#City & Town Planning
Target:
To antiauthoritarian groups and press projects
Region:
Greece
Website:
www.facebook.com

Είμαστε πρόσωπα και συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που έχουν συνδέσει συγκυρίες και περιόδους της ζωής τους με την ύπαρξη της κατειλημμένης «Βίλλας Αμαλίας».

Με το κείμενο αυτό θέλουμε να εκφράσουμε την αγανάκτηση και την οργή μας για τις βίαιες κρατικές μεθοδεύσεις που προσπαθούν να εξαλείψουν ένα ορατό κομμάτι ριζοσπαστικής κοινωνικής αντίστασης που ενσαρκώνει η «Βίλλα Αμαλίας» στο κέντρο της Αθήνας.

Η εν λόγω κατάληψη αποτέλεσε εδώ και 22 χρόνια ένα πολύσημο υπόδειγμα αυτόνομου κοινωνικού κέντρου μέσα στο οποίο έχουν χειραφετηθεί πλέον γενιές νεολαίων -και όχι μόνο- σε λογικές και πρακτικές άμεσης δημοκρατίας, αυτό-οργάνωσης και ταξικής αλληλεγγύης, σεβασμού για την ετερότητα κι αντιεμπορευματοποίησης. Μέσα απ’ τις πολλαπλές δράσεις του το εγχείρημα ενδυνάμωσε όσους το πλαισίωσαν στο να ενεργοποιηθούν σαν πολιτικά υποκείμενα κόντρα στην απαξίωση, την παθητικότητα και τον καταναλωτισμό κι άνοιξε δρόμους για καινούριες συναντήσεις, αναζητήσεις και ανατροπές.

Αποτέλεσε μ’ αυτό τον τρόπο- παράλληλα με άλλα παρόμοια εγχειρήματα του αντεξουσιαστικού χώρου- τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στα εγχώρια σχέδια της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, έναν οικειοποιημένο ζωτικό χώρο όπου η εξουσία σταματά να διατρέχει τα σώματα, να κατακερματίζει τις διαπροσωπικές σχέσεις, να ρυθμίζει τις επιλογές και να αναδιοργανώνει το χρόνο και ταυτόχρονα μια χειροπιαστή απόδειξη πως τα ελευθεριακά πειράματα δεν αποτελούν ουτοπία, πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός στο εδώ και στο τώρα.

Σαφώς, και αποτελεί γι’ αυτούς τους λόγους αγκάθι στο μάτι ενός κτηνώδους, παρασιτικού πολιτικού συστήματος που κυβερνά με το φόβο, ταγμένου στο να χειρίζεται το ανθρώπινο κεφάλαιο σαν οικονομικά στατιστικά μεγέθη, στο να εκπαιδεύει τα παιδιά και τους νέους να υφίστανται σαν άβουλα όντα κάθε είδους μιλιταριστική, εθνικιστική, ρατσιστική, σεξιστική ομοφοβική και μισαλλόδοξη διδαχή των μηχανισμών αναπαραγωγής του, στο να νομιμοποιεί γραβατοφόρους λήσταρχους, να κανακεύει ακροδεξιούς βομβιστές και μαχαιροβγάλτες, να επιβραβεύει τον υπερβάλλοντα ζήλο των βασανιστών-ανθρωποφυλάκων του και να βυθίζει σε αποχαυνωτικούς εθισμούς και καταναλωτικές ονειρώξεις την ανθρώπινη ζωτικότητα.

Δε θεωρούμε πως η Βίλλα τελειώνει εδώ. Ούτως ή άλλως Για όλους/ες εμάς που κουβαλήσαμε, χτίσαμε, γκρεμίσαμε, παίξαμε και χορέψαμε, ακούσαμε μουσικές, διαβάσαμε, γράψαμε, ήπιαμε, μεθύσαμε, φάγαμε, κοιμηθήκαμε, αγαπήσαμε, τσακωθήκαμε, ξαναμονιάσαμε, συγκρουστήκαμε, συμπορευτήκαμε κι επενδύσαμε ψυχικά σ’ αυτήν, η Βίλλα αποτελεί μια ιστορική- πολιτισμική παρακαταθήκη. Την παρακαταθήκη των αγώνων του χτές στο σήμερα και του σήμερα στο αύριο, αυτών των συνεχιζόμενων αγώνων που επιμένουν και πολλαπλασιάζονται παρά τη λυσσαλέα αντεπίθεση της πάνοπλης εξουσίας, των αγώνων που συνεχίζουν να ξεφυτρώνουν δυνατοί σαν τ’ αγριόχορτα στις ρωγμές των τσιμέντων της μεγαλούπολης και να μεγαλώνουν μες την απόγνωση, σαν τα προσφυγάκια στις φτωχογειτονιές της…

• ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗ «ΒΙΛΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ» ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ.

• ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΕΣ
ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΚΡΟΠΟΛΕΙΣ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΥ.

GoPetition respects your privacy.

The ΜΙΑ-ΔΥΟ-ΤΡΕΙΣ- ΠΟΛΛΕΣ «ΒΙΛΛΕΣ ΑΜΑΛΙΑΣ» petition to To antiauthoritarian groups and press projects was written by Sonia Vlachou and is in the category City & Town Planning at GoPetition.