#Local Government
Target:
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΗΡΕΩΣ
Region:
Greece
Website:
kireas.org

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της τοπικής εφημερίδας Σερβιτόρος της Ευβοίας, το 1823, ο τουρκικός στρατός του Γιουσούφ Μπερκόφτσαλη ξεπερνώντας την αντίσταση των Ελλήνων στο ρέμα του Μαντουδίου κατέκαψε το Μαντούδι και έσφαξε τους κατοίκους του. Αρκετοί Μαντουδιανοί στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν την σφαγή κατάφυγαν χωρίς επιτυχία στη σημερινή θέση "Πελέκι". Το οποίο φέρεται ότι πήρε το όνομα του από τις σφαγές (δηλ. από τον πέλεκυ των Τούρκων)
Σύμφωνα με την ίδια πηγή «Για τη σφαγή των κατοίκων του Μαντουδίου, διασώθηκε προφορικά, ότι μετά την καταστροφή στα Πλατάνια, είχε γεμίσει από κεφάλια σκοτωμένων το πηγάδι που υπήρχε κοντά στο σημερινό γήπεδο. Ακόμη, πως μέσα στις κουφάλες των πλατανιών, υπήρχαν νεκροκεφαλές μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα».
Ο Πηλιώτης (Ευβοια) αρχιμανδριτης Ναθαναήλ Ιωάννου στα «Ευβοϊκά» το 1857 αναφερει (σελ. 58) οτι υπηρξαν 2.000 θύματα απο τους Τουρκους στα χωρια Αχμέταγα (σημερινό Προκόπι) και Μαντούδι που αιφνιδιαστηκαν απο την παρουσία των Τούρκων και δεν προλαβαν να διαφύγουν. Τα υπολοιπα χωρια τηε Εύβοιας οταν εμαθαν τα νέα καταφεραν και κρυφτηκαν στα βουνά ή εφυγαν δια της θαλάσσης στις Σποράδες και αλλού.

Το σύγγραμμα του Ιωάννη Μαυρομάτη «Ιστορία του Αγώνος της εν Εύβοια Επαναστάσεως του 1821» επιβεβαιώνει ότι 30.000 Γενίτσαροι και Οθωμανοί του υπέργηρου Γιουσούφ Μπερκόφτσαλη κατέστρεψαν στο διάβα τους όλη την Βόρεια Εύβοια από τα Βρυσάκια (δυτικά της Καστέλλας) μέχρι το Ξηροχώρι (σημερινή Ιστιαία). Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρομάτης «….καίοντας τα χωρία, σφάζοντας τους χριστιανούς, σκλαβόνοντες τας οικογενείας των άπαντας, όπου μέχρι τέλους του έτους 1823 έσπειραν αλάτι άπασαν την Εύβοια οι Οθωμανοί και ανεχώρησαν».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή μόνο το χωριό Βλαχιά του δήμου Κηρέως έμεινε ακυρίευτο από τους Οθωμανούς χάρη στον ηρωισμό δυο Ευβοιωτών οπλαρχηγών, του Αθανάση Χοντροβασίλη και του Βασίλη Κόκκαλη. Οι δυο καπετάνιοι με 400 Ευβοείς απέκρουσαν τους Οθωμανούς και γενίτσαρους στην θέση Τριαλλά και «Κακιά Σκάλα» (δρόμο Πήλι-Βλαχιά). Τούρκικο πόδι δεν πάτησε στην Βλαχιά. Ο Βασίλης Κόκκαλης έχασε την ζωή του στη μάχη της «Κακιάς Σκάλας».

λεπτομερειες στο
http://kireas.org/smf/index.php?topic=418.0

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία με την υπογραφή μου ζητω απο το Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως με βάσει οσα προβλεπει ο ν. 3463/2006 (άρθρο 125) τα παρακάτω:

1) Να καθιερώσει τοπική εορτή για την μνήμη της σφαγής και καταστροφής του Μαντουδίου και των γειτονικών χωριών καθώς και του ηρωισμού των δυο προστατών της Βλαχιάς και των Ελλήνων που κατέφυγαν εκεί

2) Να αναγείρει μνημείο σαν φόρο τιμής στους σφαγέντες και τον ηρωισμό των μαχόντων

3) Να ονομάσει δυο δρόμους (ή πλατεία) του δήμου Κηρέως με τα ονόματα των καπεταναίων Αθανάση Χοντροβασίλη και Βασίλη Κόκκαλη και αλλων ηρωων της περιοχης

GoPetition respects your privacy.

The Να τιμηθεί η σφαγή του Μαντουδίου το 1823 petition to ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΗΡΕΩΣ was written by Kireas Org and is in the category Local Government at GoPetition.