίματος. Υπογράψτε την έκκληση κατά του λιθάνθρακα και βοηθήστε μας στον αγώνα κατά της περαιτέρω υποβάθμισης των περιοχών μας.

Λαμβάνοντας υπόψη :

1. Την ανάγκη περιβαλλοντικής προστασίας της Ελλάδας και των τοπικών κοινωνιών

2. Την ανάγκη άμεσης αποτροπής της κλιματικής αλλαγής

3. Την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο

4. Την επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης των επιταγών της αειφόρου ανάπτυξης

5. Το υψηλό ρυπαντικό φορτίο του λιθάνθρακα

6. Την επιβάρυνση που θα φέρει ο λιθάνθρακας στην υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα της χώρας

7. Την ύπαρξη άλλων “καθαρών” λύσεων, με κύριες τις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας

Δηλώνω αρωγός στην προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών για την αποτροπή δημιουργίας μονάδων λιθάνθρακα στη χώρα μου.

Καλώ την Ελληνική Πολιτεία να κάνει σαφές προς όλους, ότι:

• στο ενεργειακό μείγμα της χώρας δεν έχει θέση ο λιθάνθρακας
• θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για σταδιακή απεξάρτηση από “ρυπογόνα” καύσιμα και προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
• θα προχωρήσει σε αυστηρές πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης της ενεργειακής έντασης της χώρας
• δεν θα προσχωρήσει στη λογική της πυρηνικής ενέργειας

GoPetition respects your privacy.

The Έκκληση ενάντια στον λιθάνθρακα petition to Πρωθυπουργός της Ελλάδας was written by oxiallokarvouno and is in the category Environment at GoPetition.