#Culture
Target:
Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Χανίων
Region:
Greece
Website:
www.chania.gr

AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Σήμα κινδύνου, το πιο ισχυρό στην ιστορία του, εκπέμπει εδώ και μερικές εβδομάδες το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Χωρίς οικονομικούς πόρους και αποψιλωμένο προσωπικό, το ΚΑΜ έχει να αντιμετωπίσει σειρά ζητημάτων που καθιστούν τη λειτουργία του σήμερα σχεδόν ανέφικτη.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ 4-2-2010: ‘‘ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΜ’’

Είναι 13 χρόνια τώρα που το Υπ.Πο. με υπουργό τον Θάνο Μικρούτσικο και ο Δήμος Χανίων με δήμαρχο τον Γιώργο Τζανακάκη ίδρυσαν το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.). Η καλλιτεχνική του διεύθυνση ανετέθη από τότε με συνεχείς επανεκλογές στον γνωστό αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη επισκέπτη καθηγητή για χρόνια στο Μ.Ι.Τ.

Από την ίδρυσή του το ΚΑΜ, είναι ο θεσμός που επιχειρεί να μετατρέψει τις εκδηλώσεις παρουσίασης σε εκδηλώσεις συμμετοχής, προσκαλώντας και παρουσιάζοντας στον ευρύτερο ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο δραστηριότητες πολιτισμού και εκπαίδευσης που αξιοποιούν τους αρχιτέκτονες –καθηγητές και επαγγελματίες- και άλλους πνευματικούς ανθρώπους προκειμένου να ενεργοποιήσει τους πολίτες, στρέφοντας τα ενδιαφέροντά τους στα προβλήματα της διαχείρισης του χώρου και του σεβασμού τους στο περιβάλλον και συνδέοντάς τα με το ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο.

Όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα δε μετά την ανάπλαση του ερειπίου του Μεγάλου Αρσεναλιού, -που πραγματοποιήθηκε με τη φροντίδα του ΚΑΜ και στο οποίο έκτοτε στεγάστηκε-, με την αφάνταστη επιμονή των υπευθύνων κατόρθωσε, με πολλαπλές εκδηλώσεις (εκθέσεις, διαλέξεις, ημερίδες και συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια και εκδόσεις), να γίνει διεθνώς γνωστό και να καθιερωθεί ως ένας σημαντικός πολιτιστικός πυκνωτής στην ελληνική περιφέρεια.

Η αδιαφορία με την οποία, σύμφωνα με το άρθρο της ‘‘Καθημερινής’’, αντιμετώπισε η πολιτεία ένα θεσμό που η ίδια δημιούργησε και ο οποίος χάρις στην αυτοθυσία των ανθρώπων που τον στελέχωσαν ξεπέρασε όλα τα απίστευτα εμπόδια, κατορθώνοντας να επιβληθεί με ελάχιστα μέσα στη συνείδηση των αρχιτεκτόνων αλλά και του δύσκολου κοινού της ελληνικής περιφέρειας, μας αφήνει κατάπληκτους.

Ζητάμε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Χανίων και τους άλλους Δήμους της Κρήτης καθώς και κάθε άλλον στοιχειωδώς ευαίσθητο στον πολιτισμό και στην παιδεία θεσμό, να βρουν τους τρόπους με τους οποίους θα καταστεί δυνατόν να συνεχίσει το ΚΑΜ την πλούσια σε δραστηριότητες πορεία που έχει χαράξει όλα αυτά τα χρόνια.

Υπογράφουν οι Φίλοι του ΚΑΜ.

GoPetition respects your privacy.

The Υποστηρίξτε το Κἐντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) petition to Υπουργείο Πολιτισμού, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Χανίων was written by FiloitouKAM and is in the category Culture at GoPetition.