#Környezetvédelem
Target:
Civilek Zuglóért Mozgalom
Region:
Hungary
Website:
www.civilzuglo.co.cc

PETÍCIÓ

Hivatkozva, a Zuglói Lapok szeptember 8-i számában megjelent mélygarázs építési közleményre.

Alulírottak, érintett lakosok, civil szervezetek, környezetvédők tiltakozunk Zugló, Zsálya utca 51. (39470/91) - többi közpark - helyén jegyzett mélygarázs építési program ellen, mely környezetszennyezéssel járó pénzpocsékolás, ami az ott élők egészségét, környezetét veszélyezteti! Fákat, bokrokat kellene kivágni, veszélybe kerülne a zöldfelület! A mélygarázs terve azért is felháborító, mert egy sűrűn lakott, közlekedés által már így is terhelt levegőjű felületre építenék – repülő légifolyosó, Fogarasi főútvonal közelsége -, aminek közelében gyermekjátszótér, iskola, óvoda és más közintézmény található. Aggályos az autók kipufogógázának elvezetése, mivel a területen nincs szabad légáramlás, egy zárt lakóépületekkel körülvett parkról van szó. Nem beszélve az építkezés okozta zaj- és porszennyezésről, ami veszélyeztetné az ott élő lakosság szervezetét. Az épületek közelsége is aggályos, mivel a Zsálya utca 53-55 sz. panelház illetve, a környező épületek közül egy-két épület már az évek során megsüllyedt! Felhívom az illetékesek figyelmét arra, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmányának 18. §- a szerint, „ A Magyar Köztársaság elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez." Az Alkotmány 70/D. §-a szerint pedig,

„ A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez.”... tehát az egészséges élethez és az egészséget nem károsító környezethez való jog a legalapvetőbb emberi jog, mely az épített és természetes környezet védelmével valósul meg. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 13. §-a, kimondja: „A lakott területeket, különösen a történelmi városrészeket, a műemléki és védett természeti területeket, továbbá a gyógy- és üdülőhelyeket forgalomszabályozási eszközökkel és megfelelő várakozási díjak alkalmazásával is fokozottan védeni kell a közúti közlekedés károsító hatásaitól." A magyar közlekedéspolitikáról hozott 68/1996. számú országgyűlési határozat is erre kötelezi az önkormányzatokat: „a lakott területek belső, sűrűn lakott övezeteiben, a történelmi jelentőségű, műemléki védettségű, valamint a pihenést, üdülést szolgáló területeken a személygépkocsi-forgalmat az illetékes hatóságok jelentős mértékben korlátozzák." Az Önök által tervezett 100 férőhelyes mélygarázs nem hogy korlátozza, inkább növeli a személygépkocsi-forgalmat az adott területen! Ezért felszólítjuk az Önkormányzat illetékeseit, hogy szándékukat, és a Zsálya utca eme és a többi közparkra kiírt mélygarázs építési pályázatot semmisítse meg!

GoPetition respects your privacy.

The Petíció a zugló mélygarázs projekt ellen petition to Civilek Zuglóért Mozgalom was written by Civilek Zuglóért Platform and is in the category Miscellaneous at GoPetition.