#Human Rights
Target:
loverdos@hol.gr
Region:
Greece
Website:
freepeoplenow.wordpress.com

Αντισυνταγματικό είναι το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τη διάταξη της «εικαζόμενης» συναίνεσης, σύμφωνα με την οποία τα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού ανθρώπου μπορούν να αφαιρούνται για να μεταμοσχευθούν σε άλλους χωρίς την προηγούμενη γραπτή συναίνεσή του.

Μέχρι τώρα απαιτείται να υπάρχει προηγούμενη γραπτή δήλωση στον ΕΟΜ για όσους είναι εθελοντές δωρητές οργάνων σώματος. Αν αυτή δεν υπάρχει τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συναίνεση των συγγενών του εγκεφαλικά νεκρού.

Με το νέο σχέδιο Νόμου η συναίνεση του εγκεφαλικά νεκρού θα «εικάζεται» εφ’ όσον δεν υπάρχει γραπτή αντίθετη δήλωσή του στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) ενώ δε θα είναι αναγκαία η συναίνεση των συγγενών του.

Το νομοσχέδιο επιχειρεί έτσι να μετατρέψει όλους τους Έλληνες σε δότες οργάνων, ενώ η βούληση του λαού είναι εντελώς διαφορετική αφού μόνο το 0,9% των Ελλήνων έχει εκφράσει γραπτώς θετική επιθυμία για δωρεά οργάνων.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει ήδη πολλές και έντονες αντιδράσεις καθώς αφαιρεί το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης του ατόμου, μειώνει την αξία του ανθρώπου και τον υποβιβάζει σε αντικείμενο (πράγμα), δημιουργεί κινδύνους για αύξηση του εγκληματικού «εμπορίου οργάνων» και προσβάλλει θρησκευτικές πεποιθήσεις και παραδόσεις καθώς και τα δικαιώματα των συγγενών.

Για περισσότερα επισκεφθείτε το ιστολόγιο http://freepeoplenow.wordpress.com

Ακολουθεί το κείμενο των υπογραφών:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Ανδρέα Λοβέρδο
ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Κατά του Προσχεδίου νόμου «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις»

Οι υπογράφοντες πολίτες διαμαρτυρόμαστε γιατί το Υπουργείο Υγείας εισάγει με Προσχέδιο νόμου «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις» διάταξη στην οποία αναφέρεται (άρθρο 9 παρ. 2):
«η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του.»

Η διάταξη αυτή καταστρατηγεί την ελεύθερη βούλησή μας, υποβιβάζει τις ανθρώπινες αξίες, μετατρέπει σε πράγμα τον άνθρωπο και τα όργανά του, υποβιβάζει την έννοια του εθελοντισμού, δημιουργεί κινδύνους για τον πληθυσμό, βάζει σε δοκιμασία τη σχέση ασθενούς και ιατρού, αγνοεί τη θέση των συγγενών του θανόντος και την ιστορική και θρησκευτική παράδοση που αποδίδουν ιδιαίτερο σεβασμό στο νεκρό.

Οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας ασκούνται ελεύθερα με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να εισαχθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα παγιδεύσουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Όσοι επιθυμούν να είναι δωρητές οργάνων σώματος το πράττουν ελεύθερα με γραπτή δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Αυτό διασφαλίζει άριστα την επιθυμία τους και τη διαδικασία.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο να αποσύρει το νομοσχέδιο ή τη συγκεκριμένη διάταξη και κάθε άλλη παρόμοια διάταξη, για λόγους σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων αξιών, σεβασμού του Ελληνικού Συντάγματος και των νόμων, των δικαιωμάτων του ατόμου και της ελευθερίας της βούλησής του, και σεβασμού των θρησκευτικών του πεποιθήσεων και της έννοιας του εθελοντισμού.

Ζητούμε να παραμείνει ως αναγκαία η γραπτή δήλωση της εθελοντικής προσφοράς οργάνων σώματος, να ενισχυθεί δε το νομοθετικό πλαίσιο προς την κατεύθυνση της αποτροπής των εγκληματικών ενεργειών που συναρτώνται με αυτή την ιατρική πράξη.
Οι υπογράφοντες πολίτες

The ΟΧΙ στην "εικαζόμενη συναίνεση" για δωρεά οργάνων σώματος petition to loverdos@hol.gr was written by Freepeople and is in the category Human Rights at GoPetition.