#National Affairs
Target:
Prijepolje Brodarevo Srbija
Region:
Serbia

Molim vas za podrsku kako bi zaustavili sve projekte izgradnje brane na predivnoj reci Lim u Prijepolju.
Zaustavite unistavanje eko sistema, bogate flore i faune reke Lima i njenih pritoka.
Zaustavite klimatske promene u regionu.
Jos jedno jezero zajedno sa Potpeckim i uvackim jezerima u dijametru od ca. 30km ce dovesti do katastrofalnih klimatskih promena u regionu kao i pogorsanja zdravstvenih uslova stanovnika doline Lima.

Pojacane magle, vlaznosti vazduha kao i generalne promene klime.
Prirodno bogatstvo regiona, rafting, ribolov, plaze, flora i fauna...???
Zasto dozvoliti politicarima koji nemaju predstavu o vodi a daleko o Limu jakom prirodnom resursu da ga uniste?
Da li je vredno 60 radnih mesta za opstinu a samim tim unistiti prirodni resurs koji je na raspolaganju svim gradjanima i posetiocima ovog kraja!?!
Sugeriste grupu vasim prijateljima kako bi sto pre i efektivnije zaustavili sulude aktivitete "politicara" koji pokusavaju odlucivati o regionu a pri tom ne uzimati u obzir potrebe ili interese njegovih stanovnika i posetilaca.

Lim je međunarodna reka koja u dužini od 220 km protiče kroz Crnu Goru, Albaniju, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i uliva se u Drinu. Izvire na Crnoj planini u Crnoj Gori, svega nekoliko kilometara od izvora Tare, protiče kroz Plavsko jezero i uliva se u Drinu između Goražda i Višegrada. Na njoj su podignute dve hidroelektrane Potpeć (54 MW) i Bistrica (104 MW) između kojih se nalazi veštačko akumulaciono jezero zvano Potpećko. Sama reka formira kompozitnu dolinu u kojoj se naizmenično smenjuju klisure i kotline, a oblast oko nje se naziva Polimlje. Ono je poznato po svojim kulturno-istorijskim spomenicima koji datiraju iz vremena Stefana Nemanje ((1166)1168—1196), njegove braće i njihovih potomaka. Najpoznatiji među njima su manastiri Mileševa, Đurđevi Stupovi, Davidovica, Kumanica i Sveti Nikola, a nad kanjonom reke se uzdiže i jedan Jerinin Grad. Danas je reka poznata kao jedna od najatraktivnijih reka za splavarenje, ali i po velikom stepenu zagađenosti o čemu svedoči i ironična šala da je svoj naziv Lim, dobila zato što je puna olova.Poreklo i značenje imena reke Lim do danas nije sa sigurnošću razjašnjeno.

Obično se tumači latinskim terimnom limes što znači granica, što se tumači time da je reka oduvek bilo granica. Prvo između istočnog i zapadnog rimskog carstva, a kasnije i između Otomanske imperije i Habzburške monarhije. Međutim istorijska nauka ima sasvim drugi pogled na ovu tezu. Prema saznanjima kojima se danas raspolaže, granica između istočnog i zapadnog rimskog carstva nije prolazila Limom, tako da je celokupno Polimlje ušlo u sastav istočnog rimskog carstva odnosno Vizantije. Takođe, ona nikada nije predstavljala granicu Otomanske i Habzburške imperije.

Drugo tumačenje naziva se dovodi u vezu sa keltskom rečju llyn – llym koja označava vodu ili jezera, što bi moglo stajati u vezi da se Lim zvanično nastaje isticanjem iz Plavskog jezera, pošto njegova utoka nosi drugo ime (Ljuča). Na albanskom jeziku Ljumi (Lumi) ima doslovno značenje: reka. Takođe, Ljuča je deminutiv reči Ljumi. Obzirom da predeo oko gornjeg toka Lima pretežno naseljavaju etnički Albanci, čiji jezik sadrži brojne reči sa romanskim korenom, ne treba odbaciti ni ovo tumačenje o poreklu imena Lima.

GoPetition respects your privacy.

The Stop izgradni hidrocentrala na reci Lim petition to Prijepolje Brodarevo Srbija was written by Semir Kaljic and is in the category National Affairs at GoPetition.