#Culture
Target:
Tartu Linnavalitsus
Region:
Estonia

Aina lähemale jõuab hetk, kui Tartu Linnavalitsus annab Mänguasjamuuseumile Lutsu Teatrimaja, mis on viimase pooleteise aasta jooksul koduks olnud Genialistide Klubile. Alternatiive pakkumata tähendaks see Genialistide Klubi tänavale tõstmist ja tegevuse lõppu. See annaks aga ränga hoobi niigi vähetoetatud, kuid siiani visalt eluõiguse eest võidelnud Tartu Oma Kultuurile.

Genialistide klubi on oma lühikese, kuid intensiivse tegevusajaga kujunenud Tartu kultuuri südameks. Siin näevad ilmavalgust väga erinevad üritused: teatrietendused, filmiõhtud, kirjandusteoste esitlused, kunstisündmused, mitmesugused tantsupeod ning arvukad kontserdid, kus esinevate bändide stiil varieerub pärimus- ja maailmamuusikast džässi, elektroonika, indie ja alternatiivpopini. Muuhulgas on klubi võõrustanud selliste üleriigiliste festivalide nagu "Pöff" ja "Maa ja ilm" ettevõtmisi.

Külastamisväärt üritusi jagub igasse nädalasse. Klubi pakub lahkelt eneseteostuse võimalusi ja isetegemise kogemust nii proffidele kui ka alustavatele kultuuritegijatele. Genialistide Klubi iseloomustab sallivus, ideede paljusus, elurõõm ning alatine avatus uuele – need on kaasaegse interdistsiplinaarse kultuuri lahutamatud märksõnad. Tänapäeva küünilisel ja kalkuleerival ajastul on Genialistide Klubi suutnud hoida ainulaadset suunda – selle eestvedajad ei tööta kasumi nimel, vaid puhtast entusiasmist ja tegutsemisrõõmust. Samal ajal on klubi näidanud elujõudu ja võimet loomemajanduse keerulises kliimas ots-otsaga kokku tulla, sealjuures mitte standardiseerides ja kergema vastupanu teed minnes, vaid luues elavaid, mitmekesiseid kultuuripuhanguid.

Inimesel, kes soovib kogeda midagi enamat massikultuurist ja kasumile orienteeritud meelelahutusest, on Tartus väga vähe kohti, kus õhtuti väljas käia. Genialistide Klubi sulgemisega kaoks üks olulisemaid intelligentselt vaba aja veetmise kohti ning otsiva vaimu kantse. Seega ei taba hoop ainult klubi, vaid tervet sotsiaalset võrgustikku – just neid inimesi, keda linn vähemalt sõnades soovib oma kodanikena näha.

Mänguasjamuusemi arendusprojekt, mis plaanib laste teatri- ja õpikeskuse rajamist, on igati kiiduväärt. Paraku tõuseb laste harimisest vähe tulu, kui neil noortena ja täiskasvanutena pole enam kultuurikeskkonda, mis lubaks arengul jätkuda. Tartu vaimse ruumi heaolu ning tartlaste suhestatus kultuuriga peaks olema linna südameasjaks. Nüüd, kui kinnisvarabuum on läbi, pole linnal mõtet jahtida kiiret tulu oma varade müügiga, vaid tuleb panustada nende inimeste hoidmisele, kes tahavad Tartus elada ja siin midagi väärtuslikku ära teha. Lühikeses plaanis ei ole see võibolla nii kasumlik, kuid toob seda enam tagasi pikas perspektiivis.

Palume Tartu Linnavalitsusel tõsiselt kaaluda Genialistide klubile samaväärsete ruumide pakkumist ja materiaalset toetust, mis lubaks uuendada väsinud tehnikat ning motiveerida klubi jätkuvat tegevust, muuhulgas uue kultuurilehe väljaandmist.

Oleme veendunud, et Genialistide Klubi ei tohi pagendada perifeeriasse. See peab jääma vanalinna, et säiliks õdus ja kodune õhkkond, mis klubikülastajaid alati tervitab. Genklubi toetamisega saaks linnavalitsus teha väga tänuväärse heateo kõigile tänastele ja homsetele tartlastele!

GoPetition respects your privacy.

The Allkirjad Genialistide Klubi toetuseks! petition to Tartu Linnavalitsus was written by Martin and is in the category Culture at GoPetition.