#Government
Target:
Υπουργός Υγείας, ΙΣΑ, ΠΙΣ
Region:
GLOBAL
Website:
www.facebook.com

Οι νέοι γιατροί στην Ελλάδα μετά το πέρας της ειδίκευσης βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και την υποαπασχόληση. Με δεδομένη την πλήρη διακοπή προκήρυξης θέσεων ειδικευμένων ιατρών στο ΕΣΥ, το δραστικό περιορισμό προκήρυξης θέσεων επικουρικού προσωπικού (που είναι μια λύση προσωρινού βιοπορισμού) ή έμμισθης εξειδίκευσης και της πλήρωσης έμμισθων θέσεων σε δημόσιους φορείς (ταμεία κλπ) με κριτήρια που δεν ελέγχονται απο το ΑΣΕΠ, η μόνη διέξοδος για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων γιατρών είναι το ιδιωτικό επάγγελμα. Στις δυσκολίες που συνεπάγεται η έναρξη λειτουργίας ενός νέου ιατρείου προστίθεται πλέον και ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός των νέων ιατρών από κάθε είδους σύμβαση κατά πράξη και περίπτωση με τον ΕΟΠΥΥ, το μοναδικό δημόσιο ασφαλιστικό φορέα.

Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι γνωστό ότι έχει καταστήσει τον ΕΟΠΥΥ ελλειμματικό, με μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή οφειλών στους παρόχους υγείας (ιδίως στους ιατρούς), ενώ παράλληλα ασκούνται πιέσεις για περαιτέρω περικοπές και μειώσεις προσωπικού. Στα πλαίσια αυτά άλλωστε αποφασίστηκε η αιφνίδια και αυθαίρετη αποπομπή από τον ΕΟΠΥΥ όλων των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΤΑΑ, όταν αυτό εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ, μια διαδικασία οριζόντια που δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα, έστω δηλαδή τη συμβατική υποχρέωση που προβλεπόταν από τη νομίμως υπογεγραμμένη σύμβαση σε περίπτωση διακοπής αυτής. Η αιτιολογία ότι οι έκτακτες οικονομικές συνθήκες απαιτούν άμεσες λύσεις που πιθάνα θα υποστηριχθεί, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για παράνομες, αντισυμβατικές και αυθαίρετες πράξεις. Από την πλευρά μας προβαίνουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, χωρίς όμως από κανένα φορέα (συμπεριλαμβανομένου του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου) να έχουμε λάβει σαφή απάντηση.

Αντ’ αυτού , δρομολογείται η ανανέωση συμβάσεων ιατρών του ΙΚΑ χωρίς κριτήρια, ιατρών δηλαδή που έχουν τόσο πρωινή έμμισθη θέση όσο και απογευματινό συμβεβλημένο ιατρείο, για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με τον παράλληλο αποκλεισμό των νέων ιατρών έστω από σύμβαση κατά πράξη και περίπτωση.

Η παραπάνω διαδικασία γίνεται εκτός κριτηρίων ΑΣΕΠ, οδηγεί στον αφανισμό των νέων ιατρών, δε μειώνει το κόστος λειτουργίας του οργανισμού και εξυπηρετεί το πελατειακό κράτος και την αδιαφάνεια.

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των νέων γιατρών, οι οποίοι μετά το πέρας της ειδίκευσης βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και την υποαπασχόληση. Με δεδομένη την πλήρη διακοπή προκήρυξης θέσεων ειδικευμένων ιατρών στο ΕΣΥ, το δραστικό περιορισμό προκήρυξης θέσεων επικουρικού προσωπικού (που είναι μια λύση προσωρινού βιοπορισμού) ή έμμισθης εξειδίκευσης και της πλήρωσης έμμισθων θέσεων σε δημόσιους φορείς (ταμεία κλπ) με κριτήρια που δεν ελέγχονται απο το ΑΣΕΠ, η μόνη διέξοδος για τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων γιατρών είναι το ιδιωτικό επάγγελμα.

Στις δυσκολίες που συνεπάγεται η έναρξη λειτουργίας ενός νέου ιατρείου προστίθεται πλέον και ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός των νέων ιατρών από κάθε είδους σύμβαση κατά πράξη και περίπτωση με τον ΕΟΠΥΥ, το μοναδικό δημόσιο ασφαλιστικό φορέα.

Η τρέχουσα οικονομική συγκυρία είναι γνωστό ότι έχει καταστήσει τον ΕΟΠΥΥ ελλειμματικό, με μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή οφειλών στους παρόχους υγείας (ιδίως στους ιατρούς), ενώ παράλληλα ασκούνται πιέσεις για περαιτέρω περικοπές και μειώσεις προσωπικού. Στα πλαίσια αυτά άλλωστε αποφασίστηκε η αιφνίδια και αυθαίρετη αποπομπή από τον ΕΟΠΥΥ όλων των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΤΑΑ, όταν αυτό εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ, μια διαδικασία οριζόντια που δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα, έστω δηλαδή τη συμβατική υποχρέωση που προβλεπόταν από τη νομίμως υπογεγραμμένη σύμβαση σε περίπτωση διακοπής αυτής. Η αιτιολογία ότι οι έκτακτες οικονομικές συνθήκες απαιτούν άμεσες λύσεις που πιθάνα θα υποστηριχθεί, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για παράνομες, αντισυμβατικές και αυθαίρετες πράξεις.

Από την πλευρά μας προβαίνουμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, χωρίς όμως από κανένα φορέα (συμπεριλαμβανομένου του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου) να έχουμε λάβει σαφή απάντηση. Αντ’ αυτού , δρομολογείται η ανανέωση συμβάσεων ιατρών του ΙΚΑ χωρίς κριτήρια, ιατρών δηλαδή που έχουν τόσο πρωινή έμμισθη θέση όσο και απογευματινό συμβεβλημένο ιατρείο, για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ με τον παράλληλο αποκλεισμό των νέων ιατρών έστω από σύμβαση κατά πράξη και περίπτωση. Η παραπάνω διαδικασία γίνεται εκτός κριτηρίων ΑΣΕΠ, οδηγεί στον αφανισμό των νέων ιατρών, δε μειώνει το κόστος λειτουργίας του οργανισμού και εξυπηρετεί το πελατειακό κράτος και την αδιαφάνεια.

Επειδή θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για ανατροπή των κακών πρακτικών του παρελθόντος, αναμένουμε την άμεση προκήρυξη των νέων θέσεων στον ΕΟΠΥΥ (τόσο έμμισθων για παροχή υπηρεσιών στις δομές του οργανισμού όσο και για σύμβαση ιατρών κατά πράξη και περίπτωση) με δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους ιατρούς και κριτήρια διαφανή, χωρις προνομιακές μοριοδοτήσεις των αδιαφανώς διορισθέντων, χωρίς ρουσφέτια και βολέματα.

Ελπίζουμε στην ανταπόκρισή σας,

H επιτροπή των αποκλεισμένων νέων ιατρών του τέως ΕΤΑΑ,
Χρυσοβαλάντης Παπαγεωργίου
Λυμπεροπούλου Δήμητρα
Ιωαννίδης Δημήτριος
Μπαλογιάννη Μαρία

GoPetition respects your privacy.

The Άρση του αποκλεισμού των νέων ιατρών! petition to Υπουργός Υγείας, ΙΣΑ, ΠΙΣ was written by Dimitrios Ioannidis and is in the category Government at GoPetition.

Petition Tags

Νέοι γιατροί