#Unions
Target:
Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Region:
Greece

Δεν χρειάζεται εκτενής εισαγωγή γιατί η υπόθεση περιγράφεται αναλυτικά στο ψήφισμα.

Έχω καταθέσει και στο υπουργείο αίτημα με το ίδιο περιεχόμενο, και θεωρώ ότι αν υπάρχει και το παρόν ψήφισμα υπογεγραμμένο από πολλούς συναδέλφους ΠΕ8 αυτό θα δώσει κύρος στο αίτημα.

Πήγα και στο υπουργείο και μέχρι στιγμής έχω λάβει δύο πληροφορίες:
1. ότι αν η ίδρυση των νέων αυτών θέσεων γίνει με Προεδρικό Διάταγμα ο χρόνος δεν θα επαρκεί για διορισμούς, όμως πιθανότατα η ίδρυση θα γίνει με Υπουργική Απόφαση, οπότε οι θέσεις θα καλυφθούν με διορισμούς
2. ότι η ίδρυση θα γίνει σύντομα με υπουργική απόφαση και ότι η κάλυψη των θέσεων θα γίνει με μικτό σύστημα (διορισμοί + μετατάξεις) διότι πέρα από τις ανάγκες των εκπαιδευτικών υπάρχουν και οι ανάγκες των σχολείων.

Έχω επίσης γράψει στο Δ.Σ. της Ένωσης για το θέμα αυτό και έχω ζητήσει να απευθύνουν το σχετικό αίτημα στο υπουργείο και να μας ενημερώσουν σχετικά μέσω της ιστοσελίδας μας.

Το παρακάτω αίτημα αφορά πρωτίστως τα μέλη της επαρχίας. Θυμίζω ότι είμαστε ίσως και η μοναδική Ένωση εκπαιδευτικών Β/μιας εκπ/σης όπου για να ψηφίσει κάποιος στις εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. πρέπει να ταξιδέψει αυτοπροσώπως στην Αθήνα μια συγκεκριμένη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου μας (με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την εκπροσώπηση των συναδέλφων που υπηρετούν στην επαρχία. Για να εκλεγεί κάποιος στο Δ.Σ. αρκεί να τον ψηφίσει το 3% των μελών -31 ψήφοι επί συνόλου 1.000 μελών). Το Δ.Σ. δεν περιλαμβάνει το θέμα της Αποκεντρωμένης Ψηφοφορίας στην πρόσκληση για την Καταστατική Συνέλευση (με αποτέλεσμα ακόμα και αν αυτό συζητηθεί οποιαδήποτε απόφαση να είναι άκυρη) ενώ περιλαμβάνει το θέμα του να γίνουν μέλη της Ένωσης και οι συνταξιούχοι, πράγμα που θεωρώ ότι θα κάνει την Ένωση λιγότερο αντιπροσωπευτική. Επίσης, υπολογίζει την απαρτία με τρόπο που στην ουσία εξαιρεί τα μέλη της επαρχίας.

Έτσι, παραπέμπω κάθε ενδιαφερόμενο και στο ψήφισμα www.gopetition.com/online/37098.html για το θέμα της Αποκεντρωμένης Ψηφοφορίας και τον τρόπο οργάνωσης της καταστατικής συνέλευσης που θα γίνει το Σεπτέμβριο (ζητείται να σταλεί νέα πρόσκληση, που να περιλαμβάνει και το θέμα της Αποκεντρωμένης Ψηφοφορίας, και ο υπολογισμός της απαρτίας να γίνει με βάση το νόμο και το καταστατικό μας έτσι ώστε να μην εξαιρεί στην πράξη τα μέλη της επαρχίας). Ελπίζω να κινητοποιηθείτε και για αυτό το κρίσιμο ζήτημα!

Το ψήφισμα αυτό δεν μπορώ να το στείλω στα σχολεία αυτήν την εποχή. Τα προσωπικά email συναδέλφων ΠΕ08 που έχω εγώ είναι γύρω στα 30, συνεπώς η μόνη περίπτωση να συγκεντρωθεί ένας αξιοπρεπής αριθμός υπογραφών είναι το να κινητοποιηθεί όποιος το βλέπει στέλνοντας το link όπου μπορεί (με sms, email κτλ.).

Παρακαλώ να γράφετε και το σχολείο σας γιατί αυτό δίνει κύρος στο ψήφισμα.

Ενημέρωση 14 Αυγούστου:
Μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι για διορισμό των κλάδων ΠΕ06 (Αγγλικής) και ΠΕ11 (Φυσικής Αγωγής), που κανονικά διορίζονται και στη Πρωτοβάθμια, δεν έχουν κληθεί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για διορισμό στην Πρωτοβάθμια. Έτσι, είναι άγνωστο το τι πρόκειται να συμβεί μέσα στον Αύγουστο ως προς τους διορισμούς εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια.
Ενημέρωση 31.8:
Μέχρι και σήμερα δεν έχω δει πρόσκληση για διορισμό στην Πρωτοβάθμια για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ6 και ΠΕ11

ΠΡΟΣ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Με την Φ.3/609/60745/Γ1/28.5.2010 υπουργική απόφαση ορίστηκαν 800 Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία ενιαίου αναμορφωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος. Με την Φ.12/620/61531/Γ1/31.5.2010 υπουργική απόφαση καθορίστηκε το ωρολόγιο πρόγραμμα των 800 αυτών ολοήμερων δημοτικών σχολείων τα οποία θα λειτουργήσουν από το σχολικό έτος 2010-2011 με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Παράλληλα, έχει εξαγγελθεί η λειτουργία Πιλοτικών Ολοήμερων Σχολείων, τα οποία θα λειτουργήσουν από το σχολικό έτος 2011-2012.

Με την Φ.12/652/63838/Γ1/3.6.2010 εγκύκλιο του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. ορίζεται (στοιχείο 4) ότι:
«Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και αποκλειστικά για τη διδασκαλία όλων των γνωστικών αντικειμένων , συστήνονται κλάδοι των αντίστοιχων ειδικοτήτων (Π.Ε.05, Π.Ε.07, Π.Ε.08, Π.Ε.19, Π.Ε.20 και ΠΕ 32) και αντίστοιχος αριθμός οργανικών θέσεων, με κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται. Το σύνολο των θέσεων ειδικοτήτων θα καλυφθεί από το υπάρχον προσωπικό στα σχολεία αυτά και για τις περιπτώσεις των επιπλέον κενών από το πλεονάζον προσωπικό ειδικοτήτων στη Β/θμια Εκπ/ση, το οποίο ήδη έχει κληθεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόσπαση, είτε από προσλήψεις αναπληρωτών έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ίδρυσης των κλάδων, ώστε να μεταταγούν ή να διοριστούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Ήδη, έχει γίνει κάθε προεργασία και προγραμματισμός για την πλήρη λειτουργία των σχολείων αυτών από την 1η Σεπτεμβρίου. Προς τούτο έχει ορισθεί ο αριθμός των 800 συγκεκριμένων σχολείων για τη βέβαιη και ασφαλή επίτευξη του στόχου.»

Δεν γνωρίζουμε ούτε πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ίδρυσης των κλάδων ούτε εάν όλες οι θέσεις θα μπορέσουν να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό ή το πλεονάζον προσωπικό ειδικοτήτων της Β/μιας εκπ/σης ή από αναπληρωτές.
Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι σε ειδικότητες όπως η δική μας (Π.Ε.08, Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, δηλ. Εικαστικών) θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν διορισμοί εκπαιδευτικών του κλάδου μας στην Α/μια Εκπ/ση (σε αντίθεση, λ.χ., με ό,τι ισχύει για τους καθητές Αγγλικής, Μουσικής, Φυσικής Αγωγής κ.ο.κ.).

Έτσι υπάρχει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών Β/μιας Εκπ/σης κλάδου ΠΕ8 που εργάζονται επί σειρά ετών στην επαρχία με σκοπό να συλλέξουν τα μόρια που τους είναι απαραίτητα ώστε να πάρουν οργανική θέση στα μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, όπου απαιτούνται ακόμα και 80-100 μόρια για μετάθεση σε ορισμένες περιοχές μετάθεσης). Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν οικογένειες που επί σειρά ετών ζουν χωριστά επειδή κάποιος δεν μπορεί να αποκτήσει οργανική θέση στον τόπο μόνιμης κατοικίας του. Είναι επίσης πολλοί οι συνάδελφοι που επί σειρά ετών καλύπτουν καθημερινά τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις (περισσότερο από 100 χλμ. την ημέρα) για τον ίδιο λόγο. Πολλοί από τους συναδέλφους αυτούς ευχαρίστως θα δέχονταν να μεταταγούν στην Α/μια Εκπ/ση προκειμένου να αποκτήσουν οργανική θέση εκεί που βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι οι νέες οργανικές θέσεις κλάδου Π.Ε.08 που θα ιδρυθούν στην Α/μια Εκπ/ση θα πρέπει να καλυφθούν σε πρώτη φάση με μετατάξεις ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών από τη Β/μια Εκπ/ση, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στους μόνιμους εκείνους συναδέλφους που προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να αποκτήσουν οργανική θέση στον τόπο κατοικίας τους. Έτσι, τόσο φέτος όσο και την ερχόμενη χρονιά οι εγκύκλιοι διορισμών δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν οργανικές θέσεις κλάδου Π.Ε.08 στην Α/μια Εκπ/ση, εάν δεν έχει προηγηθεί διαδικασία ενημέρωσης, υποβολής αιτήσεων και μετάταξης ενδιαφερόμενων υπηρετούντων μονίμων εκπαιδευτικών από την Β/μια Εκπ/ση. Εάν –π.χ. λόγω χρονικής πίεσης- αυτό δεν συμβεί, και οι νέες οργανικές θέσεις της Α/μιας Εκπ/σης καλυφθούν από νεοδιόριστους αυτό θα αποτελεί κατάφωρη αδικία σε βάρος των ήδη διορισμένων συναδέλφων, και η αδικία αυτή θα έχει επιπτώσεις και στις επόμενες χρονιές αφού:
- ορισμένες θέσεις θα έχουν ήδη καλυφθεί από νεοδιόριστους, και
- οι μετατάξεις πάντα γίνονται μετά τις μεταθέσεις, συνεπώς τη δεύτερη χρονιά οι πλέον περιζήτητες θέσεις θα καταληφθούν κατά προτεραιότητα από εκείνους που θα έχουν ήδη διοριστεί απευθείας στην Α/μια Εκπ/ση, ακόμα και σε περιοχές με μικρή ζήτηση. Η διάρκεια υποχρεωτικής παραμονής τους στη νέα τους οργανική θέση είναι κάτι που μπορεί να μεταβληθεί μέσα στο 2011, όπως μεταβλήθηκε και ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής των αποσπασμένων σε υπηρεσίες (από τριετία σε έτος).
Έτσι, ο τρόπος με τον οποίον θα καλυφθούν οι πρώτες θέσεις (μετατάξεις ή διορισμοί) θα επηρεάσει και τον αριθμό των μορίων που θα απαιτούνται για μετάθεση στις περιζήτητες περιοχές τα επόμενα χρόνια, τόσο στην Α/μια όσο και στη Β/μια Εκπ/ση.
Επιπλέον, αν συμβεί οι πρώτες θέσεις καλυφθούν με νέους διορισμούς θα υπάρχει η δυνατότητα τυχόν ενδιαφερόμενοι που ήταν ήδη διορισμένοι να προσβάλουν δικαστικά τους διορισμούς των νεοδιόριστων (με βάση την αδικαιολόγητη ανισότητα που θα δημιουργηθεί) και αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση.

Έτσι, επισημαίνουμε το πρόβλημα και παρακαλούμε την υπηρεσία σας να το αντιμετωπίσει με τρόπο που να μην δημιουργήσει αδικίες μεταξύ συναδέλφων.

GoPetition respects your privacy.

The Τρόπος κάλυψης (με μετατάξεις / με νέους διορισμούς) των νέων οργανικών θέσεων κλάδου ΠΕ08 στην Πρωτοβάθμια Εκπ/ση petition to Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων was written by Ismini Sakellariadi and is in the category Unions at GoPetition.