#Local Government
Target:
Δήμος Χανίων
Region:
Greece

Υπογράφουμε για την ολοκλήρωση των εργασιών και την συντήρηση του πάρκου Αμπεριάς

Σε συνέχεια της δυσάρεστα αιφνιδιαστικής επιστολής του Δήμου Χανίων με θέμα<<Διακοπή εργασιών>> που αφορά τον χώρο του υπό διαμόρφωση Πάρκου της Αμπεριάς, οι παρακάτω υπογράφοντες σας απαντούν τα εξής:

Γνωρίζαμε και γνωρίζατε εξ αρχής ότι ο χώρος προβλέπεται από το Σχέδιο Πόλεως να γίνει Αθλητικό κέντρο ,όμως για δεκαετίες ήταν ένας αηδιαστικός σκουπιδότοπος επικίνδυνος για τα παιδιά και γενικότερα για τους κατοίκους της περιοχής. Επειδή όμως η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων προϋποθέτει ένα απαγορευτικό χρηματικό ποσόν για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του Δήμου, συμφωνήσαμε να γίνει μια τέτοια παρέμβαση, ώστε και ο χώρος να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών, αλλά και να γίνει με τέτοιο τρόπο, που να επιτρέπει την μετατροπή του σε αθλητικό κέντρο οποιαδήποτε στιγμή οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Για τον λόγο αυτό κατατέθηκε αρχιτεκτονική μελέτη με πλήρη σχεδιασμό των παρεμβάσεων που έγιναν ,με τις οποίες ο Δήμος πρώτα συμφώνησε και στη συνέχεια υλοποιήθηκαν. Δεν μιλάμε λοιπόν για ένα απλό καθαρισμό της περιοχής όπως αναφέρει η επιστολή σας, αλλά για μια τεκμηριωμένη παρέμβαση για την δημιουργία πάρκου, απαραίτητου για την ποιότητα ζωής των παιδιών και των κατοίκων της πόλης.

Οι απαραίτητες εργασίες έγιναν όχι μόνο από την υποστήριξη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, αλλά κυρίως με εθελοντική δουλειά αρκετών εκατοντάδων συμπολιτών μας κάθε ηλικίας, οι οποίοι δούλεψαν σκληρά αρκετά σαββατοκύριακα με μεράκι, φαντασία και αποφασιστικότητα, αλλά και τις στήριξαν οικονομικά , για να πάρει ο χώρος την σημερινή μορφή του.

Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι η μοναδική ρεαλιστική προοπτική αυτής της υπόθεσης είναι να ολοκληρωθεί η παρέμβαση που αφέθηκε στη μέση, για να ανταποκριθούμε στο αυτονόητο καθήκον , δηλαδή να αποδίδονται οι δημόσιοι ελεύθεροι ανοικτοί χώροι στους δημότες , και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Αμπεριά, που με την πυκνή και συνεχή οικοδόμηση της τελευταίας δεκαετίας, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητοι . Αυτό άλλωστε διαπιστώνεται από την καθημερινή παρουσία παιδιών και ηλικιωμένων στον ημιτελή χώρο, που από την πρώτη μέρα που άρχισε να διαμορφώνεται, αποτελεί σημείο συνάντησης ιδιαίτερα νέων ανθρώπων της περιοχής, και καθιστά απαραίτητο να ολοκληρωθεί σύντομα το δίκτυο της υδροδότησης του χώρου , καθώς και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για τον επαρκή φωτισμό του.

Εμείς δεν γνωρίζουμε και ούτε μας αφορούν οι βαθύτεροι λόγοι για τους οποίους ο Δήμος υπαναχώρησε από την αρχική του στάση. Να υποθέσουμε ότι το πάρκο αποκλείει την μελλοντική χρήση του χώρου για αθλητικό κέντρο; Αδύνατον, αφού ο Δήμος γνώριζε οτι η μελέτη και η υλοποίηση της, πήραν πρωταρχικά υπόψη τους αυτό το ενδεχόμενο.

Να βρήκε λεφτά ο Δήμος για να κάνει στο άμεσο μέλλον αθλητικές εγκαταστάσεις; Δύσκολο διότι από τους καθηγητές και τους γονείς που συμμετέχουν στην ομάδα, γνωρίζουμε ότι, αφ ενός οι αθλητικές εγκαταστάσεις και το κλειστό γυμναστήριο του σχολικού συγκροτήματος αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα συντήρησης λόγω έλλειψης χρημάτων, και το κυριότερο πως το 4ο ΓΕΛ δεν έχει τις απαιτούμενες αίθουσες για να κάνουν μάθημα τα παιδιά. Δηλαδή χρησιμοποιεί παράνομα σαν αίθουσες διδασκαλίας το εργαστήριο Φυσικής και την Βιβλιοθήκη, καθώς και τρείς αίθουσες κοντέινερ , που εδώ και τέσσερα χρόνια θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί, αφού πλέον είναι εντελώς ακατάλληλες και για διδακτικούς αλλά και για λόγους στοιχειώδους προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Ο Δήμος όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν οι απαραίτητες αίθουσες επειδή όπως δηλώνει δεν υπάρχουν χρήματα. Να μην υπάρχουν χρήματα για μια αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας όπως οι σχολικές αίθουσες και ταυτόχρονα να σταματάμε τα έργα στο πάρκο, για δημιουργία πολυδάπανων αθλητικών εγκαταστάσεων μας φαίνεται λίγο περίεργο.

Όσον αφορά τα περί καταπάτησης του χώρου από τους κατοίκους, είναι εντελώς παράλογο να θεωρούμε καταπάτηση την μετατροπή ενός πρώην απρόσιτου σκουπιδότοπου σε χώρο αναψυχής ανοικτό σε όλους τους κατοίκους της πόλης. Την ίδια μάλιστα στιγμή γιατί δεν κάνετε τίποτα για τους ιδιώτες που, παρά την ενημέρωση που τους έγινε για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν, συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να κάνουν περιφράξεις σε ένα μεγάλο τμήμα του παραπάνω χώρου, τοποθετούν υπαίθριες κατασκευές, βάζουν λάστιχα και καλλιεργούν για αποκλειστικά δικό τους όφελος ;

Τέλος δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε τεκμηριωμένη πρόταση που θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ολοκληρωθούν αλλά και να συντηρηθούν οι εργασίες στο Πάρκο που μαζί ξεκινήσαμε, οι οποίες και σύννομες είναι, αλλά και απαραίτητες αφού συντελούν στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας. Άλλωστε η προσπάθεια που ξεκινήσαμε και που αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους τους δύσκολους αυτούς καιρούς, δεν γυρίζει πίσω.

GoPetition respects your privacy.

The Κείμενο Υπογραφών για το πάρκο Αμπεριάς petition to Δήμος Χανίων was written by Κώστας Αδαμάκης and is in the category Local Government at GoPetition.